Ralf Sundbergin, 71, oli tarkoitus esitellä venetelakkaa Paraisilla Varsinais-Suomessa. Kesää ja veneiden veteen laskua kohti mennään kuitenkin myös Uudellamaalla sijaitsevan Hangon satamassa. Frisk Bris -lehden toukokuun numerossa kerrotaan Utön saaresta.

Ralf Sundbergin kipparoimassa purjehduslehdessä on aina kesä

JOURNALISTI
23.4.2020

Tommy Pohjola, teksti
Karl Vilhjálmsson, kuva

Oli tavallinen perjantai, kun puhelin soi. Kaupunkitoimittaja Ralf Sundberg oli jättänyt Hufvudstadsbladetin viisi vuotta aiemmin. Merta ja veneilyä rakastava eläkeläinen vastasi soittajalle ”kyllä”. Frisk Bris -purjehduslehden päätoimittajaksi siirtynyt Sundberg on edelleen tyytyväinen neljättä vuotta jatkuvaan työhönsä.

”Tämä on mukavaa hommaa. Saan tavata ihmisiä ja kirjoittaa siitä, mistä pidän. Paitsi että nyt kaikki haastattelut on tehtävä puhelimitse. Enkä päässyt täältä Hangosta omalle Fyr-veneelleni Paraisille tai Turkuun painoon noutamaan lehtiä, kun Uudenmaan rajat oli suljettu virusepidemian vuoksi.”

Kuudesti vuodessa ilmestyvä, tilattava Frisk Bris on ainoa laatuaan koko Pohjoismaissa. Se on myös vanhin. Lehti ei arvioi veneitä eikä tee muitakaan testejä. Sundberg ja joukko avustajia kirjoittavat merellisestä elämästä.

”Kerromme ihmisistä ja purjehduksesta. Joka numerossa on myös juttua vierasvenesatamista. Näin kirjoitettavaa on myös talvella.

Meillä on noin 2 500 tilaajaa Suomessa, muissa Pohjoismaissa, Espanjassa ja muualla Euroopassa.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta