Liitto

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Luottamushenkilöiden ja työsuojeluvaltuutettujen koulutus on perinteisesti järjestetty lähiopetuksena. Korona muutti tämän. Kevään peruskurssin miniversio sekä työaikaa koskevat teemapäivät järjestettiin Teams-sovelluksessa. Myös liiton muita koulutuksia on toteutettu verkossa.

Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi. Luennollisuus korostui, mutta pienessä ryhmässä pystyttiin myös puhumaan. Osin verkko oli jopa livenä järjestettävää koulutusta jäsentyneempää.

Toimivinta etäkoulutuksessa on Teamsin keskusteluosio. Kysymykset voi esittää heti, kun ne nousevat mieleen, ja niihin vastataan sopivana ajankohtana. Keskustelua kannattaa pitää silmällä koko koulutuksen ajan, jotta kaikki kysymykset ja näkemykset huomataan käsitellä.

Etäkoulutusta liitto järjestää varmasti jatkossakin. Se voi olla paras tapa teemoihin, joissa vuorovaikutus, vertaisuus ja yhteisöllisyys eivät tuo asiasisältöön suurta lisää. Harjoituspainotteisissa koulutuksissa, joissa ryhmäkeskustelut ovat tärkeitä, etävälineet lienevät hankalia. Joissain koulutuksissa voidaan yhdistää esimerkiksi luento-osuuksiin lähi- ja etämahdollisuus.

Ay-koulutuksista sovitaan työnantajapuolen kanssa. Journalistiliiton kannattaa siis esittää ensi vuoden koulutussopimukseen myös etäkoulutuksen mahdollisuus työaikana.