Direktsändningarnas man

JOURNALISTI
28.5.2020


Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Programledaren på Yle Vega Tomas Ek dog den 2 maj på Jorvs sjukhus efter en kort tids sjukdom.

Under de 40 år som Tomas Ek jobbade på Yle var han med om alla stora förändringar inom den finlandssvenska radiovärlden. Han började som freelance-redaktör på musikradion och då det första flödesprogrammet, morgonprogrammet Arla startade, ville Cay Karlsson ha honom med som programledare.

Hans musikalitet och tekniska kunnande var till stor nytta då det gällde att bjuda lyssnarna på överraskningar. I programmet Jag och Evert Taube kombinerade han briljant gamla inspelningar med sina egna frågor och det blev som en fiktiv intervju med den svenska trubaduren. Det uppmärksammades också internationellt och fick tredje pris i en radiotävling i Monte Carlo.

Tomas Ek var direktsändningarnas man. Att våga sitta i en studio och ta emot samtal kräver både mod och erfarenhet. Men det räcker inte. Du måste samtidigt vara lyhörd och ödmjuk för att få en främmande människa att öppna sig och våga berätta sin historia. Tomas var en mästare på det här. Han jobbade alltid med lyssnaren i fokus vilket man på ett stort bolag som Yle ofta glömmer bort.

Både ung som gammal redaktör på Yle minns honom med värme som en kollega som alltid ställde upp då man behövde hjälp. För lyssnarna finns det ingen som kan fylla det tomrum som Tomas Ek lämnade efter sig i Yle Vega.

Kjell Ekholm

Skribenten är Tomas Eks vän och kollega under många år.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta