Johanna Tuuri siirtyi Maikkarilta rakentamaan Ylen yhteiskuntasuhdetta

Johanna Tuuri, 40, aloitti elokuussa Ylen yhteiskuntasuhdepäällikkönä. Sitä ennen hän työskenteli pitkään MTV:ssa, viimeksi puoli vuotta Suomi-areenan vastaavana tuottajana. Muita toimenkuvia olivat muun muassa toimittaja ja uutistuottaja MTV Uutisissa. Ennen MTV:ta Tuuri työskenteli Ylessä.

JOURNALISTI
24.9.2020

Nina Erho, teksti

Mikä veti Maikkarista Yleen?

Eteen tuli kiinnostava oman alan työ, johon koin osaamiseni sopivan. Ehdin olla Maikkarilla neljätoista vuotta. Poikkeuskevät Suomi-areenan vastaavana tuottajana oli opettavainen, enkä varsinaisesti suunnitellut lähtöä.

Miten perustelit Ylelle, että sinut pitää valita yhteiskuntasuhdepäälliköksi?

Olen työskennellyt oikeustoimittajana sekä politiikan ja talouden toimittajana. Samoista tiedoista ja verkostoista on yhteiskuntasuhdepäällikkönä hyötyä. Minulla on puheviestinnän koulutus, ja intohimoni on käydä keskusteluja oikeasta tiedosta, riippumattomasta mediasta ja sananvapaudesta. Tässä saan tehdä sitä työkseni.

Yhteiskuntasuhdepäällikkö ”rakentaa sidosryhmäverkostoja ja vastaa yhtiön mediapolitiikasta”. Mitä siis teet käytännössä?

Käyn yhdessä Ylen johdon kanssa vuoropuhelua omistajan, päättäjien, järjestöjen, sääntelyviranomaisen ja kansalaisten kanssa. Yleen ja media-alaan kohdistuu paljon mielenkiintoa ja uudistamispaineita, joten toivon, että voimme jatkossa olla alan keskusteluissa entistä enemmän läsnä.

Miten tenttaajaminäsi käyttäytyy johdon palavereissa?

Ihan hyvin. Olen nyt eri roolissa kuin toimittajana, mutta tiedonhankinta kysellen ja kuunnellen on avainasemassa myös tässä työssä.

Tehtäväsi on myös analysoida Ylen toimintaympäristöä. Miten korona on muuttanut sitä?

Uutisten kulutus on pysynyt korkealla, kun ihmiset janoavat poikkeusaikana tietoa. Oikean tiedon merkitys on kasvanut, ja uutismedian rooli on sitä myöden vahvistunut.

Millaiseen Yleen olet mielestäsi tullut?

Ylen strategia on juuri uudistettu, ja yhteiskuntasuhdepäällikön paikkakin on uusi. Tuntuu hyvältä olla rakentamassa uutta. Uuden strategiansa mukaan Yle pyrkii lisäämään ymmärrystä maailmasta ja vahvistamaan suomalaista yhteiskuntaa.

Kaupallisten mediayhtiöiden Medialiitto toivoo lakimuutosta, joka vähentäisi Ylen kirjoitettujen verkkoartikkelien määrää. Mitä mieltä olet keskustelusta?

Ylen lausunnossa asiasta todetaan, että tekstimuotoiset sisällöt ovat tärkeä osa julkisen palvelun toteutusta. Mikäli lakiluonnokseen tehtäisiin tiukennuksia, se estäisi tarjoamasta palvelua tasa-arvoisesti koko yleisölle ja median moninaisuus kaventuisi.

Mitä Ylen sisältöjä kulutat?

Uutisvahtia ja podcasteja, kuten Jaa, ei, tyhjiä, poissa ja Takaisin Pasilaan. Televisiosta katson eniten uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Radiokanavista kuuntelen YleX:ää, Yle Radio Suomea ja Yle Vegaa. Lasten kanssa pelaan Pikku Kakkosen sovelluksia.

 

Johanna Tuuri, 40, aloitti elokuussa Ylen yhteiskuntasuhdepäällikkönä. Sitä ennen hän työskenteli pitkään MTV:ssa, viimeksi puoli vuotta Suomi-areenan vastaavana tuottajana. Muita toimenkuvia olivat muun muassa toimittaja ja uutistuottaja MTV Uutisissa. Ennen MTV:ta Tuuri työskenteli Ylessä.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta