Publicistseminariet i Hangö ställdes in – ny chans nästa sommar

JOURNALISTI
27.8.2020


Det skulle bli det bästa seminariet på flera år, en rivstart på nyhetsåret som skulle återväcka de finlandssvenska journalisternas, journaliststuderandenas och andra glada mediedebattörers intresse att nätverka, reflektera över världen och journalistikens utmaningar. Och festa till lite.

Publicistförbundets och Hangö sommaruniversitets gemansamma årliga seminarium skulle arrangeras på pensionat Tellina i Hangö den 4 – 5 september.

På programmet fanns rikssvenska grävande journalister, finländska Nordenkorrespondenter och riksdagsledamöter. Det skulle vara paneldebatter, fri diskussion och även stand up. Sedan kom coronan.

”Det är trist att avboka men i dagsläget kommer vi inte att kunna arrangera en sådan tillställning som vi visionerat. Men vi kommer igen, den planering som gjorts är duglig även nästa sommar”, säger Janne Strang.

Janne Strang är medlem i Publicistförbundets styrelse och den som i år hade ansvar för arrangemanget – ett jobb som påbörjades tidigt på vintern.

”Tanken med seminariet är att folk ska kunna nätverka, diskutera journalistik och också umgås under lite friare former. Nu var läget inte rätt att genomföra en större nysatsning på evenemanget.”

Strang tror inte att arrangörerna tappar i momentum.

”Möjligen är vi klokare om ett år och kan då tala djupare också om hur journalisterna rapporterade om coronan.”

Mediespråk är ett annat seminarium som många studerande och journalister ser fram emot. Datum för nästa seminarium är den 22 – 23 januari 2021 och platsen Academill i Vasa.

Arrangör är Svensk presstjänst Ab. När den här artikeln går i tryck pågår arrangemangen.

Innehållsproducenten Catariina Salo säger att man förmodligen kommer att tangera coronabevakningen och coronans inverkan på de finlandssvenska medierna.

”Afrikarapporteringen är ett annat möjligt ämne liksom den svenskspråkiga servicen vid Journalistförbundet och förstås Black lives matter-fenomenet. Det ska i alla fall handla om aktuella frågor ur journalistisk och språklig synvinkel.”

Tommy Pohjola6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta