Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

JOURNALISTI
27.8.2020

Ville Eloranta

Twitter: @ville_eloranta

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Jos ei tiedä, kirjoitetaanko sanapari yhteen vai erikseen, on vähemmän kiusallista kirjoittaa yhteen. Moni on oppinut tällaisen ohjenuoran koulussa, mutta kyllä suositusten vastaisista yhdyssanoistakin mahtuu maailmaan paljon huutoa.

Ehkä helpoin tapa saada pelihousut ratkeamaan on kirjoittaa ”32-vuotta” tai ”50-metriä”. Tällaisia kömmähdyksiä ei yleensä näe hyvin toimitetuissa julkaisuissa, mutta hieman tavallisemmalta näyttäisi niiden genetiivimuotoinen lähisukulainen, kuten ”20-kilon hauki”. Näihin tapauksiin saattaa johtaa hämääntyminen sellaisista samaa merkitsevistä muodoista kuin 20-kiloinen hauki, mutta viiva on myös genetiivissä tarpeeton. Pitäisi siis kirjoittaa 20 kilon hauki.

Joskus asiat voi oppia ikään kuin liian hyvin. Kun on omaksunut ohjeen, jonka mukaan kirjoitetaan yhteen esimerkiksi Espanjan-matka, voi epähuomiossa kirjoittaa vaikkapa ”Syyrian-sota”. Yhdyssanasääntö ei kuitenkaan koske sotia, vaan tulisi kirjoittaa Syyrian sota.

Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen saamassa kirjoitusasussa ”Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos” on selvästi unohtunut, että yhdysmerkki symboloi toistamatta jätettävää yhdyssanan osaa (henkilö- ja poliisiautot = henkilöautot ja poliisiautot). Siis ”Terveydenvoinnin”?

New Yorkin -matkan tapaiset rakenteet taas lienevät johtaneet siihen, että välillä näkee sentyyppisiä viritelmiä kuin ”poltetun maan -taktiikka”, jossa riittäisi kirjoittaa sanat erilleen ilman yhdysmerkkiä.

Ihmettelin muuten taannoin sosiaalisessa mediassa, kenestä Nikosta nyt puhutaan. Lopulta selvisi, että ”Nikon D3000-kamera” viittasi Nikon-kameraan, jonka malli on D3000 – siis Nikon D3000 -kamera. Välillä on väliä.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta