Herrasmies on poissa

JOURNALISTI
22.10.2020

Ahti Saarela

Kirjoittaja on Matti Vainion pitkäaikainen työtoveri ja ystävä.

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Toimittaja Matti Vainio aloitti 1961 Kainuun Sanomissa Kajaanissa. Vuonna 1965 hän perusti yhdessä toimittajavaimonsa Irene Vainion kanssa Ylä-Kainuu-lehden. Ajatus lehden perustamisesta oli syntynyt juttumatkoilla.

Vuonna 1982 Matti Vainio lopetti lehden päätoimittajana. Sen jälkeen hän työskenteli Puolanka-lehdessä, kunnes palasi Kainuun Sanomien uutistoimitukseen Kajaaniin.

Matti oli herrasmies, joka tuli hyvin toimeen ihmisten kanssa. Kollegoiden keskuudessa hän oli arvostettu. Hänellä oli laaja yleissivistys ja humaani maailmankatsomus.

1990-luvun puolivälissä Matti jäi eläkkeelle ja viitisentoista vuotta sitten hän muutti Riihimäelle lähelle tytärtään. Keskustelimme sen jälkeen vuosien varrella puhelimessa monista asioista, muun muassa Kaisa Mäkäräisen menestyksestä ampumahiihdossa.

Elokuun puolivälin tienoilla Matti soitti ja kertoi siirtyvänsä Hämeenlinnaan Koivikkokotiin. Hän lisäsi tyttärensä laittavan kuolinilmoituksen Kainuun Sanomiin, kun sen aika on. Matti kuoli kolme viikkoa sen jälkeen.

Vainiota jäivät kaipaamaan Helena-tytär Aki-miehineen sekä sukulaiset ja ystävät.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta