Pika-apua freelancereiden ahdinkoon

JOURNALISTI
23.4.2020

Anna Kähkönen

Kirjoittaja on Jokesin asiamies.

Vielä maaliskuun alussa Journalistisen kulttuurin edistämissäätiössä valmistauduttiin normaaliin kevään apurahahakuun.

Kun koronaviruksen vaikutukset alkoivat selvitä, totesimme aamupäivällä 16. maaliskuuta, että myös journalismin tekijät tarvitsevat tukea heti. Freelancereilta loppuivat työt, ja yrittäjinä he putosivat läpi turvaverkon.

Säätiön hallitus keskusteli tilanteesta sähköpostilla. Mietimme, mitä Jokes voisi tehdä. Säätiö ei voi tukea yritystoimintaa tai myöntää tukea menetettyihin ansioihin. Sen sijaan voisimme antaa mahdollisuuden luovaan työhön.

Kun tilanne oli todettu, teimme ratkaisumme parissa tunnissa. Päätimme panna heti hakuun 30 työskentelyapurahaa freelancereille. Lisäksi päätimme miettiä keväälle täydennyskoulutuksia, johon voi osallistua etäyhteyksien päästä.

Apurahailmoituksemme levisi nopeasti. Kyselyitä tuli paljon ja hakemuksia reippaasti, yhteensä 304. Apuraha myönnettiin lopulta 40 journalistille. Iloksemme myös muut apurahojen myöntäjät aikaistivat hakujaan.

Kevään apurahahaku alkaa tämän lehden ilmestymispäivänä. Siihen voivat osallistua muutkin kuin freelancerit. Säätiön epävirallinen motto on ”Tuhansien toiveiden täyttäjä”. Olemme sitä tänäkin vuonna, jolle Jokes on budjetoinut journalistien apurahoihin ja kursseihin yli 1,5 miljoonaa euroa.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta