Pystykorva ei enää haukahtele

JOURNALISTI
24.9.2020

Arto Myöhänen

Kirjoittaja on Veikon työ- ja kalakaveri.

Kuolleita: Toimittaja Veikko Huttunen 31. 10. 1954 Vieremä – heinäkuu 2020 Iisalmi

Iisalmen Sanomien pitkäaikainen toimittaja Veikko Huttunen on kuollut. Hän olisi täyttänyt lokakuussa 66 vuotta.

Huttunen oli kotoisin Vieremältä ja työskenteli uutistoimittajana Iisalmen Sanomissa hieman yli 30 vuotta. Eläkkeelle hän jäi syksyllä 2018.

Huttunen pakinoi 1990-luvulla Pystykorva-nimellä. Pakinoidensa aiheet hän löysi läheltä, yleensä yläsavolaisesta elämästä. Olipa se sitten politiikkaa tai vaikkapa urheilua, hersyvin sanankääntein "Veke" vei pakinaa eteenpäin. 

Taitavasti kirjoitetut pakinat upposivat lukijoihin kuin veitsi voihin. Kun Pystykorvan murina loppui, useat lukijat toivoivat jopa vuodesta toiseen pakinoiden palaavan palstoille.

"Kerran lopetettu on tosiaankin ikuisesti lopetettu", tyytyi Veikko usein suositusta pakinapalstastaan toteamaan.

Huttunen oli taitava sanan viejä ja kirjoittaja. Hän sai lukijat tempautumaan mukaansa aiheeseen kuin aiheeseen. Oikeastaan mikään aihealue ei ollut hänelle vieras – urheilutoimittajanakin hän toimi vuoden verran.

Huttunen oli myös palkittu toimittaja. Hänet palkittiin arvostetulla Sanomalehtien Liiton palkinnolla, kun hän voitti vuoden 2006 Paras juttu -kilpailun lehtijuttujen päivittäissarjan.

Huttusen menestyksekäs artikkeli käsitteli kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen vierailua Iisalmen Seurahuoneella. Juttu julkaistiin Iisalmen Sanomissa 20. päivänä helmikuuta 2005. 

Savo-Kainuun Journalistiyhdistys antoi vuonna 2015 Huttuselle kunniamaininnan jutusta Tontti tyhjää täynnä. Juttu käsitteli Green Fuel Nordic Oy:n bioöljytehdasta, jota suunniteltiin Soinlahteen. Tehdas on yhä rakentamatta.

Metsästys oli nuorempana Huttuselle tärkeä harrastus, kun taas vanhemmalla iällä virvelikalastus innosti liikkumaan järvillä ja koskilla.

Perhokalastuskin häntä kiinnosti kovasti, mutta se jäi valitettavasti kokematta.

Huttusta jäivät lähiomaisista kaipaamaan avopuoliso, aikuinen tytär ja sisar sekä suuri joukko entisiä työkavereita.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta