Munkit ja possut

JOURNALISTI
22.10.2020

Ilkka Vänttinen, teksti

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja.

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Tämä tapahtui 1970-luvun puolivälissä ­Savon Sanomien Varkauden toimituksessa. Siihen aikaan jutut siirtyivät Kuopioon tele­faxilla, joka kärysi toimituksen nurkassa. Kuvat lähtivät Kuopion Liikenteen linja-autolla.

Kesätoimittajan käteen annettiin toki jo ­Nikon, jolla sai aikaan kunnollisia lehtikuvia. Juttukeikan jälkeen toimittaja pyöritti Tri-X 400 -filmin takaisin kasettiinsa ja painui paksun verhon taakse pimiöön. Siellä filmi kehitettiin ja kiinnitettiin. Kuivumisen jälkeen ruutu valotettiin Opemuksella paperille. Tämä paperi eli mustavalkoinen valokuva kiikutettiin Matkahuoltoon. Ja tämän kaiken teki toimittaja itse.

Aina ei kaikki kuitenkaan sujunut niin kuin olisi pitänyt.

Kuopiosta tuli komento käydä ihmettelemässä poikkeuksellisen suurta sikalaa, joka oli noussut Leppävirralle. Kesätoimittaja nappasi lehtiön, kameralaukun ja filmipurkin lähietäisyydeltä. Kesis palasi toimitukseen ja kehitti filmin.

Nopea vilkaisu negaan. Sikoja filmillä näkyi, mutta oli siinä kyllä muutakin. Heinävedeltä eli luostaripitäjästä kotoisin olevana hahmotin myös Valamon maisemia ja munkkeja sikojen seassa. Mitä ihmettä!

Esihenkilöni Virneksen Jussi kuuli kummasteluni ja tuli myös tarkastelemaan filmiä. Hän kysäisi, että mistäköhän olin filmipurkin ­ottanut. No tuossa pöydällähän niitä… Tapahtumain kulku oli loppujen lopuksi selkeä ja yksinkertainen. Jussi oli käynyt juttukeikalla ­Valamossa ja jättänyt kehittämättömän filmin kirjoituspöydälle. Siitä kesis sitten otti saman filmin ja latasi kameraansa.

Kaksoisvalotus. Kuvia ei koskaan julkaistu. Työsuhde kuitenkin jatkui kesän loppuun.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta