Tarja Sinervo viihtyy vapaana toimittajana. ”Tilaukseni tulevat pääosin isoista lehtitaloista. Saan säädellä omaa tekemisen tahtiani ja keskittyä olennaiseen – kirjoittamiseen.”

Närpiö lumosi toimittaja Tarja Sinervon jopa etänä

Tarja Sinervo, 59

Toimittaja, viestintäkonsultti ja yrittäjä.

Työskennellyt muun muassa tuottajana ja toimituspäällikkönä A-lehtien asiakasviestintään keskittyneessä Dialogissa, copywriterina mainostoimisto SEKissä sekä tiedottajana Kirjapajalla.

Perusti Mediatassu ja Tarinatassu -yritykset 2017. Mediatassu tekee sisällöntuotantoa ja viestintää, Tarinatassusta voi tilata esimerkiksi onnittelutekstejä.

JOURNALISTI
24.9.2020

Nina Erho, teksti
Eeva Anundi, kuva

”Olin sopinut meneväni Närpiöön haastattelemaan paikallisten yritysten väkeä 12. maaliskuuta, ja kuvaajakin oli tulossa. Edellisenä päivänä suurin yrityksistä ilmoitti, ettei voi koronan vuoksi päästää kasvihuoneilleen ulkopuolisia. Kaikki oli siis ihan levällään”, sanoo työelämäaiheiseen Telma-lehteen säännöllisesti kirjoittava keravalainen toimittaja ja viestintäyrittäjä Tarja Sinervo.

Sinervon juttu Närpiössä töitä riittää kaikille julkaistiin Telmassa 2/2020. Jutun tilasi häneltä asiakaslehtitalo Otavamedia OMA, joka toteuttaa Työturvallisuuskeskuksen ja Työsuojelurahaston julkaiseman lehden. Numeron teema oli yhdenvertaisuus työelämässä.

”Onneksi haastateltaviin kuului Pohjanmaan tuottajajärjestön puutarha-asiamies Johanna Smith, joka on myös tomaatinviljelijä. Hänestä sain uuden yrittäjähaastateltavan. Smith vinkkasi minulle myös metalliyritys Oy Närko Ab:n, kun erästä toistakaan juttuun suunniteltua yritystä ei saatu mukaan. Saan Telman juttujen haastateltavat Otavamediasta yleensä osana briiffiä.”

Sinervon juttu käsittelee närpiöläisten yritysten yhteishenkeä ja sitä, miten niille on löytynyt tarpeellista ja sopivaa työvoimaa maahanmuuttajista.

”Lopulta tein kaikki jutun haastattelut puhelimitse. Se oli toki kätevää, kun Närpiöön olisi ollut meiltä lähes 400 kilometriä. Toisaalta harmitti, että en päässyt näkemään haastateltavien eleitä, ilmeitä ja olemusta. Etenkin haastattelemilleni maahanmuuttajille kasvokkain kohtaaminen olisi ollut paljon vähemmän jännittävää kuin puhelimessa suomeksi tai ruotsiksi kyselevä toimittaja.

Minulla on tapana tehdä juttuihini luvattoman perusteelliset taustatyöt, ja mitä enemmän aiheesta opin, sitä enemmän siitä innostun. Nytkin tutkin tarkkaan Närpiön historiaa ja tomaatinviljelyn saloja ja katselin Närpiön ilmakuvia Googlesta. Kaupunki vaikutti tosi sympaattiselta, ja sama vaikutelma välittyi haastateltavista.

Juttuun oli aluksi suunniteltu seitsemän haastateltavaa, mikä on 7 000 merkkiin paljon. Lopulta sain keskittyä työllistyneisiin maahanmuuttajiin ja heidän rekrytoijiinsa. Haastattelujen nyrhiminen määrämittaan oli työlästä, mutta ainahan se kirkastaa juttua. Parasta jutunteossa oli tutustua ihmisiin ja Närpiön maailmaan. Mietin edelleen, että siellä olisi kiva asua.”

Tarja Sinervo, 59

Toimittaja, viestintäkonsultti ja yrittäjä.

Työskennellyt muun muassa tuottajana ja toimituspäällikkönä A-lehtien asiakasviestintään keskittyneessä Dialogissa, copywriterina mainostoimisto SEKissä sekä tiedottajana Kirjapajalla.

Perusti Mediatassu ja Tarinatassu -yritykset 2017. Mediatassu tekee sisällöntuotantoa ja viestintää, Tarinatassusta voi tilata esimerkiksi onnittelutekstejä.

Freelancetoimittaja Janne Oran valinta

”Telma-lehti esittelee työelämää kiinnostavista ja uusista näkökulmista sekä asiantuntevasti että ihmisläheisesti. Toimittaja Tarja Sinervon artikkeli Närpiössä töitä riittää kaikille (2/2020) on tästä hyvä esimerkki. Artikkelissaan Sinervo kuvaa myönteistä työelämän ilmiötä ruotsinkieliseltä tomaattirannikolta. Yrittäjähenkisessä Närpiössä kymmeniä eri kansallisuuksia edustavat maahanmuuttajat on aidosti onnistuttu ottamaan osaksi paikallista yhteisöä mukaan lukien tienoon työelämä ja -markkinat. Artikkelin mukaan Närpiössä ketään ei jätetä pulaan ja maahanmuuttajat kokevat, että uudessa kotimaassa ja -kunnassa on hyvä elää, tasa-arvoisesti. On tärkeää päästä lukemaan myös myönteisistä maahanmuuton ilmiöistä ja seurauksista.”9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta