Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

JOURNALISTI
23.4.2020

Maria Pettersson
Twitter: mariapetterss0n
maria.pettersson@journalistiliitto.fi

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Huippukiireisen koronakevään katkaisi monessa toimituksessa ällistyttävä ilmoitus: journalisteja aiotaan lomauttaa. Kenen työ tässä tilanteessa on tarpeetonta? Mikä kirjaimellisesti elintärkeä uutinen jätetään kirjoittamatta?

Lomauttamista helpotettiin viime kuussa poikkeuslainsäädännöllä. Monet mediayhtiöt riensivät ilmoittamaan lomautuksista. Pelin avasi erittäin kannattava ja suuria voittoja tekevä Turun Sanomat.

Mediayhtiöiden lomautusaikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta.

 

Näyttää siltä, että moni yritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Asiassa on ainakin kaksi ongelmaa.

Ensinnäkin lomautuksista ei voi vain ilmoittaa. Ensin pitää käydä yt-neuvottelut, joiden aikana on aidosti neuvoteltava ja käytävä läpi vaihtoehdot. Jos työnantaja on jo ilmoittanut, että lomautukset tulevat, ei yt-prosessi ole aito. Se saattaa olla jopa laiton.

Toisekseen ”varmuuden vuoksi” lomauttaminen on moraalisesti kestämätöntä ja mahdollisesti myös laitonta. Ihmisiä saa lomauttaa kahdesta syystä: tuotannollisista (ei ole enää töitä) tai taloudellisista (ei ole enää rahaa).

Tuotannollisia syitä ei tässä tilanteessa ole. Päinvastoin moni uutistoimittaja paiskii nyt töitä kovemmin kuin koskaan ennen urallaan.

Taloudelliset syyt voivat olla aitoja. Jos lehden ilmoittelu loppui kokonaan, kassa valahti miinukselle ja puskuria tai muuta vaihtoehtoa ei ole, ratkaisu on ikävä mutta tarpeellinen. Monissa lomautuksista ilmoittaneissa lehdissä näin ei kuitenkaan ole.

Ihmisiä ei saa lomauttaa vain, jotta firma tekisi paremman tuloksen. Jos tulos on menossa miinukselle, lomautus on ok. Jos se pysyy plussalla, firma ei voi lomauttaa ihmisiä saadakseen tuloksen enemmän plussalle.

Työntekijöiden ja eritoten luottamusmiesten pitää nyt olla tarkkana. Työnantajalta kannattaa vaatia talouslukuja viikoittain ja olla erityisen tarkka sitten, kun koronatilanne menee ohi.

Firmat ovat ilmoittaneet, että lomautukset toteutetaan loppuvuoden aikana. Jos myynti jälleen heinäkuussa vetää, on lomautuksen syy poistunut eikä ihmistä todennäköisesti saa lomauttaa.

Liitto auttaa pohtimaan, onko oma lomautus oikeutettu. Journalistin nettisivujen päivittyvässä jutussa listataan lomautuksista ilmoittaneet yritykset ja käydään läpi niiden taloustilanne.

 

Jotkin yritykset ovat ilmoittaneet peräjälkeen sekä henkilökunnan lomautuksista että jättiosinkojen jakamisesta. Perusteluna on, että osingot maksetaan viime vuoden perusteella. Perustelu ontuu.

Jos puskuria on, vastuullinen omistaja ei lomauta henkilökuntaa. Se ei myöskään kuppaa rahoja osinkoihin, kun kriisin tai sen aiheuttaman taloudellisen notkahduksen kestosta ei ole mitään tietoa.

Viestintäministeri Timo Harakka (sd.) ilmoitti viime viikolla, että Suomi selvittää, voisiko valtio tukea mediaa kriisissä. Muut Pohjoismaat ovat jo jakaneet tukea kymmeniä miljoonia euroja. Tuki on erittäin tervetullutta tilanteessa, jossa kansalaiset tarvitsevat oikeaa, tuoretta tietoa ja korona kurittaa mediaa eli tiedon välittäjiä. Myös ministeri oli Journalistin haastattelussa sitä mieltä, että olisi vaikea perustella tuen myöntämistä yrityksille, jotka sekä lomauttavat että maksavat roimia osinkoja.

Journalistit tekevät stressaavassa ja vaikeassa tilanteessa tärkeää ja vastuullista työtä. On kohtuutonta, että jotkut työnantajat lisäävät stressiä ja vaikeuttavat työtä entisestään. Nyt työnantajan on oikea aika pitää työntekijästä erityisen hyvää huolta. Ja journalistit – pitäkää huolta itsestänne ja kollegoistanne. Olette tärkeitä.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta