Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

JOURNALISTI
28.5.2020

Ville Eloranta

Twitter: @ville_eloranta

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Alkaakohan julkisen viestinnän ketteryysbuumi laantua? Viimeistään koronaviruspandemia tuntuu nostaneen esiin ketteryyden serkun resilienssin, jota toivotaan nyt ihmisiltä ja yrityksiltä.

Kovin erinäköisissä sanoissa on lopulta paljon samaa. Kumpikin ammentaa liike-elämästä. Lisäksi yhteistä on merkityksissä: ketteryys on erään määritelmän mukaan ”työskentelemistä muuttuen ja mukautuen”, kun taas hiljattain Kielitoimiston sanakirjaankin päässyt resilienssi selitetään ”kyvyksi pysyä toimintakykyisenä vaikeissa muutostilanteissa ja palautua niistä”.

Ketteryys tuntui silti helpommin nieltävältä kuin resilienssi, joka lienee monelle yhä vieras. Tyhjästä sekään ei ole kieleen tullut: sanaa on käytetty jo pitkään tieteessä. Suomentaja Tero Valkosen mielestä kyseessä on oivallinen esimerkki sanasta, jolla on ”sekä täysin asiallista, usein psykologiapohjaista käyttöä että hölmön kuuloista ja pelkkään trendiin perustuvaa konsulttikäyttöä”.

Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin. Joitain kirjoittajia taas saisi hieman vahtia. Esimerkiksi Kauppalehti julkaisi hiljattain tekstin, jossa brändivastaavaksi ja brändineuvojaksi esittäytyvät kolumnistit ovat kyllästäneet sisällön paitsi selventämättömällä resilienssillä myös ballistiikalla, fokuksella, missiolla, portfoliolla, positiolla ja redundanssilla.

Jos haluaa olla hieman häijy, voi huomauttaa, että ketteryyden taustalla oleva englannin agility on suomalaisille tunnetuin koirien ketteryyskokeena ja adjektiivilla resilientti on vielä Suuressa sivistyssanakirjassa (2000) lähinnä esineisiin yhdistyvä merkitys: entiseen muotoonsa palautuva, joustava, kimmoisa. Ehkä on kuitenkin rakentavampaa sanoa, että resilienssin voi suomentaa kätevästi vaikkapa sopeutumiskyvyksi.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta