Yksi käy yhä studiossa, toinen jäi jumiin Etelä-Afrikkaan. Koronavirus muutti kaikkien arjen.

JOURNALISTI
23.4.2020

Tommy Pohjola, teksti

Kotitoimiston hommissa Erkki Meriluotoa auttaa 4-vuotias Emil, joka on ollut poissa päiväkodista jo yli kuukauden.

Erkki Meriluoto, 39

Vastaava päätoimittaja, Seura, Viva, Kotilääkäri, Tv-maailma

”Seura-mediaperhe ehti juuri muuttaa uusiin, hienoihin Otavamedian toimitiloihin Triplaan. Nyt kaikki tekevät töitä etänä, ja se on sujunut yllättävän hyvin yli 20 hengen Teams-kokouksia myöten. Suosin pukeutumisessa joulupyjamaa. Muutamia suunniteltuja kansihaastatteluja on peruuntunut, mutta korona on tuonut uutta tehtävää tilalle. Esimerkiksi Seuran pääsiäislehden kannessa on julkkiksen sijaan teho-osaston hoitaja. Verkossa aihe on poikinut uusia kävijäennätyksiä.”

Sara Wesslin juttukeikalla Karigasniemellä, Suomen ja Norjan rajalla.

Sara Wesslin, 28

Toimittaja, Yle Sápmi

”Olin kaksi viikkoa karanteenissa käytyäni EU:n toimittajamatkalla Brysselissä maaliskuun alussa, joten siksikin on mukava käydä juttukeikoilla. Haastatteluja tehdään nyt enemmän ulkosalla ja tietysti puhelimitse. Toimituksen aamupalaverit ovat myös etänä. Meillä on lisäksi videotapaamisia, joissa puhutaan ihan muista kuin työasioista. Kaikessa on tehtävä kompromisseja. Ehkä tilanteesta syntyy uudenlaista luovuutta.”

Seinältä Susanna Luikun etätyösken- telyä vahtii Martti “Huuhaa” Innasen taulusta Borneon kuningas.

Susanna Luikku, 46

Toimittaja-toimitussihteeri, Apu, Image

”Teemme valtakunnallista lehteä, joten lukijat eivät pidä siitä, jos lehti on liian Helsinki-keskeinen. Liikkuminen on nyt haasteellista, mutta me pärjäämme. Jutut valmistuvat, ja yhteyttä pidetään Teams-sovelluksella. Pitäisi silti päästä tapaamaan haastateltavia, ja repparikeikoille eikä vain istua soittelemassa ja meilaamassa. Itselläni on aina ollut muutama etäpäivä viikossa. Siinä mielessä tilanne ei yllätä.”

Marja Salomaan mielestä kotona ja puhelimessa työskenteleminen on pitkän päälle tylsää. Hän haluaa tavata ihmisiä.

Marja Salomaa, 58

Kaupunkitoimittaja, Helsingin Sanomat

”On henkistä kasvua tavoittelevalle ärsyttävää, kun firman taukojumppa pärähtää käyntiin joka päivä. Osallistuminen ei tietenkään ole pakollista. Etäyhteys toimitukseen toimii hyvin. On ihanaa nähdä ja kuulla ihmisiä! Ihmisten tapaaminen onkin se syy, miksi ryhdyin toimittajaksi. Juttukeikoille lähdemme kuvaajan kanssa eri aikaan. Siinä jää toistensa sparraaminen vähemmälle. Eli teknisesti kaikki toimii, mutta luonteelleni etätyö ei ole paras mahdollinen tilanne.”

General Njassan työt jatkuvat radiostudiossa Helsingin Kaartinkaupungissa.

Jyrki ”Njassa” Jantunen, 57

Toimittaja, Radio Helsinki

”Meillä on tiivistetty tekemistä ja joitakin ohjelmia on jouduttu pudottamaan pois. Käyn kolme – neljä kertaa viikossa radiostudiossa tekemässä ohjelmaa. Ihmiset haluavat kuulla jonkun puhuvan livenä ja hyvää musaa. Huomaan yleisöpalautteesta, että radion merkitys tunteellisena tukena on merkityksellinen. Enemmän on nyt sellaisia ’kiva, että olet siellä’ -viestejä. Työpaikan ulkopuolisesta arjesta huomaan, että ystävien tapaaminen on vaikeutunut.”

Hanne-Mari Tarvosen matka Zimbabween tyssäsi, kun maa sulki rajansa juuri ennen viimeistä lentoa Harareen. Johannesburgin majoituksessa on verkkoyhteys ja töitä voi tehdä myös ulkosalla.

Hanne-Mari Tarvonen, 36,

Vapaa toimittaja

”Olimme mieheni kanssa muuttamassa Zimbabwen Harareen viikko sitten, mutta nyt olen jumissa täällä Etelä-Afrikassa ainakin vielä reilun viikon. Olemme olleet karanteenissa, ja täällä on käytännössä ulkonaliikkumiskielto. Minulla on puhelin ja onneksi käsimatkatavaroissa oli kannettava tietokone, nauhuri ja kamera. Pystyn siis tekemään etänä töitä, mutta onhan se hankalaa, kun ei pääse tapaamaan ihmisiä.”

Kaisa Vitikaisen kotitoimistolla riittää tekemistä. Pasilassakin on nyt enemmän suoria tv-lähetyksiä, jotka tekstitetään.

Kaisa Vitikainen, 45

Tekstittäjä-toimittaja, Yle

”Työni on muuttunut paljon. Erilaisten koronavirus-tiedotustilaisuuksien vuoksi on enemmän suoria tv-lähetyksiä, ja toisin kuin vaikkapa uutislähetyksissä, niihin ei saa ennakkoon materiaaleja. Käyn Pasilassa toimituksessa muutaman kerran viikossa. Muuten teen etätöitä. Harrastan larppaamista eli live-roolipelaamista, jota olen joutunut karsimaan. Isoja yleisötapahtumia, joita olen ollut mukana järjestämässä, on myös peruttu.”

Työpiste kotona. Hanna Marjasen ja kaikkien iloksi eläimiä riittää ja ne haluavat olla mukana etäkokouksissa.

Hanna Marjanen, 48

Kuvatuottaja, Keskisuomalainen

”Kiinnitän enemmän huomiota työturvallisuuteen. Valokuvia otetaan enemmän ulkona ja ikkunan läpi. Kuvaajilla on myös suojavarusteet, kuten käsineitä ja puhdistusainetta. Yhteiset autot siivotaan kunnolla. Emme halua kuljettaa pöpöjä eteenpäin. Kaikki ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Haluankin kehua työkavereitani. Kotona meillä on kaksi koiraa ja niillä pentue. Eläimet piristävät etäpalavereita.”

Laura Niemi-Pynttäri voi lukea kässäreitä sohvalla tai keittiönpöydän ääressä ja näpytellä kirjoitushommia söpön, mutta epäkäytännöllisen kirjoituspöydän ääressä.

Laura Niemi-Pynttäri, 37

Kustannustoimittaja, Atena Kustannus

”Työskentelen tavallisestikin paljon etänä, joten arki ei ole nyt kovin erilaista. Tosin ilman ryhdistäviä toimistopäiviä työnteko valuu helposti iltojen puolelle, ja päivisin saatan hommailla muuta. Koronavirus-aika on tehnyt arjesta rennompaa, mutta lisännyt muuta stressiä: seuraan uutisia koko ajan ja se ahdistaa. Silloin kun olen keskittynyt töihin koko päivän, olen rauhallisempi.”

Etäpalaverit muun toimituksen kanssa helpottavat ideointia, sanoo Heli Saarela. ”On kiva nähdä tutut kasvot. Tuntuu, että tilanne on myös vahvistanut toimituksen tiimihenkeä.”

Heli Saarela, 47

Ulkoasutoimittaja, Journalisti

”Koronavirus-epidemian myötä muu toimitus on siirtynyt pääasiassa etätyöhön. Journalistin toimitusjärjestelmä ei taivu taiton osalta etänä tehtäväksi. Siksi olen ollut töissä lähes päivittäin Journalistiliiton toimistolla, Hakaniemessä. Tunnelma on välillä ollut hieman aavemainen, joskus olen ollut siellä ainoa työntekijä. Kaipaan sitä, että voi vain huudella kollegoiden huoneisiin ja saada nopeasti asiat ratkaistua.”

Minna Jutin työpiste kotona on keittiön ikkunanurkkaus. Valoa tulee kahdesta suunnasta. Siinä on kiva seurata, mitä ulkona tapahtuu.

Minna Juti, 59

Toimittaja, Anna

”Olin ensimmäisen etäviikon lomalla. Palasin uudet käytännöt nopeasti luoneeseen etätoimitukseen, joka pitää kaksi yhteispalaveria viikossa niin kuin normaalistikin. Ison henkilöhaastattelun tekeminen puhelimessa on ollut uutta. Sekin onnistuu. Kaipaan työkavereita. Välillä etäkontaktissa huomaa, että kollegalla on rankkaa. Omat lapseni ovat aikuisia. Ymmärrän hyvin etäkoulua lapsilleen pitävien haasteita.”

 

Juttu tehtiin viikolla ennen pääsiäistä.4 2021
Arkisto

Merja Ylä-Anttila pitää Yle-lain uudistusta tarpeettomana, mutta välttelee kommentoimasta sitä julkisesti

Merja Ylä-Anttila tuli Ylen toimitusjohtajaksi vuonna 2018. Hän on sen jälkeen ehtinyt uudistaa Ylen organisaation, jättää kädenjälkensä Ylen strategiaan ja tutustua hieman uusiin kollegoihinsa kahvittelemalla noin neljänsadan yleläisen kanssa.

Median ammattilaisen on tiedettävä, kenen ideologiaa edistää

Tiedotusvälineen pitää saada itse valita, mitä sanoja ja käsitteitä käyttää. On kuitenkin tiedettävä, mistä käsitteet ovat peräisin ja kenen ideologiaa ne pönkittävät, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Väkivalta varjostaa ja mustasukkaisuus piinaa – miksi otsikoissa raiskaukset vain tapahtuvat, kysyy toimittaja Sara Harju

Sukupuolittuneessa ja seksuaalisessa väkivallassa tekijä usein ohitetaan käyttämällä passiivia ikään kuin väkivalta olisi hallitsematon voima, jota vastaan ei voi pyristellä.

Toimittajana saat kätevästi näkyvyyttä sometilillesi ja laukkumallistollesi, Jenni Alexandrova

Radiotoimittaja Jenni Alexandrova kirjoittaa blogissaan viineistä ja ihmettelee, miksi Alko ei ole lähettänyt hänelle lahjaviinejä.

Liian pitkälle menevä tasa-arvo on hyvä tarina, mutta harvoin totta

Tällaisessa ilmapiirissä ei ole suuri ihme, että maan suurin sanomalehti alkaa nähdä kaiken paitsi luonnontieteellisen tutkimuksen luisuvan tieteellisyydestä kohti silkkaa ”intersektionaalista ideologiaa”, kirjoittaa Janne Zareff.

Näin Journalistiliitto toimii

Satavuotiaalla Journalistiliitolla on toimisto Helsingin Hakaniemessä, mutta jäseniä ympäri maan. Mitä tekevät liiton toimitusosastot, paikallisyhdistykset, valtuusto, hallitus ja toimisto?

Kuusi vuotta sitten freelancerit petettiin. Nyt lainsäätäjät voivat turvata luovan työn tekijöiden elannon.

Luovan työn tekijöiden kohtuulliset korvaukset voitaisiin varmistaa, kun EU-pykäliä tuodaan kotimaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön, kirjoittaa Sanna Nikula.

Uudet puolueet eivät sopeutuneet kirjoitusohjeeseen

”Moni uusi puolueennimi oli rakenteeltaan erilainen kuin vanhat, joten niiden erisnimisyyden häivyttäminen alkukirjaintempulla tuntui oudolta robotiikalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Den ensidiga bevakningen av rikspolitiken

Att den åländska riksdagsledamoten är den mest frekvent intervjuade rikspolitikern i de åländska medierna är varken konstigt eller fel, det är avsaknaden av andra röster som är det, skriver Felicia Bredenberg.

Kun hätä on suurin, on kollega lähellä

Juuri kun Radio Novan uutiset olivat alkamassa, ankkuri Jussi Karhunen tunsi muljahduksen mahassaan.

Totuuden tyyni tulkki on poissa

Toimittaja Jorma Lehto 2. 3. 1947 Seinäjoki – 25. 3. 2021 Mustasaari

”Alla finlandssvenska medier är dåliga på något sätt”

Vårens näst sista Mediespråkswebbinarium kräver självironi och god humor. Den 23 april ger sig komikern Alfred Backa nämligen på den finlandssvenska journalistiken i en roast där alla får sig kring öronen.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta