Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

JOURNALISTI
28.5.2020

Kari Pyrhönen

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimittaja.

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Entinen päätoimittaja Pekka Hyvärinen kuoli 68-vuotiaana pitkän sairauden uuvuttamana.

Hyvärinen siirtyi Suomen Kuvalehden päätoimittajan paikalta MTV:n uutisten johtoon vuonna 1992. MTV sai oman kanavan, ja Hyvärinen pisti tuulemaan. Journalismi nousi uudelle tasolle. Hän käynnisti Mediauutiset, Talousuutiset ja tutkivan journalismin Kolmas aste -ohjelman, josta jalostui arvostettu 45 minuuttia.

Intohimoinen uutispomo janosi ”uutta tietoa”, jota journalistin tuli kansalle välittää. Päätoimittajana hän oli läsnä, joten palautetta tuli. Kritiikin vastapainoksi hän kehui ja kannusti auliisti.

JSN:n johdossa Hyvärisen kausi jäi kahteen vuoteen. Puheenjohtaja ei hyväksynyt vapauttavaa niin kutsutussa lautakasajutussa ja erosi kesken neuvoston kokouksen.

Hyvärinen oli vaikutusvaltainen journalisti – suurten linjojen mies, jota ei vaatimattomuus vaivannut. Samalla mitalla riitti myös huumoria.

Eräänä iltana hän piipahti uutisten taustalla Hitchcock-tyyliin. Sukulaisille piti esitellä laihdutuskuuria. Bravuureihin kuului pöhköpäisen Palokuntalaulun yhteislaulattaminen uutisten kekkereissä.

Ylpein Pekka oli puolisostaan ja pojastaan. Meille toimittajille hän oli teräväkielinen ja älykäs pomo, joka nautti seuraelämästä – ja leivoksista.

Oikaisu to 4.6. kello 10.45: Hyvärinen erosi JSN:n puheenjohtajan paikalta kesken lautakasajuttua käsittelevän kokouksen, ei päätöksen hyväksymisen jälkeen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta