Mitt i vårt livs största story

JOURNALISTI
23.4.2020

Mikaela Löv

mikaela.lov-alden@yle.fi

Skribenten är Yles nyhetsreporter i Österbotten

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Man vänjer sig sakta vid att inte veta vilken värld man vaknar upp till. Jag anpassar mig till restriktioner, isolering, distansjobb och en halvtidstjänst som lågstadielärare. Intervjuer som görs per telefon eller på två meters avstånd. Allt medan en osynlig tsunami långsamt hotar rulla in över oss. 

Nyland spärras av, tågen och flygen har stannat och redaktionerna befinner sig i diaspora. Allt har stannat upp samtidigt som allt händer och hungern efter nyheter är bottenlös. Vill vi relatera till ett liknande skeende får vi gå hundra år tillbaka i tiden. Det blir man inte mycket gladare av.

 

Våra fri- och rättigheter har starkt begränsats, för att platta till kurvan. Få opponerar sig. Mitt i krisen tenderar vi att följa ledaren, och vem har en bättre idé om hur en pandemi ska tuktas? Vi sneglar mot Sverige och kritiken är vass. På ledarplats i Dagens Nyheter kräver Peter Wolodarski strängare åtgärder och kritikstormen mot honom rasar. Vi byter vår frihet mot trygghet, eller är det ett gemensamt talko, tacksamma för att någon handlingskraftigt tar kommando. 

 

Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas. Ulrika Hyllert som är ordförande för Journalistförbundet i Sverige skriver i den svenska systertidningen att coronakrisen kommer att vara ett trycktest på hela det svenska samhället. Också på vår demokrati och skyddet av våra oberoende medier. 

Det samma gäller för Finland, vill jag påstå. Den oberoende journalistiken är utsatt för en prövning av sällan skådat slag. Våra röster och texter är de som når befolkningen, en tröst, och ett sällskap i kaoset som gör det overkliga lite mera greppbart. Journalistiken får ändå inte bli okritisk och tandlös. Det är vårt jobb att sålla, faktagranska, rapportera och ställa de kritiska frågorna. Hur fri journalistiken tillåts vara, är också ett mått på demokratin. 

 

Nu är de digitala kanalerna viktigare än någonsin för att kunna jobba, hålla kontakten och utbyta tankar och åsikter. Nu mer än någonsin behöver vi diskutera med våra kollegor, dryfta etiska dilemman och värna den oberoende journalistiken. Någon liknade coronakrisen vid ett maratonlopp, det gäller att hushålla med krafterna för att orka länge. Vi måste hålla ut, hålla ihop och stå ut med ovissheten.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta