Etävaltuusto nosti hien otsalle

JOURNALISTI
22.10.2020

Kira Närhi

Kirjoittaja on Journalistiliiton johdon assistentti ja valtuuston sihteeri.

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Journalistiliiton historian ensimmäinen valtuuston hybridikokous oli alkamassa.

Puolet valtuutetuista oli salissa, puolet etäyhteyden päässä. Nimenhuudon jälkeen keväältä syksyyn siirretty kokous käynnistyi ja etäosallistujienkin yhteydet tuntuivat toimivan.

”Kuuluuko? Näkyykö?” oli päivän käytetyin aloitus. Etäkokouskäytäntöjen muutosten esittely alkoi ja juuri sillä hetkellä ääniyhteys katkesi. Kollegani Saran Väinölän näyttö täyttyi ”Ei kuulu!”-kommenteista. Yritin hengitellä rauhallisesti. Kiitos teknikon, ääniyhteys palasi. Loppupäivä sujui kommelluksitta.

Toisen kokouspäivän aamuna etäosallistujien määrä näytti oudon pieneltä. Kirosin maskini suojissa. Kaikki mahdolliset viestintäkanavat täyttyivät valtuutettujen avunpyynnöistä. Jostain syystä he eivät voineet liittyä kokoukseen.

Teknikko puisteli päätään, eikä tiennyt, mikä oli vialla. Perustin nopeasti uuden Teams-kokouksen. Samaan aikaan sähköpostini siirtyi ”Ei saada yhteyttä” -tilaan. Tunsin kylmän hien otsallani. Salin maskimeri henkäili jännittyneenä. Käynnistin koneeni uudelleen. Minuutit tuntuivat tunneilta. Lopulta etäosallistujat pääsivät liittymään ja kokous jatkui.

Kokouksen jälkeen valtuutetut kiittivät hyvin menneestä kokouksesta.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta