Verkko toi uutta ay-koulutukseen

JOURNALISTI
28.5.2020

Terhi Tarvainen, teksti
Kirjoittaja on Journalistiliiton työehtoasiamies.

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Luottamushenkilöiden ja työsuojeluvaltuutettujen koulutus on perinteisesti järjestetty lähiopetuksena. Korona muutti tämän. Kevään peruskurssin miniversio sekä työaikaa koskevat teemapäivät järjestettiin Teams-sovelluksessa. Myös liiton muita koulutuksia on toteutettu verkossa.

Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi. Luennollisuus korostui, mutta pienessä ryhmässä pystyttiin myös puhumaan. Osin verkko oli jopa livenä järjestettävää koulutusta jäsentyneempää.

Toimivinta etäkoulutuksessa on Teamsin keskusteluosio. Kysymykset voi esittää heti, kun ne nousevat mieleen, ja niihin vastataan sopivana ajankohtana. Keskustelua kannattaa pitää silmällä koko koulutuksen ajan, jotta kaikki kysymykset ja näkemykset huomataan käsitellä.

Etäkoulutusta liitto järjestää varmasti jatkossakin. Se voi olla paras tapa teemoihin, joissa vuorovaikutus, vertaisuus ja yhteisöllisyys eivät tuo asiasisältöön suurta lisää. Harjoituspainotteisissa koulutuksissa, joissa ryhmäkeskustelut ovat tärkeitä, etävälineet lienevät hankalia. Joissain koulutuksissa voidaan yhdistää esimerkiksi luento-osuuksiin lähi- ja etämahdollisuus.

Ay-koulutuksista sovitaan työnantajapuolen kanssa. Journalistiliiton kannattaa siis esittää ensi vuoden koulutussopimukseen myös etäkoulutuksen mahdollisuus työaikana.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta