Mediatietoisuuspeli auttaa tunnistamaan valeuutiset

JOURNALISTI
28.5.2020

Juha Matias Lehtonen, teksti

Cambridgen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet Bad News -nimisen pelin, joka voi auttaa torjumaan valeuutisten leviämistä.

Pelaaja rakentaa tyhjästä oman valeuutisimperiuminsa Twitteriä muistuttavassa ympäristössä. Peli esittelee erilaisia petollisen tiedonvälityksen strategioita, kuten salaliittoteorioita, tunnepitoista kieltä ja ryhmäpolarisaatiota. Pelaajan tulee näiden menetelmien avulla houkutella itselleen mahdollisimman paljon seuraajia, mutta samalla välttää uskottavuuden menettämistä.

Jo viime vuonna julkaistiin tutkimus, jossa Bad News näytti auttavan pelaajia suojautumaan valeuutisilta. Nyt asiaa on testattu satunnaistetulla vertailukokeella, ja tulokset ovat edelleen lupaavia. Journal of Cognition -lehden julkaisemassa tutkimuksessa todetaan, että peli parantaa “merkittävästi” ihmisten kykyä tunnistaa virheellisen tiedonvälityksen menetelmiä.

Tutkijat jakoivat 196 henkilöä kahtia Bad News -ryhmään ja Tetristä pelaavaan kontrolliryhmään. Koehenkilöiden medialukutaitoa mitattiin ennen ja jälkeen pelaamisen. Mittauksessa tutkittavien piti määritellä, kuinka luotettavina he pitivät heille näytettyjä uutisotsikoita.

Bad News -peliä pelattuaan koehenkilöt uskoivat aiempaa vähemmän valeotsikoihin. Myös tutkittavien luottamus omiin arviointitaitoihin lisääntyi. Itseluottamuksen kasvu näkyi selvimmin juuri niillä ihmisillä, joiden arvostelukykyä pelaaminen paransi.

Tutkimuksen taustalla on teoria, jonka mukaan valeuutiset leviävät viruksen tavoin. Lääketieteellisen vertauskuvan innoittamina tutkijat ovat yrittäneet keksiä “kognitiivisia rokotteita” torjumaan leviämistä. Siitä on kyse valeuutispelissäkin: sen avulla ihmiset voivat altistaa itsensä psykologisille vaikutusmenetelmille turvallisesti ja pieninä annoksina.

Lue tutkimus kokonaisuudessaan täältä.

Bad News -peli löytyy täältä5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta