Journalistiliton opiskelijalähettiläs Laura Forsén on menossa itsekin toimitusharjoitteluun, Ylen Lounais-Suomen aluetoimitukseen. Hän uskoo työtä ja kiirettä riittävän, vaikka vähän jännittääkin sitä, miten harjoittelu sujuu poikkeusoloissa.

Kesätyöntekijöitä tarvitaan myös poikkeusoloissa – määräaikaisuus sitoo molempia

JOURNALISTI
23.4.2020

Tommy Pohjola, teksti
Heli Saarela, kuva

Monet mediayhtiöt ovat aloittaneet koronavirustilanteen varjolla yt-neuvottelut. Esimerkiksi Keskisuomalainen-konserni aikoo lomauttaa henkilöstönsä enintään 90 päiväksi huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana. Sanomalehtien liiton maaliskuussa tekemässä kyselyssä miltei puolet liiton jäsenyritysten päätoimittajista ja toimitusjohtajista piti todennäköisenä, että henkilöstöä irtisanotaan tai lomautetaan epidemian vuoksi.

Tilanne huolestuttaa alan kesätöihin meneviä. Kesätyöpaikkoja ei kuitenkaan ole koronan varjolla juurikaan peruttu.

”Joitain rekrytointeja on keskeytetty ja viestinnän harjoittelupaikkoja peruttu”, Journalistiliiton opiskelijalähettiläs Laura Forsén kertoo.

Liiton toimistolle on tullut asiasta toistaiseksi vain muutamia yhteydenottoja.

Koko maassa yt-neuvottelujen piirissä on ollut yli 420 000 työntekijää. Lomautusten tarve on suurempi vaikkapa teollisuudessa ja matkailu- ja ravintola-alalla kuin tiedotusvälineissä.

 

Mediatalot ovat perustelleet omia lomautuksiaan mediamyynnin laskulla johtuvilla taloudellisilla, ei tuotannollisilla syillä. Jos mediamyynti palaa pian kriisin jälkeen ennalleen, ei lomautuksille ole perusteita – myöskään kesätyöntekijöiden osalta.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen muistuttaa, että epidemian aikana luotettavan tiedon merkitys on vain lisääntynyt. Sisällölle on kysyntää.

Joillain osastoilla työ toki on voinut vähentyä. Urheilutapahtumien, kilpailujen ja sarjojen peruminen näkyy urheilujournalismin vähentymisenä. Sama koskee kulttuurijournalismia. Ei esimerkiksi ole uusia elokuvia tai teatteriesityksiä, joista kirjoittaa.

”Kulttuurin ja urheilun puolella voi oikeasti ollakin perusteita vähentää journalistista tekemistä. Tehtävää varmaan silti riittää kaikille uutispuolella”, Savolainen arvioi.

 

Jos kesätyöstä on jo sovittu, ei sitä voi tuosta vain perua. Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia.

Työnantajalla on kuitenkin oikeus lomauttaa määräaikainen työntekijä, jos töitä ei yksinkertaisesti riitä. Tämän mahdollistavat poikkeustilan ajaksi tehdyt muutokset työlainsäädäntöön. Silloinkin lomautuksen tarve voidaan arvioida vasta, kun kesätyöntekijä on työpaikallaan.

Työnantaja voi purkaa määräaikaisen työsuhteen koeajalla poikkeuksellisesti myös tuotannollisista ja taloudellisista syitä.

Määräaikaisuus sitoo työntekijääkin. Lomautustilanteessa määräaikaisella on kuitenkin nyt oikeus purkaa työsopimus.

Journalistiliitto on julkaissut verkkosivuillaan tietopankin koronaviruksen vaikutuksista kesätöihin ja harjoitteluihin.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta