Uutismies ja kupletisti

JOURNALISTI
27.8.2020

Jukka Annala ja Pekka Pohjolainen

Kirjoittajat ovat Janne Linnovaaran ystäviä ja työkavereita.

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna nykyisiä ja entisiä STT:läisiä järkytti täysin odottamaton suruviesti: erittäin pidetty työtoveri ja journalisti Janne Linnovaara on kuollut.

Äkillinen sairauskohtaus ei antanut mahdollisuuksia. Vain parin viikon päästä Janne olisi täyttänyt 50 vuotta.

Jannen elämä alkoi nuoren perheen esikoisena Jämsänkosken paperikoneiden jylyssä kesällä 1970. Myöhemmin perhe asettui Valkeakoskelle, jossa Janne vietti teinivuotensa ja kirjoitti ylioppilaaksi.

Diplomi-insinöörin opinnot jäivät nopeasti, mutta uusi yritys vei Tampereen yliopistoon tiedotusopin pariin ja toimittajan uralle. 1990-luvun syvä lama ei opiskelijaelämää haitannut, pikemminkin päinvastoin. Toimittajaopiskelijoiden juhlissa soitosta ja laulusta huolehti aina Janne kitaroineen. 

Kesätoimittajakokemusta karttui ensin Warkauden Lehdessä, myöhemmin Länsi-Uusimaassa, Hämeen Sanomissa ja lopulta kesällä 1998 Suomen Tietotoimistossa (STT), josta ei enää tarvinnut töiden hakuun lähteä. Vielä hieman kesken olleet opinnot siinä rytäkässä tosin jäivät. 

STT:ssä Janne oli leipälajeissaan kotimaantoimituksen reportterina ja toimitussihteerinä luotettava ja asiansa osaava. Toimenkuva vaihteli vuosien saatossa omien intressien ja työkierron kautta: hän ehti työskennellä myös reportteriesimiehenä, Tampereen aluetoimittajana, radiouutisten toimittajana ja uutispäällikkövuoroissakin. Monet kesätoimittajasukupolvet saivat tuntumaa uutistoimistotyöhön Jannen rauhoittavalla opastuksella.

Toimittaja-toimitussihteeri Linnovaaran viimeinen signeerattu STT-kirjoitus oli juttu pullokuonodelfiineistä toukokuun lopulla. Tutkijahaastattelun otsikko oli ”Kemiönsaaren delfiinivieraille on tarjolla ainakin silakkaa ja haukea”.

Kitaransoitto pysyi Jannen rakkaana harrastuksena läpi työvuosien, ja erityinen estradi hänellä oli syksyisin STT:n vuosijuhlissa. Hän laati tilaisuutta varten kupletteja ja lauloi ne kitaransa säestyksellä. Esitys oli työyhteisölle aina juhlien kohokohta. Jannen persoona koukutti yleisönsä paitsi lauluin myös vaatimattomin elkein ja hienovaraisin sutkauksin, joiden tyyli oli kuulijoille tuttu konttorityön parista. Hän kykeni lausahduksillaan rentouttamaan kollegoidensa tunnelman uutiskiireen keskelläkin. 

Jannen lempeän humoristiset lauluntekstit luotasivat uutistyötä ja toimituksen arkea. Hän osasi käsitellä pulmallisiakin asioita tyylikirjolla, josta ei puuttunut ironiaa ja itseironiaa. Yksi hassutteleva laulunteksti kertoi uutisankoista, ja teksti rytmittyi Juha Vainion sävelmään Vanhojapoikia viiksekkäitä. Uutisankka-laulun kertosäe kuuluu näin:

Tarkista koskaan en lähteitä näitä / faktojen kanssa mä oon huoleton / siksi kai outoja siivekkäitä / päivin öin mun seuranain on.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta