Verkko toi uutta ay-koulutukseen

JOURNALISTI
28.5.2020

Terhi Tarvainen, teksti
Kirjoittaja on Journalistiliiton työehtoasiamies.

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Luottamushenkilöiden ja työsuojeluvaltuutettujen koulutus on perinteisesti järjestetty lähiopetuksena. Korona muutti tämän. Kevään peruskurssin miniversio sekä työaikaa koskevat teemapäivät järjestettiin Teams-sovelluksessa. Myös liiton muita koulutuksia on toteutettu verkossa.

Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi. Luennollisuus korostui, mutta pienessä ryhmässä pystyttiin myös puhumaan. Osin verkko oli jopa livenä järjestettävää koulutusta jäsentyneempää.

Toimivinta etäkoulutuksessa on Teamsin keskusteluosio. Kysymykset voi esittää heti, kun ne nousevat mieleen, ja niihin vastataan sopivana ajankohtana. Keskustelua kannattaa pitää silmällä koko koulutuksen ajan, jotta kaikki kysymykset ja näkemykset huomataan käsitellä.

Etäkoulutusta liitto järjestää varmasti jatkossakin. Se voi olla paras tapa teemoihin, joissa vuorovaikutus, vertaisuus ja yhteisöllisyys eivät tuo asiasisältöön suurta lisää. Harjoituspainotteisissa koulutuksissa, joissa ryhmäkeskustelut ovat tärkeitä, etävälineet lienevät hankalia. Joissain koulutuksissa voidaan yhdistää esimerkiksi luento-osuuksiin lähi- ja etämahdollisuus.

Ay-koulutuksista sovitaan työnantajapuolen kanssa. Journalistiliiton kannattaa siis esittää ensi vuoden koulutussopimukseen myös etäkoulutuksen mahdollisuus työaikana.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta