Energinen kirjallisuuden kääntäjä

JOURNALISTI
27.8.2020

Alice Martin

Kirjoittaja on suomentaja ja WSOY:n kustannustoimittaja.

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

Suomentaja Tarja Roinila kuoli toukokuussa pyöräilyonnettomuudessa Helsingin Herttoniemessä. Hän oli monilahjakkuus, joka suomensi proosaa, runoutta ja filosofiaa espanjasta, ranskasta ja saksasta sekä myös toimitti käännösrunoutta. Saksalais-suomalaisessa kodissa kasvanut Tarja keskittyi viime vuosina suomentamaan saksasta varsinkin itävaltalaisen Thomas Bernhardin laajaa tuotantoa. 

Taiteilijaprofessoriksi vuonna 2017 nimitetty Roinila oli saanut useita palkintoja: Irene ja Kalevi Sorsan kääntäjäpalkinnon vuonna 2008 runoantologiasta Katu kadulta taivaaseen (Jukka Koskelaisen kanssa), kirjallisuuden valtionpalkinnon 2010 siihenastisista Bernhard-suomennoksistaan ja viimeksi J. A. Hollon kääntäjäpalkinnon 2013 Merleau-Pontyn teoksesta Filosofisia kirjoituksia (Miika Luodon kanssa). 

Useihin käännöksiinsä Tarja kirjoitti valaisevat jälkisanat. Työn alla oli myös oma kirja, kääntämistä koskeva esseekokoelma, joka ei kuitenkaan ehtinyt valmiiksi. 

Tarjan huomattava kyky verbalisoida työtään ilmeni haluna ja kykynä jakaa ymmärrystään muille myös suoraan. Keväällä 2020 hän piti käännöskurssia Helsingin yliopistossa ja suunnitteli jo seuraavia saksa- ja espanja-työpajoja. 

Tarja Roinila oli alusta saakka mukana vuonna 2014 perustetussa KAOS ry:ssä, Suomen freelance-journalisteihin kuuluvassa Kääntäjien ammattiosastossa. KAOSin jäsenet tunsivat hänet innostavana työpajanvetäjänä. Hänen oli määrä puhua tämänvuotisilla KAOSin järjestämillä Laukaan kääntäjäpäivillä elo-syyskuun vaihteessa. 

Tarja oli innokas kääntäjäyhteisön jäsen ja piti monessa yhteydessä äänekkäästi kääntäjien puolta. Hän piti kiinni siitä, että kirjallisuudenkääntäjän täytyy pystyä elämään tuloillaan eikä ilmaistyöhön tarvitse suostua. Ystäviään hän kuitenkin auttoi auliisti ja toimi mielellään ateljeekriitikkona. 

Tarja Roinila rakasti voimakkaita värejä. Hänellä tuntui olevan loputtomasti energiaa, eikä sellaista asiaa ollutkaan, jota hän ei olisi uskaltanut lähteä opettelemaan. Läheisille hän oli empaattinen ystävä, joka rohkeni paljastaa myös omat heikot kohtansa. 5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta