Yksi käy yhä studiossa, toinen jäi jumiin Etelä-Afrikkaan. Koronavirus muutti kaikkien arjen.

JOURNALISTI
23.4.2020

Tommy Pohjola, teksti

Kotitoimiston hommissa Erkki Meriluotoa auttaa 4-vuotias Emil, joka on ollut poissa päiväkodista jo yli kuukauden.

Erkki Meriluoto, 39

Vastaava päätoimittaja, Seura, Viva, Kotilääkäri, Tv-maailma

”Seura-mediaperhe ehti juuri muuttaa uusiin, hienoihin Otavamedian toimitiloihin Triplaan. Nyt kaikki tekevät töitä etänä, ja se on sujunut yllättävän hyvin yli 20 hengen Teams-kokouksia myöten. Suosin pukeutumisessa joulupyjamaa. Muutamia suunniteltuja kansihaastatteluja on peruuntunut, mutta korona on tuonut uutta tehtävää tilalle. Esimerkiksi Seuran pääsiäislehden kannessa on julkkiksen sijaan teho-osaston hoitaja. Verkossa aihe on poikinut uusia kävijäennätyksiä.”

Sara Wesslin juttukeikalla Karigasniemellä, Suomen ja Norjan rajalla.

Sara Wesslin, 28

Toimittaja, Yle Sápmi

”Olin kaksi viikkoa karanteenissa käytyäni EU:n toimittajamatkalla Brysselissä maaliskuun alussa, joten siksikin on mukava käydä juttukeikoilla. Haastatteluja tehdään nyt enemmän ulkosalla ja tietysti puhelimitse. Toimituksen aamupalaverit ovat myös etänä. Meillä on lisäksi videotapaamisia, joissa puhutaan ihan muista kuin työasioista. Kaikessa on tehtävä kompromisseja. Ehkä tilanteesta syntyy uudenlaista luovuutta.”

Seinältä Susanna Luikun etätyösken- telyä vahtii Martti “Huuhaa” Innasen taulusta Borneon kuningas.

Susanna Luikku, 46

Toimittaja-toimitussihteeri, Apu, Image

”Teemme valtakunnallista lehteä, joten lukijat eivät pidä siitä, jos lehti on liian Helsinki-keskeinen. Liikkuminen on nyt haasteellista, mutta me pärjäämme. Jutut valmistuvat, ja yhteyttä pidetään Teams-sovelluksella. Pitäisi silti päästä tapaamaan haastateltavia, ja repparikeikoille eikä vain istua soittelemassa ja meilaamassa. Itselläni on aina ollut muutama etäpäivä viikossa. Siinä mielessä tilanne ei yllätä.”

Marja Salomaan mielestä kotona ja puhelimessa työskenteleminen on pitkän päälle tylsää. Hän haluaa tavata ihmisiä.

Marja Salomaa, 58

Kaupunkitoimittaja, Helsingin Sanomat

”On henkistä kasvua tavoittelevalle ärsyttävää, kun firman taukojumppa pärähtää käyntiin joka päivä. Osallistuminen ei tietenkään ole pakollista. Etäyhteys toimitukseen toimii hyvin. On ihanaa nähdä ja kuulla ihmisiä! Ihmisten tapaaminen onkin se syy, miksi ryhdyin toimittajaksi. Juttukeikoille lähdemme kuvaajan kanssa eri aikaan. Siinä jää toistensa sparraaminen vähemmälle. Eli teknisesti kaikki toimii, mutta luonteelleni etätyö ei ole paras mahdollinen tilanne.”

General Njassan työt jatkuvat radiostudiossa Helsingin Kaartinkaupungissa.

Jyrki ”Njassa” Jantunen, 57

Toimittaja, Radio Helsinki

”Meillä on tiivistetty tekemistä ja joitakin ohjelmia on jouduttu pudottamaan pois. Käyn kolme – neljä kertaa viikossa radiostudiossa tekemässä ohjelmaa. Ihmiset haluavat kuulla jonkun puhuvan livenä ja hyvää musaa. Huomaan yleisöpalautteesta, että radion merkitys tunteellisena tukena on merkityksellinen. Enemmän on nyt sellaisia ’kiva, että olet siellä’ -viestejä. Työpaikan ulkopuolisesta arjesta huomaan, että ystävien tapaaminen on vaikeutunut.”

Hanne-Mari Tarvosen matka Zimbabween tyssäsi, kun maa sulki rajansa juuri ennen viimeistä lentoa Harareen. Johannesburgin majoituksessa on verkkoyhteys ja töitä voi tehdä myös ulkosalla.

Hanne-Mari Tarvonen, 36,

Vapaa toimittaja

”Olimme mieheni kanssa muuttamassa Zimbabwen Harareen viikko sitten, mutta nyt olen jumissa täällä Etelä-Afrikassa ainakin vielä reilun viikon. Olemme olleet karanteenissa, ja täällä on käytännössä ulkonaliikkumiskielto. Minulla on puhelin ja onneksi käsimatkatavaroissa oli kannettava tietokone, nauhuri ja kamera. Pystyn siis tekemään etänä töitä, mutta onhan se hankalaa, kun ei pääse tapaamaan ihmisiä.”

Kaisa Vitikaisen kotitoimistolla riittää tekemistä. Pasilassakin on nyt enemmän suoria tv-lähetyksiä, jotka tekstitetään.

Kaisa Vitikainen, 45

Tekstittäjä-toimittaja, Yle

”Työni on muuttunut paljon. Erilaisten koronavirus-tiedotustilaisuuksien vuoksi on enemmän suoria tv-lähetyksiä, ja toisin kuin vaikkapa uutislähetyksissä, niihin ei saa ennakkoon materiaaleja. Käyn Pasilassa toimituksessa muutaman kerran viikossa. Muuten teen etätöitä. Harrastan larppaamista eli live-roolipelaamista, jota olen joutunut karsimaan. Isoja yleisötapahtumia, joita olen ollut mukana järjestämässä, on myös peruttu.”

Työpiste kotona. Hanna Marjasen ja kaikkien iloksi eläimiä riittää ja ne haluavat olla mukana etäkokouksissa.

Hanna Marjanen, 48

Kuvatuottaja, Keskisuomalainen

”Kiinnitän enemmän huomiota työturvallisuuteen. Valokuvia otetaan enemmän ulkona ja ikkunan läpi. Kuvaajilla on myös suojavarusteet, kuten käsineitä ja puhdistusainetta. Yhteiset autot siivotaan kunnolla. Emme halua kuljettaa pöpöjä eteenpäin. Kaikki ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Haluankin kehua työkavereitani. Kotona meillä on kaksi koiraa ja niillä pentue. Eläimet piristävät etäpalavereita.”

Laura Niemi-Pynttäri voi lukea kässäreitä sohvalla tai keittiönpöydän ääressä ja näpytellä kirjoitushommia söpön, mutta epäkäytännöllisen kirjoituspöydän ääressä.

Laura Niemi-Pynttäri, 37

Kustannustoimittaja, Atena Kustannus

”Työskentelen tavallisestikin paljon etänä, joten arki ei ole nyt kovin erilaista. Tosin ilman ryhdistäviä toimistopäiviä työnteko valuu helposti iltojen puolelle, ja päivisin saatan hommailla muuta. Koronavirus-aika on tehnyt arjesta rennompaa, mutta lisännyt muuta stressiä: seuraan uutisia koko ajan ja se ahdistaa. Silloin kun olen keskittynyt töihin koko päivän, olen rauhallisempi.”

Etäpalaverit muun toimituksen kanssa helpottavat ideointia, sanoo Heli Saarela. ”On kiva nähdä tutut kasvot. Tuntuu, että tilanne on myös vahvistanut toimituksen tiimihenkeä.”

Heli Saarela, 47

Ulkoasutoimittaja, Journalisti

”Koronavirus-epidemian myötä muu toimitus on siirtynyt pääasiassa etätyöhön. Journalistin toimitusjärjestelmä ei taivu taiton osalta etänä tehtäväksi. Siksi olen ollut töissä lähes päivittäin Journalistiliiton toimistolla, Hakaniemessä. Tunnelma on välillä ollut hieman aavemainen, joskus olen ollut siellä ainoa työntekijä. Kaipaan sitä, että voi vain huudella kollegoiden huoneisiin ja saada nopeasti asiat ratkaistua.”

Minna Jutin työpiste kotona on keittiön ikkunanurkkaus. Valoa tulee kahdesta suunnasta. Siinä on kiva seurata, mitä ulkona tapahtuu.

Minna Juti, 59

Toimittaja, Anna

”Olin ensimmäisen etäviikon lomalla. Palasin uudet käytännöt nopeasti luoneeseen etätoimitukseen, joka pitää kaksi yhteispalaveria viikossa niin kuin normaalistikin. Ison henkilöhaastattelun tekeminen puhelimessa on ollut uutta. Sekin onnistuu. Kaipaan työkavereita. Välillä etäkontaktissa huomaa, että kollegalla on rankkaa. Omat lapseni ovat aikuisia. Ymmärrän hyvin etäkoulua lapsilleen pitävien haasteita.”

 

Juttu tehtiin viikolla ennen pääsiäistä.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta