Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho veti liiton hallituksen kokousta torstaina 20. elokuuta Helsingin Hakaniemessä. Iso osa hallituksen jäsenistä osallistui kokoukseen etäyhteyden kautta.

Journalistiliitto edellyttää kasvosuojien käyttöä jäsentilaisuuksissa

JOURNALISTI
27.8.2020

Marja Honkonen, teksti
Heli Saarela, kuva

Journalistiliitto alkaa edellyttää kasvosuojien käyttöä omissa tilaisuuksissaan koronavirusepidemian vuoksi. Liitto tarjoaa maskit osallistujille.

Linjaus koskee kaikkia jäsentilaisuuksia, kuten kokouksia ja koulutuksia, palvelujohtaja Simon Huldén kertoo. Jos kasvosuojaa ei halua käyttää, vaihtoehtona on osallistua etänä.

Maskisuosituksen lisäksi liiton tilaisuudet aiotaan järjestää turvavälit takaavissa tiloissa, ja turvallisuusnäkökulmat otetaan huomioon esimerkiksi ruokailun järjestämisessä.

Joitain tilaisuuksia on tästä huolimatta jouduttu perumaan. Esimerkiksi risteilynä toteutettavaksi aiottu luottamusmiesten konserniseminaari ei toteudu.

Huldénin mukaan peruutuksilla on ollut suuri vaikutus liiton toimintaan. Etäyhteydet eivät korvaa tapaamista kasvokkain.

”Tässä ajassa näkee, miten paljon toimintamme perustuu sille, että ihmiset kohtaavat toisensa.”

 

Liiton jäsenyhdistykset päättävät omien tapahtumiensa järjestelyistä itse. Esimerkiksi Helsingin seudun journalistit ja Radio- ja televisiotoimittajien liitto kertovat seuraavansa sekä liiton että viranomaisten ohjeita.

RTTL valmistautuu paraikaa keväältä syksyyn siirtyneeseen edustajakokoukseensa, johon osallistuville on varattu maskit, suojakäsineitä, käsidesiä ja riittävästi tilaa kokoussalissa turvavälien pitämiseen, toiminnanjohtaja Anneli Salmivaara kertoo.

Myös HSJ:n toiminnanjohtaja Tuula Krzywacki kertoo yhdistyksen suosittelevan maskien käyttöä. Tarvittaessa niitä saa tapahtumapaikalta.

Maskipakkoa kummankaan yhdistyksen tilaisuuksissa ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

HSJ jatkaa syksyn tapahtumien järjestelyjä toistaiseksi normaalisti. Niitä on tänä syksynä paljon, sillä käytännössä kaikki kevään tilaisuudet siirrettiin syksyyn.

Krzywackin mukaan koko ajan punnitaan esimerkiksi sitä, pitääkö joidenkin tapahtumien osallistujamäärää rajata tai miten ne voitaisiin järjestää osin tai kokonaan etänä. Iso kysymysmerkki ovat esimerkiksi HSJ:n satavuotisjuhlat, jotka oli määrä pitää joulukuun alkupuolella.

”Tilanteen paheneminen on ollut pettymys. Ihan varmasti jäsenistö jo toivoisi, että pääsisi tapahtumiin, tilaisuuksiin ja retkille.”

 

Journalistiliiton talouteen pandemia ei toistaiseksi ole juuri vaikuttanut. Talous- ja hallintojohtaja Helena Vistin mukaan esimerkiksi jäsenmaksutuotot ei ole notkahtaneet merkittävästi alan lomautuksista huolimatta. Toisaalta tapahtumakulut ovat vähentyneet.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta