Pekka Moliis arvelee, että tulevan kesän loma saattaa olla poikkeuksellinen, koska korona on syönyt satunnaiset juttukeikat vakituisten toimeksiantojen rinnalta. Ainakaan matkoille tulee tuskin lähdettyä.

Lomalle jäämistä suunnittelevan freelancerin vaakakupeissa ovat tulot ja työkyky. Vapaata varten on varattava aikaa ja rahaa.

Näin säästät lomaa varten

Freelancerien työmarkkinatutkimus vuodelta 2018 kertoo, että freelancereiden vuosiloma kesti keskimäärin tasan viisi viikkoa ja pisin yhtäjaksoinen lomajakso keskimäärin 2,8 viikkoa.

Tutkimuksen mukaan freelancerien mediaanilaskutus oli 33 000 euroa vuodessa ja mediaanitulo 24 300 euroa.

Mediaanilaskutuksella yhden kuukauden lomaa varten pitäisi 11 kuukauden aikana pystyä säästämään yhteensä 3 000 euroa eli 272,72 euroa kuussa.

Lisätiedot ja palkkiolaskuri: freet.fi

JOURNALISTI
28.5.2020

Minna Uusivirta, teksti
Miska Puumala, kuva

Turkulainen Heidi Pelander päätti jo freelanceriksi ryhtyessään, että hänen on pystyttävä myös lomailemaan.

”Ajattelin, että jos en pysty pitämään lomaa, täytyy tehdä jotain muita töitä. Ensimmäiset vuodet olivatkin älyttömän kiireisiä”, hän kertoo.

Säännölliset toimeksiannot esimerkiksi järjestö- ja henkilöstölehtiin ovat luoneet aikataulun, joka sanelee Pelanderin kesäloman juhannuksesta elokuun alkuun.

Hän uskoo, ettei kukaan pysty tekemään luovaa työtä täysillä vuoden ympäri. Pelander on huomannut, että lomasta kannattaa viestiä toimeksiantajille avoimesti ja ajoissa.

”Satunnaisille toimeksiantajille tätä on joskus pitänyt selventää erikseen. Koen, että se on myös PR-työtä: freelancerkaan ei veny loputtomiin, vaikka usein organisoikin aikataulunsa uusiksi keikkojen takia.”

 

Joskus freelancerille tarjotaan keikkoja juuri loman kynnyksellä. Uutisia sekä rikos- ja oikeusjuttuja tekevä Pekka Moliis Kajaanista sanoo, että vaikka kalenterin on toisinaan joustettava, silläkin on rajansa.

”Jos ostaja ei ole ajoissa liikkeellä, enkä ehdi tehdä juttua ennen lomaa, se ei ole minun ongelmani”, Moliis toteaa.

Toisinaan iso uutinen voi silti saada hänet keskeyttämään lomansa, joka tavallisesti on neljästä viiteen viikkoa juhannuksesta.

”Jos tapahtuma on tarpeeksi iso ja kysely tulee tutulta, hyvältä ostajalta, yritän irrottautua.”

Arjesta irti pääseminen onnistuu hänen mukaansa hyvin mökillä.

Suomen Freelance-journalistien toiminnanjohtaja Hanna Kaisa Hellsten suosittelee muillekin kotoa lähtemistä loman alussa, jotta työasiat jäävät taakse. Hän neuvoo freelancereita pohtimaan, mistä hinnasta nämä ovat valmiita luopumaan lomasta.

”On yksilöllistä, miten nopeasti kesken loman tehdyltä keikalta pääsee takaisin lomamoodiin. Toisaalta jotkut jutut, kuten luontoon ja maatalouteen liittyvät, on tehtävä tiettyyn aikaan.”

Hellsten kannustaa freelancereita ajattelemaan lomaa satsauksena hyvinvointiin.

”Se kasvattaa jaksamispuskuria, mutta edellytyksenä on se, että free pystyy laskuttamaan järkeviä liksoja.”

SFJ:n palkkiosuositukset perustuvat siihen, että freelancereilla pitäisi olla saman verran lomaa kuin työsuhteisilla työntekijöillä.

 

Sekä Moliis että Pelander rahoittavat lomansa vuoden aikana tilille keräämänsä puskurin turvin. Sen – ja loman jälkeen jo tiedossa olevien keikkojen turvin – lomailla voi hyvillä mielin.

Moliis pitää tarkkaa kirjaa tilauskannastaan. Hän tekee säännöllisesti vuoroja Kuntalehteen ja niitä sovitaan etukäteen myös syksylle. Toinen kivijalka ovat toistuvat Ilta-Sanomien toimeksiannot ja kolmas satunnaiset keikat, joita korona on nyt syönyt.

”Kun menonsa tuntee, pystyy laskemaan, paljonko kuussa vähintään pitää laskuttaa. Jos en laskisi näitä säännöllisesti, saisin varmaan rahat äkkiä loppumaan”, Moliis sanoo.

Pelander sanoo olevansa varautuja henkeen ja vereen. Hän huhki alkuun starttirahan turvin kasaan taloudellisen puskurin, joka kattaa aina vähintään kolmen kuukauden tulot. Koska töitä on riittänyt ja kunnolliseen YEL-vakuutukseen on ollut varaa, säästöjä ei tarvinnut syödä edes äitiyslomalla. Epävarmana korona-aikana Pelander on puskurista erityisen kiitollinen.

”Olen ollut onnekas, mutta tehnyt myös paljon töitä ja miettinyt töiden järjestämisen niin, että loma on mahdollista.”

Näin säästät lomaa varten

Freelancerien työmarkkinatutkimus vuodelta 2018 kertoo, että freelancereiden vuosiloma kesti keskimäärin tasan viisi viikkoa ja pisin yhtäjaksoinen lomajakso keskimäärin 2,8 viikkoa.

Tutkimuksen mukaan freelancerien mediaanilaskutus oli 33 000 euroa vuodessa ja mediaanitulo 24 300 euroa.

Mediaanilaskutuksella yhden kuukauden lomaa varten pitäisi 11 kuukauden aikana pystyä säästämään yhteensä 3 000 euroa eli 272,72 euroa kuussa.

Lisätiedot ja palkkiolaskuri: freet.fi5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta