Mitt i vårt livs största story

JOURNALISTI
23.4.2020

Mikaela Löv

mikaela.lov-alden@yle.fi

Skribenten är Yles nyhetsreporter i Österbotten

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Man vänjer sig sakta vid att inte veta vilken värld man vaknar upp till. Jag anpassar mig till restriktioner, isolering, distansjobb och en halvtidstjänst som lågstadielärare. Intervjuer som görs per telefon eller på två meters avstånd. Allt medan en osynlig tsunami långsamt hotar rulla in över oss. 

Nyland spärras av, tågen och flygen har stannat och redaktionerna befinner sig i diaspora. Allt har stannat upp samtidigt som allt händer och hungern efter nyheter är bottenlös. Vill vi relatera till ett liknande skeende får vi gå hundra år tillbaka i tiden. Det blir man inte mycket gladare av.

 

Våra fri- och rättigheter har starkt begränsats, för att platta till kurvan. Få opponerar sig. Mitt i krisen tenderar vi att följa ledaren, och vem har en bättre idé om hur en pandemi ska tuktas? Vi sneglar mot Sverige och kritiken är vass. På ledarplats i Dagens Nyheter kräver Peter Wolodarski strängare åtgärder och kritikstormen mot honom rasar. Vi byter vår frihet mot trygghet, eller är det ett gemensamt talko, tacksamma för att någon handlingskraftigt tar kommando. 

 

Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas. Ulrika Hyllert som är ordförande för Journalistförbundet i Sverige skriver i den svenska systertidningen att coronakrisen kommer att vara ett trycktest på hela det svenska samhället. Också på vår demokrati och skyddet av våra oberoende medier. 

Det samma gäller för Finland, vill jag påstå. Den oberoende journalistiken är utsatt för en prövning av sällan skådat slag. Våra röster och texter är de som når befolkningen, en tröst, och ett sällskap i kaoset som gör det overkliga lite mera greppbart. Journalistiken får ändå inte bli okritisk och tandlös. Det är vårt jobb att sålla, faktagranska, rapportera och ställa de kritiska frågorna. Hur fri journalistiken tillåts vara, är också ett mått på demokratin. 

 

Nu är de digitala kanalerna viktigare än någonsin för att kunna jobba, hålla kontakten och utbyta tankar och åsikter. Nu mer än någonsin behöver vi diskutera med våra kollegor, dryfta etiska dilemman och värna den oberoende journalistiken. Någon liknade coronakrisen vid ett maratonlopp, det gäller att hushålla med krafterna för att orka länge. Vi måste hålla ut, hålla ihop och stå ut med ovissheten.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta