Skeidaa tai kuole

JOURNALISTI
27.8.2020


Olin ensimmäistä kertaa uutistoimittajana Satakunnan Kansassa kesäsopimuksella vuonna 2010. Aiempaa toimittajakokemusta olin ehtinyt kerätä ylioppilaslehdistä ja pienistä kulttuurijulkaisuista, joihin olin kirjoitellut uutisten sijaan lähinnä ylityyliteltyjä gonzoreportaaseja muun muassa mummouden ja kylähulluuden olemuksesta. Päivälehden uutiskäytäntöjen suhteen tunsin itseni untuvikoksi.

Kerran istuin vuoropäällikön kanssa alkuillasta deskissä, kun printtilehteen menevää artikkelia oikolukeva keski-ikäinen kollega alkoi huhuilla apua tyhjän toimituksen toiselta laidalta. Toinen keski-ikäisoletettu toimittaja oli kirjoittanut jutun, jossa käytettiin oikolukijalle outoa sanaa.

”Onko tämä nyt varmasti ihan oikein”, kollega kailotti aution avokonttorin pöytien yli ja alkoi lukea juttua ääneen.

Jutussa esiteltiin skeidausta nuorison suosikkiharrastuksena. Kunnanisätkin oli nyt saatu ymmärtämään skeidauksen merkitys, ja uuden puiston myötä skeidaamisen edellytykset Satakunnassa paranisivat. Toimittajan haastattelema pikkupoika kertoi skeidanneensa jo vuosia.

Maakunnan harrastuksista vieraantuneena tiedustelin varmuuden vuoksi, onko artikkelilla mitään tekemistä ulostamisen kanssa. Vuoropäällikkö repesi. Vuosien rullalautailun tuomalla kokemuksella osasin tarjota oikolukijalle valistuneen korjauksen.

Se kesä meni pitkälti opetellessa, mutta ainakin yhtenä iltana sain olla asiantuntija. Epäselväksi tosin jäi, harrastetaanko satakuntalaisissa lähiöissä vilpittömästi skeidausta, vai halusiko joku vain kiusata toimittajaparkaa.

Jantso Jokelin

Kirjoittaja on freelance-toimittaja ja kirjailija.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta