Vad väljer just du bort från historien?

JOURNALISTI
27.8.2020

Liselott Lindström

Skribenten är Afrikastringer för Yle och SVT, bosatt i Nairobi

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Jag var knappast den enda som blev lättad när coronan äntligen började ge vika för andra nyheter. Det vill säga när det gick att berätta något som hade med annat än pandemin att göra. Själv satt jag på material från Somalia som jag inte hade hunnit göra ut före uppräkningen av nya fall tog över nyhetsflödet, och mitt i begynnande global hysteri kändes inte de tidlösa historierna från Somalia speciellt relevanta.

Det mesta som går ut i nyheterna idag, och precis som den här kolumnen, tangerar ändå coronan på något sätt, och det är förstås helt naturligt. Samtidigt händer det enorma saker som inte direkt har något med viruset att göra, och som just nu riskerar att falla under radarn.

 

På mitt bevakningsområde kan jag nämna just Somalia, där terrorgruppen al-Shabaab igen visar framfötterna före ett viktigt val. De attackerade ett hotell på Lido-stranden i Mogadishu, ett hotell jag gick förbi flera gånger i januari. För under ett år sedan hyllades Etiopiens premiärminister med Nobelpriset, nu skjuter han upp det otroligt viktiga valet på obestämd tid. I Zimbabwe håller det två år efter det hoppfulla valet på att gå käpprätt åt helvete. Inflationen ligger på flera hundra procent och regimkritiker grips på ett sätt som snart går att jämföra med den framlidne Robert Mugabes tyranni. I Moçambique har militanta som säger sig vara lojala till IS tagit över en av landets viktigaste hamnar.

Inget av det här har fått nämnvärd uppmärksamhet i västerländsk media. Det är förstås helt förståeligt, men samtidigt är det skrämmande att så mycket som tidigare hade fått uppmärksamhet nu faller bort. Journalistiken är det första utkastet till historien sägs det ju, och idag känns det mer relevant än någonsin att minnas.

 

På grund av pandemin har det varit svårt för journalister att resa, och frågan är hur länge det dröjer tills resor och rapporter som var möjliga före pandemin, är normala igen. Det leder onekligen till att nyhetsflödet i världen blir mer likriktat och beroende av nyhetsbyråer.

Därför önskar jag att fler journalister vågade vara lite annorlunda.

Så, har du möjlighet, lägg in det där lilla icke-coronarelaterade telegrammet i slutet av TV-sändningen. Eller låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta