Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho veti liiton hallituksen kokousta torstaina 20. elokuuta Helsingin Hakaniemessä. Iso osa hallituksen jäsenistä osallistui kokoukseen etäyhteyden kautta.

Journalistiliitto edellyttää kasvosuojien käyttöä jäsentilaisuuksissa

JOURNALISTI
27.8.2020

Marja Honkonen, teksti
Heli Saarela, kuva

Journalistiliitto alkaa edellyttää kasvosuojien käyttöä omissa tilaisuuksissaan koronavirusepidemian vuoksi. Liitto tarjoaa maskit osallistujille.

Linjaus koskee kaikkia jäsentilaisuuksia, kuten kokouksia ja koulutuksia, palvelujohtaja Simon Huldén kertoo. Jos kasvosuojaa ei halua käyttää, vaihtoehtona on osallistua etänä.

Maskisuosituksen lisäksi liiton tilaisuudet aiotaan järjestää turvavälit takaavissa tiloissa, ja turvallisuusnäkökulmat otetaan huomioon esimerkiksi ruokailun järjestämisessä.

Joitain tilaisuuksia on tästä huolimatta jouduttu perumaan. Esimerkiksi risteilynä toteutettavaksi aiottu luottamusmiesten konserniseminaari ei toteudu.

Huldénin mukaan peruutuksilla on ollut suuri vaikutus liiton toimintaan. Etäyhteydet eivät korvaa tapaamista kasvokkain.

”Tässä ajassa näkee, miten paljon toimintamme perustuu sille, että ihmiset kohtaavat toisensa.”

 

Liiton jäsenyhdistykset päättävät omien tapahtumiensa järjestelyistä itse. Esimerkiksi Helsingin seudun journalistit ja Radio- ja televisiotoimittajien liitto kertovat seuraavansa sekä liiton että viranomaisten ohjeita.

RTTL valmistautuu paraikaa keväältä syksyyn siirtyneeseen edustajakokoukseensa, johon osallistuville on varattu maskit, suojakäsineitä, käsidesiä ja riittävästi tilaa kokoussalissa turvavälien pitämiseen, toiminnanjohtaja Anneli Salmivaara kertoo.

Myös HSJ:n toiminnanjohtaja Tuula Krzywacki kertoo yhdistyksen suosittelevan maskien käyttöä. Tarvittaessa niitä saa tapahtumapaikalta.

Maskipakkoa kummankaan yhdistyksen tilaisuuksissa ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

HSJ jatkaa syksyn tapahtumien järjestelyjä toistaiseksi normaalisti. Niitä on tänä syksynä paljon, sillä käytännössä kaikki kevään tilaisuudet siirrettiin syksyyn.

Krzywackin mukaan koko ajan punnitaan esimerkiksi sitä, pitääkö joidenkin tapahtumien osallistujamäärää rajata tai miten ne voitaisiin järjestää osin tai kokonaan etänä. Iso kysymysmerkki ovat esimerkiksi HSJ:n satavuotisjuhlat, jotka oli määrä pitää joulukuun alkupuolella.

”Tilanteen paheneminen on ollut pettymys. Ihan varmasti jäsenistö jo toivoisi, että pääsisi tapahtumiin, tilaisuuksiin ja retkille.”

 

Journalistiliiton talouteen pandemia ei toistaiseksi ole juuri vaikuttanut. Talous- ja hallintojohtaja Helena Vistin mukaan esimerkiksi jäsenmaksutuotot ei ole notkahtaneet merkittävästi alan lomautuksista huolimatta. Toisaalta tapahtumakulut ovat vähentyneet.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta