Sähkömies dosentin virassa

JOURNALISTI
24.9.2020

Anna Gustafsson, teksti

Kirjoittaja on freelancetoimittaja.

Anna Gustafssonin Itämeri-haastattelu kesätoimittajana sujui hienosti. Mutta mikäs se haastateltavan titteli olikaan?

Oli vuosi 2001 ja olin kesätoimittajana Ylen Aamu-tv:n uutisissa. Ainoastaan vankkumaton usko omiin kykyihin ylitti nuoruuden innon. Lähdin jokaiseen kello 3.30 alkavaan työvuoroon Pulitzerin-kuvat silmissä tekemään journalismin historiaa.

Itämeren tila puhutti paljon tuona kesänä. Merentutkimusalus Aranda oli juuri palannut satamaan seurantamatkalta. Sain uutispäälliköltä tehtäväksi hankkia joltakin suomalaiselta tutkijalta kommentin Itämeren tilasta kello kuuden uutislähetykseen.

On ehkä vaikea uskoa, mutta internet ei vielä tuolloin ollut samanlainen ehtymätön tietolähde kuin nykyisin. Löysin kuitenkin netistä tutkijan ja selvitin kotinumeron numerotiedustelusta. Kun kello tuli viisi, uskalsin soittaa.

Nauhoitin haastattelun, kyselin Itämeren tilasta, sinilevästä ja fosforikuormasta ummet lammet. Mikä on merenpohjan happiolosuhteiden laita? Miten rehevöitymistä voitaisiin tehokkaimmin estää? Sen sijaan, että olisin kuunnellut haastateltavan vastauksia, lienen ollut omien nerokkaiden kysymysten lumoissa. En ainakaan muista huomanneeni, että vastauksissa olisi ollut mitään kummallista.

Lopuksi halusin tarkastaa haastateltavan tittelin: oliko se dosentti, professori, tutkija vai mikä? Sähkömies, kuului vastaus. ”Ettekö ole Itämeren tutkija”, kysyin. Haastateltava kiisti olevansa, mutta myönsi, että nimi on sama.

Miksi hän sitten oli vastannut haastatteluun?

”Luulin, että tämä on joku gallup.”

Tästä opin varmistamaan haastateltavan henkilöllisyyden ennen haastattelun tekemistä. Juttua en aamun uutislähetykseen saanut.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta