Uutismies ja kupletisti

JOURNALISTI
27.8.2020

Jukka Annala ja Pekka Pohjolainen

Kirjoittajat ovat Janne Linnovaaran ystäviä ja työkavereita.

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna nykyisiä ja entisiä STT:läisiä järkytti täysin odottamaton suruviesti: erittäin pidetty työtoveri ja journalisti Janne Linnovaara on kuollut.

Äkillinen sairauskohtaus ei antanut mahdollisuuksia. Vain parin viikon päästä Janne olisi täyttänyt 50 vuotta.

Jannen elämä alkoi nuoren perheen esikoisena Jämsänkosken paperikoneiden jylyssä kesällä 1970. Myöhemmin perhe asettui Valkeakoskelle, jossa Janne vietti teinivuotensa ja kirjoitti ylioppilaaksi.

Diplomi-insinöörin opinnot jäivät nopeasti, mutta uusi yritys vei Tampereen yliopistoon tiedotusopin pariin ja toimittajan uralle. 1990-luvun syvä lama ei opiskelijaelämää haitannut, pikemminkin päinvastoin. Toimittajaopiskelijoiden juhlissa soitosta ja laulusta huolehti aina Janne kitaroineen. 

Kesätoimittajakokemusta karttui ensin Warkauden Lehdessä, myöhemmin Länsi-Uusimaassa, Hämeen Sanomissa ja lopulta kesällä 1998 Suomen Tietotoimistossa (STT), josta ei enää tarvinnut töiden hakuun lähteä. Vielä hieman kesken olleet opinnot siinä rytäkässä tosin jäivät. 

STT:ssä Janne oli leipälajeissaan kotimaantoimituksen reportterina ja toimitussihteerinä luotettava ja asiansa osaava. Toimenkuva vaihteli vuosien saatossa omien intressien ja työkierron kautta: hän ehti työskennellä myös reportteriesimiehenä, Tampereen aluetoimittajana, radiouutisten toimittajana ja uutispäällikkövuoroissakin. Monet kesätoimittajasukupolvet saivat tuntumaa uutistoimistotyöhön Jannen rauhoittavalla opastuksella.

Toimittaja-toimitussihteeri Linnovaaran viimeinen signeerattu STT-kirjoitus oli juttu pullokuonodelfiineistä toukokuun lopulla. Tutkijahaastattelun otsikko oli ”Kemiönsaaren delfiinivieraille on tarjolla ainakin silakkaa ja haukea”.

Kitaransoitto pysyi Jannen rakkaana harrastuksena läpi työvuosien, ja erityinen estradi hänellä oli syksyisin STT:n vuosijuhlissa. Hän laati tilaisuutta varten kupletteja ja lauloi ne kitaransa säestyksellä. Esitys oli työyhteisölle aina juhlien kohokohta. Jannen persoona koukutti yleisönsä paitsi lauluin myös vaatimattomin elkein ja hienovaraisin sutkauksin, joiden tyyli oli kuulijoille tuttu konttorityön parista. Hän kykeni lausahduksillaan rentouttamaan kollegoidensa tunnelman uutiskiireen keskelläkin. 

Jannen lempeän humoristiset lauluntekstit luotasivat uutistyötä ja toimituksen arkea. Hän osasi käsitellä pulmallisiakin asioita tyylikirjolla, josta ei puuttunut ironiaa ja itseironiaa. Yksi hassutteleva laulunteksti kertoi uutisankoista, ja teksti rytmittyi Juha Vainion sävelmään Vanhojapoikia viiksekkäitä. Uutisankka-laulun kertosäe kuuluu näin:

Tarkista koskaan en lähteitä näitä / faktojen kanssa mä oon huoleton / siksi kai outoja siivekkäitä / päivin öin mun seuranain on.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta