Energinen kirjallisuuden kääntäjä

JOURNALISTI
27.8.2020

Alice Martin

Kirjoittaja on suomentaja ja WSOY:n kustannustoimittaja.

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

Suomentaja Tarja Roinila kuoli toukokuussa pyöräilyonnettomuudessa Helsingin Herttoniemessä. Hän oli monilahjakkuus, joka suomensi proosaa, runoutta ja filosofiaa espanjasta, ranskasta ja saksasta sekä myös toimitti käännösrunoutta. Saksalais-suomalaisessa kodissa kasvanut Tarja keskittyi viime vuosina suomentamaan saksasta varsinkin itävaltalaisen Thomas Bernhardin laajaa tuotantoa. 

Taiteilijaprofessoriksi vuonna 2017 nimitetty Roinila oli saanut useita palkintoja: Irene ja Kalevi Sorsan kääntäjäpalkinnon vuonna 2008 runoantologiasta Katu kadulta taivaaseen (Jukka Koskelaisen kanssa), kirjallisuuden valtionpalkinnon 2010 siihenastisista Bernhard-suomennoksistaan ja viimeksi J. A. Hollon kääntäjäpalkinnon 2013 Merleau-Pontyn teoksesta Filosofisia kirjoituksia (Miika Luodon kanssa). 

Useihin käännöksiinsä Tarja kirjoitti valaisevat jälkisanat. Työn alla oli myös oma kirja, kääntämistä koskeva esseekokoelma, joka ei kuitenkaan ehtinyt valmiiksi. 

Tarjan huomattava kyky verbalisoida työtään ilmeni haluna ja kykynä jakaa ymmärrystään muille myös suoraan. Keväällä 2020 hän piti käännöskurssia Helsingin yliopistossa ja suunnitteli jo seuraavia saksa- ja espanja-työpajoja. 

Tarja Roinila oli alusta saakka mukana vuonna 2014 perustetussa KAOS ry:ssä, Suomen freelance-journalisteihin kuuluvassa Kääntäjien ammattiosastossa. KAOSin jäsenet tunsivat hänet innostavana työpajanvetäjänä. Hänen oli määrä puhua tämänvuotisilla KAOSin järjestämillä Laukaan kääntäjäpäivillä elo-syyskuun vaihteessa. 

Tarja oli innokas kääntäjäyhteisön jäsen ja piti monessa yhteydessä äänekkäästi kääntäjien puolta. Hän piti kiinni siitä, että kirjallisuudenkääntäjän täytyy pystyä elämään tuloillaan eikä ilmaistyöhön tarvitse suostua. Ystäviään hän kuitenkin auttoi auliisti ja toimi mielellään ateljeekriitikkona. 

Tarja Roinila rakasti voimakkaita värejä. Hänellä tuntui olevan loputtomasti energiaa, eikä sellaista asiaa ollutkaan, jota hän ei olisi uskaltanut lähteä opettelemaan. Läheisille hän oli empaattinen ystävä, joka rohkeni paljastaa myös omat heikot kohtansa. 6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta