Munkit ja possut

JOURNALISTI
22.10.2020

Ilkka Vänttinen, teksti

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja.

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Tämä tapahtui 1970-luvun puolivälissä ­Savon Sanomien Varkauden toimituksessa. Siihen aikaan jutut siirtyivät Kuopioon tele­faxilla, joka kärysi toimituksen nurkassa. Kuvat lähtivät Kuopion Liikenteen linja-autolla.

Kesätoimittajan käteen annettiin toki jo ­Nikon, jolla sai aikaan kunnollisia lehtikuvia. Juttukeikan jälkeen toimittaja pyöritti Tri-X 400 -filmin takaisin kasettiinsa ja painui paksun verhon taakse pimiöön. Siellä filmi kehitettiin ja kiinnitettiin. Kuivumisen jälkeen ruutu valotettiin Opemuksella paperille. Tämä paperi eli mustavalkoinen valokuva kiikutettiin Matkahuoltoon. Ja tämän kaiken teki toimittaja itse.

Aina ei kaikki kuitenkaan sujunut niin kuin olisi pitänyt.

Kuopiosta tuli komento käydä ihmettelemässä poikkeuksellisen suurta sikalaa, joka oli noussut Leppävirralle. Kesätoimittaja nappasi lehtiön, kameralaukun ja filmipurkin lähietäisyydeltä. Kesis palasi toimitukseen ja kehitti filmin.

Nopea vilkaisu negaan. Sikoja filmillä näkyi, mutta oli siinä kyllä muutakin. Heinävedeltä eli luostaripitäjästä kotoisin olevana hahmotin myös Valamon maisemia ja munkkeja sikojen seassa. Mitä ihmettä!

Esihenkilöni Virneksen Jussi kuuli kummasteluni ja tuli myös tarkastelemaan filmiä. Hän kysäisi, että mistäköhän olin filmipurkin ­ottanut. No tuossa pöydällähän niitä… Tapahtumain kulku oli loppujen lopuksi selkeä ja yksinkertainen. Jussi oli käynyt juttukeikalla ­Valamossa ja jättänyt kehittämättömän filmin kirjoituspöydälle. Siitä kesis sitten otti saman filmin ja latasi kameraansa.

Kaksoisvalotus. Kuvia ei koskaan julkaistu. Työsuhde kuitenkin jatkui kesän loppuun.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta