Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

JOURNALISTI
28.5.2020

Kari Pyrhönen

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimittaja.

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Entinen päätoimittaja Pekka Hyvärinen kuoli 68-vuotiaana pitkän sairauden uuvuttamana.

Hyvärinen siirtyi Suomen Kuvalehden päätoimittajan paikalta MTV:n uutisten johtoon vuonna 1992. MTV sai oman kanavan, ja Hyvärinen pisti tuulemaan. Journalismi nousi uudelle tasolle. Hän käynnisti Mediauutiset, Talousuutiset ja tutkivan journalismin Kolmas aste -ohjelman, josta jalostui arvostettu 45 minuuttia.

Intohimoinen uutispomo janosi ”uutta tietoa”, jota journalistin tuli kansalle välittää. Päätoimittajana hän oli läsnä, joten palautetta tuli. Kritiikin vastapainoksi hän kehui ja kannusti auliisti.

JSN:n johdossa Hyvärisen kausi jäi kahteen vuoteen. Puheenjohtaja ei hyväksynyt vapauttavaa niin kutsutussa lautakasajutussa ja erosi kesken neuvoston kokouksen.

Hyvärinen oli vaikutusvaltainen journalisti – suurten linjojen mies, jota ei vaatimattomuus vaivannut. Samalla mitalla riitti myös huumoria.

Eräänä iltana hän piipahti uutisten taustalla Hitchcock-tyyliin. Sukulaisille piti esitellä laihdutuskuuria. Bravuureihin kuului pöhköpäisen Palokuntalaulun yhteislaulattaminen uutisten kekkereissä.

Ylpein Pekka oli puolisostaan ja pojastaan. Meille toimittajille hän oli teräväkielinen ja älykäs pomo, joka nautti seuraelämästä – ja leivoksista.

Oikaisu to 4.6. kello 10.45: Hyvärinen erosi JSN:n puheenjohtajan paikalta kesken lautakasajuttua käsittelevän kokouksen, ei päätöksen hyväksymisen jälkeen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta