Tiia Palmén haastattelee kouluhyökkäysjutun syyttäjää Ulla Oinosta 15. syyskuuta Pohjois-Savon käräjäoikeuden väistötilojen pihalla. Maakuntakeikkoja Palménilla on muutama vuodessa, oikeudenkäyntipäiviä useampi kuukaudessa. Freelancekuvaaja John Palmén kuvaa.

Tiia Palmén matkusti Kuopioon raportoimaan kouluhyökkäyksen oikeudenkäynnistä

JOURNALISTI
24.9.2020

Nina Erho, teksti
Matias Honkamaa, kuva

”Teen täältä sisältöjä Uutisaamuun, tv-juttuja iltauutisiin, Uutiset Livejä ja istunnon liveseurantaa verkkoon sekä muita verkkojuttuja”, kertoo MTV:n rikos- ja oikeustoimittaja Tiia Palmén.

Hän oli syyskuussa Kuopiossa lähes kaksi viikkoa seuraamassa lokakuun 2019 kouluhyökkäyksen oikeudenkäyntiä.

”Monesti haastatteluja saa vasta istuntopäivän jälkeen, ja jutulla Seitsemän uutisiin on kiire. Kun sekin on ulkona, takki on tyhjä. Sitten käyn syömässä tai vaikka kävelyllä.

Moni kysyy, miten pystyn kuuntelemaan kauheita rikostarinoita. Tietenkin sympatiani ovat uhrien puolella. Yli kymmenessä vuodessa olen oppinut myös, että tekojen taustalla on monenlaista, asiat eivät ole mustavalkoisia.

Tapauksista irtaudun puhumalla kollegojen kanssa, ja toki niihin turtuukin. Kuunneltuani raakuuksia monta päivää tarkistan välillä toimituksesta, missä muodossa julkaistaan.

Kuopion kouluhyökkääjä jäi henkiin ja kertoi teostaan oikeudessa. Uutisoinnissa on pohdittava hänen saamaansa julkisuutta ja sitä, ettei uhreja ja omaisia loukata.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta