Behovet att få skratta är stort när nyheterna präglas av sorgliga händelser. ”Som serietecknare letar man ständigt efter material som publiken kan relatera till. Coronakrisen är en mycket allvarlig sak, men den har också skapat komiska situationer”, säger Kim Filppula som gör Kim’s Comics.

Större sug efter humor i kristider

JOURNALISTI
23.4.2020

Johan Svenlin, text
Johannes Tervo, foto

När Saturday Night Live (SNL) skulle inleda sin 27:e säsong, 18 dagar efter 11 september-attackerna, fanns det en oro om att stämningen i New York och övriga USA inte skulle tillåta den sortens tramshumor som SNL stod för. I början av programmet gick producenten Lorne Michaels fram till kvällens gäst Rudolph Giuliani, dåvarande borgmästare i New York, och frågade:

”Can we be funny?”

Giuliani tittade på Michaels och svarade:

”Why start now?”

Förlösande skratt. Den spända stämningen var bruten, hotet skulle övervinnas med humor.

Nu är hela världen inne i en kris, där dödssiffror stiger och gripande berättelser om hjältar och offer sprids i olika medier. Samtidigt har coronakrisen också inneburit en explosion av humoristiska memes på sociala medier. Serietecknarna har frossat i skämt om toalettpappershamstrande och distansarbetets mödor.

”Hela situationen är förstås allvarlig, men i de vardagliga sakerna runt omkring detta kan man hitta komiska situationer som alla kan relatera till, säger Kim Filppula som i drygt två publicerat Kim’s Comics varje söndag i Vasabladet och Österbottens Tidning.

 

Trots att HSS Medias redaktionsledning bestämde att koncernens tidningar skulle hoppa över 1 april-skämtet i år har Filppula haft fortsatt fria händer. Hans seriestrippar handlar främst om aktuella händelser i Österbotten, en region som hittills varit relativt förskonad från coronaviruset, jämfört med många andra regioner i världen. Han tror att behovet att få skratta även finns i Norditalien och andra hårt drabbade områden, men han framhåller att karikatyrtecknare alltid måste anpassa sina skämt utifrån stämningen i samhället.

”Trots att man inte menar något illa kan en serieteckning tolkas annorlunda av mottagaren. Därför kan det vara bra att ta en rejäl funderare innan man går ut med ett skämt offentligt.”

På sociala medier har karantäntillvaron gett nya uttryck för skämtsam kreativitet. Fotbollsstjärnor har utmanat sina kollegor och fans att jonglera wc-pappersrullar och gulliga husdjur på hemmakontor har fått en ny vår.

”Det märks att det finns mer skämt i luften än normalt. Jag tycker att humorn hållit en bra nivå under coronaperioden”, säger Tomas Bäck som publicerar memes på Facebook, Instagram och i bokform.

Han sätter ut ett par tre memes per vecka och har haft några som handlat om hur coronakrisen påverkat vardagen. Responsen från publiken är till största delen positiv, han har inte hört om att någon tagit illa upp av humor som relaterar till coronakarantänen.

”Det finns kanske en del som inte vill ha någon humor för tillfället, men jag tror ändå att de flesta vill pigga upp sin vardag. Ju allvarligare situation desto viktigare är det att få skratta”, säger Bäck.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta