Skeidaa tai kuole

JOURNALISTI
27.8.2020


Olin ensimmäistä kertaa uutistoimittajana Satakunnan Kansassa kesäsopimuksella vuonna 2010. Aiempaa toimittajakokemusta olin ehtinyt kerätä ylioppilaslehdistä ja pienistä kulttuurijulkaisuista, joihin olin kirjoitellut uutisten sijaan lähinnä ylityyliteltyjä gonzoreportaaseja muun muassa mummouden ja kylähulluuden olemuksesta. Päivälehden uutiskäytäntöjen suhteen tunsin itseni untuvikoksi.

Kerran istuin vuoropäällikön kanssa alkuillasta deskissä, kun printtilehteen menevää artikkelia oikolukeva keski-ikäinen kollega alkoi huhuilla apua tyhjän toimituksen toiselta laidalta. Toinen keski-ikäisoletettu toimittaja oli kirjoittanut jutun, jossa käytettiin oikolukijalle outoa sanaa.

”Onko tämä nyt varmasti ihan oikein”, kollega kailotti aution avokonttorin pöytien yli ja alkoi lukea juttua ääneen.

Jutussa esiteltiin skeidausta nuorison suosikkiharrastuksena. Kunnanisätkin oli nyt saatu ymmärtämään skeidauksen merkitys, ja uuden puiston myötä skeidaamisen edellytykset Satakunnassa paranisivat. Toimittajan haastattelema pikkupoika kertoi skeidanneensa jo vuosia.

Maakunnan harrastuksista vieraantuneena tiedustelin varmuuden vuoksi, onko artikkelilla mitään tekemistä ulostamisen kanssa. Vuoropäällikkö repesi. Vuosien rullalautailun tuomalla kokemuksella osasin tarjota oikolukijalle valistuneen korjauksen.

Se kesä meni pitkälti opetellessa, mutta ainakin yhtenä iltana sain olla asiantuntija. Epäselväksi tosin jäi, harrastetaanko satakuntalaisissa lähiöissä vilpittömästi skeidausta, vai halusiko joku vain kiusata toimittajaparkaa.

Jantso Jokelin

Kirjoittaja on freelance-toimittaja ja kirjailija.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta