Arvostettu monitoiminainen

JOURNALISTI
22.10.2020

Eila-Maija Mirolybov

Kirjoittaja on Liisa Laineen pitkäaikainen työtoveri.

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Toimittaja Liisa Laine kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 8. elokuuta 2020. Hän oli kuollessaan 84-vuotias ja syntynyt 25. 3. 1936 Oulussa.

Liisa Laine kävi koulunsa Haminassa. Hän haaveili piirustuksenopettajan työstä ja pääsikin opiskelemaan Ateneumiin Helsinkiin. Unelma urasta kuvataiteiden parissa kariutui kuitenkin väriliituallergiaan. Televisio tarjosi korvikkeen. Vuonna 1958 Laine hyväksyttiin Ylen tarkkailijakurssille. Tekniikan puolelta hän siirtyi pian television ohjelmapuolelle, uudehkoon uutistoimitukseen.

Liisa Laineesta tuli sittemmin tv-uutisten pidetty ja arvostettu monitoiminainen. Hän ohjasi uutislähetyksiä ja erityisohjelmia, toimitti juttuja eri tapahtumista – usein kulttuurista ja toimi satunnaisesti myös tv-uutisten lukijana. Tämä herätti paljon huomiota, sillä ennen Liisaa uutistenlukijoina toimivat vain miehet.

Ohjaajana Laine luotsasi päivittäisiä uutislähetyksiä ja monia uutistoimituksen erikoisohjelmia. Hänen ohjaajauransa tähtihetkeksi muodostuivat Helsingissä järjestetyn Etyk-kokouksen televisiotaltioinnit vuonna 1975. Kuvat kokouksesta levisivät Eurovision välityksellä ympäri maailmaa ja kiitosta tuli Japania myöten.

Liisa Laine jäi eläkkeelle Ylen tv-uutisista vuonna 1996.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta