Markus West gick från KSF Medias intensiva nyhetsredaktion till pensionärstidningen God Tid. ”Det är fortfarande samhällsjournalistik som jag ägnar mig åt, även om frågeställningarna och tempot är annorlunda jämfört med dagsjournalistiken.” West är också SFP:s ledamot i Malax kommunfullmäktige.

Markus West fokuserar på familjen under sin föräldraledighet från pensionärernas intressetidning God Tid

JOURNALISTI
22.10.2020

Johan Svenlin, text
Johannes Tervo, foto

För några år sedan satt han på den heta nyhetsschefstolen på Hufvudstadsbladet och ägnade en stor del av sina vakna timmar åt nyheter. Nu är han föräldraledig från chefredaktörsjobbet på pensionärstidningen God Tid. Kontrasten är stor, men Markus West saknar inte intensiteten på nyhetsredaktionen.

”Jag hade alltid betraktat mig som nyhetsjournalist och visst funderade jag hur det skulle bli att jobba i ett helt annat tempo. Förvånansvärt bra har det gått”, konstaterar han.

Klockan är 10.30 en måndag förmiddag i oktober. Yngste sonen, ett år och fyra månader, sover och de två äldre sönerna är på byns dagis. West är föräldraledig från september till december och om han inte blev intervjuad av Journalisten skulle han passa på att bygga i ett par timmar.

”Vi utvidgar huset så att alla småningom ska få egna rum. Jag har varit föräldraledig med alla tre barnen och tycker att det är otroligt viktigt för alla pappor, inte bara för äldre pappor som jag själv.”

Huset byggdes 2015 när han, frun och äldsta sonen flyttade från Tölö i Helsingfors till Bergö i skärgården söder om Vasa. Efter många år på Hbl, mest på Mannerheimvägen 18 men även fyra år som korrespondent i Stockholm, fick han chansen att flytta hem igen.

”Vi hade kommit överens med frun, hon är från Solf, om att vi flyttar upp när någon av oss får ett jobb i Österbotten. Så fick jag jobbet på God Tid och ganska snabbt löste det sig också med arbete för henne. Hon jobbar numera som producent på Buu-klubben och kan liksom jag göra en hel del av sina arbetsuppgifter här hemma.”

 

Arbetet på God Tid har gett honom en del nya insikter om samhället.

”Största delen av de så kallade fattigpensionärerna, som får mindre än 1 200 euro i månaden, är kvinnor som prioriterat familj och inte haft samma karriärmöjligheter. Det är först som chefredaktör på God Tid som jag verkligen har förstått hur viktiga de fackliga insatserna är för att vi någon gång ska uppnå jämlikhet på arbetsmarknaden.”

Tidningens uppgift är att inspirera till ett aktivt pensionärsliv, något som kan vara knepigt med den spretiga målgruppen pensionärer i Svenskfinland. För de yngsta pensionärerna ska tidningen fungera som en brygga mellan arbetslivet och den nya tillvaron. För de äldre läsarna handlar det ofta om att dela en gemenskap.

”Dagens 60-plussare är ofta mycket aktiva och många har svårt att identifiera sig i rollen som pensionär. En del fortsätter att jobba på deltid, andra gör insatser i tredje sektorn. Våra äldsta läsare närmar sig hundra år och tillhör en annan generation med andra erfarenheter.”

 

Coronarestriktionerna har fått många pensionärer att gå i taket. I synnerhet 40-talisterna har svårt att hålla med om att de tillhör en riskgrupp som ska beskyddas.

”Det har varit ett hett ämne också i vår tidning. Deras reaktion är förståelig eftersom många 70-plussare motionerar och känner sig kärnfriska. Värst slog restriktionerna till mot äldre par som inte fick träffas, när de bodde på olika vårdhem eller en av dem bodde hemma. Hoppas vi slipper se den situationen igen.”

God Tid har en debattglad läsekrets som definitivt hör till papperstidningsgenerationen. Av de 16 200 hushåll som får tidningen, genom sitt medlemskap i Svenska pensionärsförbundet, är det cirka 700 som valt e-tidningen. Både upplagan och annonsintäkterna har vuxit varje år sedan West började på tidningen.

”Det mest anmärkningsvärda är att annonsintäkterna ökat, ända fram till coronakrisen. Men å andra sidan är pensionärer en attraktiv grupp för annonsörer. De är aktiva, de har tid och många har också en god ekonomi.”

Vid årsskiftet återvänder West till jobbet på God Tid, där han nu vikarieras av Anci Holm. Tills dess tänker han njuta av föräldraledigheten. Det blev inte så mycket byggande i dag. Snart vaknar lilleman och det är dags att fixa lunch.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta