Harri Mertaniemi ei ole ennen valtuuston kokousta juurikaan käyttänyt maskia. ”Olen maaliskuulta asti pysytellyt pääosin kotikulmilla Keuruulla, missä ihmisiä ei yleensä tule vastaan arveluttavaksi ruuhkaksi asti.”

Kevät syyskuussa – Journalistiliiton valtuusto kokoontuu koronan siirtämään kokoukseensa livenä ja etänä.

JOURNALISTI
24.9.2020

Nina Erho, teksti
Satu Kajosmäki, kuva

Journalistiliiton valtuuston jäsen Harri Mertaniemi matkustaa Keuruulta Helsinkiin liiton kevätvaltuustoon, joka järjestetään 28. – 29. syyskuuta. Kokous siirtyi toukokuulta syksyyn koronavirusepidemian takia.

”Totta kai mietin paikalle tuloa ja koronatilanteen kehittymistä, kun täällä ei ole raportoitu tapauksia. Mutta ei sekään innostanut, että istuisin näin pitkän kokouksen luurit päässä ruutua tuijotellen”, Mertaniemi sanoo.

Valtuutetut voivat valita, osallistuvatko kokoukseen paikan päällä tai etänä.

Sen mahdollistaa eduskunnan keväällä hyväksymä poikkeuslaki, jonka mukaan yhdistykset voivat pitää sääntömääräiset kokouksensa etäyhteydellä syyskuun loppuun saakka.

Normaalisti valtuustoon ei voi liiton sääntöjen mukaan osallistua etäyhteydellä. Liiton hallitus pohtii sääntöjen muuttamista siten, että etäosallistuminen olisi mahdollista jatkossakin. Näin valtuuston kokoukset voitaisiin mahdollisissa tulevissa poikkeustilanteissa pitää aikataulussaan.

Liiton hallitus on käynnistänyt sääntömuutoksesta jäsenyhdistyksiin lausuntokierroksen, jonka jälkeen se tekee asiasta esityksen. Sääntömuutoksesta päättää valtuusto.

Oikeusministeriö valmistelee poikkeuslaille jatkoa ensi kesään saakka.

 

Syyskuun valtuustossa käsitellään normaalin kevätkokouksen asiat, kuten edellisen vuoden vuosikertomus ja tilinpäätös, sekä käydään tulevan vuoden toiminnan ja talouden evästyskeskustelu.

Aloitteita on käsiteltävänä kaksi. Turun Journalistiyhdistys esittää, että liitto vaikuttaisi lomautus- ja työttömyysturvalainsäädäntöön niin, että turvaa saisi jatkossa työaikamuodosta riippumatta.

Taustalla ovat koronakevään lomautukset, joiden aikana epätyypillisten työaikojen tekijöiden turva on jäänyt vajaaksi.

Freelanceyhdistykset FAO ja SFJ esittävät, että liitto selvittäisi freelancereiden mahdollisuutta olla sairauden takia pois töistä, freelancereiden sairausajan korvauksia ja sitä, voisiko liitto tarjota freelancereille työterveyspakettia.

Valtuustossa vierailee vuodenvaihteessa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajaksi valittu Eero Hyvönen.

 

Valtuuston etäosallistujat kutsutaan kokoukseen Teams-sovelluksella, ja kokoussaliin rakennetaan kaksisuuntaisen kommunikoinnin mahdollistava tekniikka. Paikalla olijat käyttävät kasvosuojaa.

Ennakkotietojen mukaan paikalle tulee noin 40 ja etäyhteydellä osallistuu noin 30 valtuutettua.

Harri Mertaniemi tulee Helsinkiin autolla aina, kun liiton kokousten ja junien aikataulut eivät kohtaa.

”Kun työskentelee viiden hengen toimituksessa ja pyörii työkseen pienellä alueella, liiton kollegojen tapaamisella ja ajatustenvaihdolla on iso merkitys.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta