Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

JOURNALISTI
23.4.2020

Ville Eloranta
Twitter: @ville_eloranta
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Yllättävät uutistilanteet nostavat välillä esiin hieman tuntemattomampaa sanastoa. Esimerkiksi joitain vuosia sitten itsenäisyyspäivän levottomuudet palauttivat suomalaisten mieleen astalon, tilapäisen lyömäaseen.

”Teiden varteen tuotiin valmiiksi häkkiaitaa, autonrenkaita sekä betoniporsaita”, kertoi Yle hiljattain Uudenmaan eristyksestä. Monen mielestä virkkeessä ei liene mitään silmiinpistävää, mutta yleiskielestä tarkka lukija saattaa huomata sävypoikkeaman.

Betoniporsaassa on jotain samaa kuin peltipoliisissa. Molemmat ovat saaneet alkunsa leikillisestä kielenkäytöstä. Sanakirjoissa betoniporsaan tyylisävy on vuosien varrella muuttunut leikillisestä arkiseksi, mutta peltipoliisin leikillinen ulottuvuus mainitaan yhä Kielitoimiston sanakirjassa. Virallinen nimitys on liikenteenvalvontakamera.

Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille. Syynä voi olla rakenteen tai napakkuuden lisäksi se, että tarjolla oleva termimäisempi sana tuntuu jollain tapaa elämälle vieraalta: kirjoittaako käsidesi vai ikään kuin kuivakalla rintaäänellä käsihuuhde?

Entä olisiko aika sittenkin kypsä esimerkiksi betoniporsaan ottamiseksi yleiskieleen? Tilalle ei nimittäin ole ainakaan ilmeistä vaihtoehtoa, minkä voi huomata sanakirjan varsin monipolvisesta selitetekstistä ”kadulle asetettava betoninen läpiajon este”.

Viime vuosina leikillisyydestä yleiskielen puolelle ovat loikanneet muun muassa sanat kokoustaa ja mykkäkoulu. Astalo taas oli jo suorastaan uhanalainen, mutta siitä poistettiin käytön jälleen yleistyttyä sanakirjamerkintä vanh. (vanhentunut).

Virallisuutta tiedotteissaan keskimäärin tavoitteleva poliisikin näkyy välillä puhuvan betoniporsaista ja toisinaan jopa peltipoliiseista – mukavan kollegiaalista, eikö?5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta