Ada Pykäläniemi on työssään kiertänyt paljon Etelä-Suomen raviratoja. Tutuin niistä on kuitenkin Vermon ravirata Espoossa. Taustalla ohjastaja Iikka Nurmonen.

Ravitoimittaja Ada Pykäläniemen jutuissa hevonen on pääosassa

JOURNALISTI
27.8.2020

Marja Honkonen, teksti
Meeri Utti, kuva

”Raviurheilu on hyvin miehinen ja vanhoillinen urheilulaji. Siksi arvostan sitä, että haastateltavat ovat valmiita avaamaan minulle oman elämänsä ja kotinsa. Juttukeikat ovat minulle hirvittävän tärkeitä”, kertoo vuodesta 2014 raviurheilusta kirjoittanut Hevosurheilun toimittaja Ada Pykäläniemi.

”Keikoille valmistaudun aina hyvin. Olen tutkinut hevosen sukutaulun ja aiemmin tehdyt jutut, kysynyt kollegoilta mahdollisia muistoja sekä tietysti googlannut. Raviurheilusta kirjoittaessa hevonen on kaiken keskiössä. Se on se, joka urheilee, mutta koska se ei osaa ihmisten kieltä, jonkun pitää välittää sen kokemuksia.

Olin useamman vuoden meidän Vermo-vastaava: olin joka keskiviikko ja mahdolliset lauantait raveissa, ja tein STT:n myös raviuutiset.

Ravivedonlyönnin en anna vaikuttaa työhöni koskaan. Pelaaminen on silti oleellinen osa raviurheilua: ilman pelaamista ei ole raveja, ja ilman hevosia ei ole raveja, eikä pelaamista. Ne muodostavat pyhän kolmiyhteyden.

Suuri yleisö ei tiedä, miten suurta huolta hevosista pidetään. Se surettaa minua journalistina. Montaa hevosta hoidetaan ja huolletaan enemmän kuin Tero Pitkämäkeä.”9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta