Margit Alasalmi ylistää noin kymmenen hengen porukkaansa, joka tekee Ylen radiouutisia. ”Teemme uutisia aamusta iltaan vuoden jokaisena päivänä.”

Kello kahdeksan uutiset kertovat heräävälle Suomelle, mitä tänään on odotettavissa

Margit Alasalmi, 60

 

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Tampereen yliopistosta

Työskennellyt Yleisradiossa vuodesta 1984, ensin Uudenmaan alueradiossa.

Vuodesta 1989 pääsääntöisesti radiouutisissa.

Yle uutisten radiotoimittaja, uutistenlukija ja tuottaja

JOURNALISTI
23.4.2020

Manu Haapalainen, teksti
Anna Autio, kuva

”Olin kahdeksan uutisten lukijana vuoden 1991 elokuussa, kun Neuvostoliitossa yritettiin vallankaappausta. Uutispäällikkö kertoi, että Gorbatšov on pantu kotiarestiin, ja ihmettelimme kaikki, mitä ihmettä nyt oikeasti tapahtuu. Moskovan-kirjeenvaihtaja Jyrki Saarikoskeen ei meinattu saada yhteyttä. Pohdimme, katkaistiinko koko Neuvostoliiton yhteydet muuhun maailmaan. Se oli yksi hämmentävimmistä lähetyksistä”, kertoo Margit Alasalmi.

Vuonna 1984 Ylessä aloittanut Alasalmi tekee radiouutisia jo viidennellä vuosikymmenellä. Hän sanoo kello kahdeksan radiouutisten säilyneen ytimeltään samana koko uransa ajan.

”Haluamme kertoa tärkeimmät asiat, jotka ovat tapahtuneet yön aikana maailmassa ja Suomessa. Katsomme alkavaa päivää ja kerromme sään. Kymmeneen minuuttiin mahtuu kaikenlaista. Kahden minuutin pätkässä voi päästä vaikka kenialaiseen maalaiskylään, kun jutussa kuuluu koiran haukunta ja lasten kiljunta haastattelun taustalla.

Ylen radiouutisia tehdään noin kymmenen hengen porukalla, vuoden jokaisena päivänä. Aamukahdeksan lähetyksestä on vastuussa uutiset lukeva toimittaja, jonka työpäivä on alkanut puoli viideltä. Hän on ennen kahdeksan uutisia koonnut ja lukenut jo kuuden ja seitsemän uutiset.

Kello kahdeksan lähetykseen saattaa ehtiä aiheita esimerkiksi television Ylen aamusta. Muuten lähetys ei välttämättä juuri eroa kuuden ja seitsemän uutisista. Harva pystyy kuuntelemaan radiota koko aamua, joten lähdemme siitä, että tärkeimmät uutiset pitää kertoa jokaisessa lähetyksessä. Kuulijoita kahdeksan uutisilla on noin 500 000. Aamu on radion primetimea.”

Aamun uutisten tekeminen on nastaa. Yleisölle pääsee tarjoilemaan uutta kerrottavaa, ja lähetykseen mahtuu myös äänimaisemia. Isoin haaste on se, että Suomi on nukkunut ja uutisista voi olla pulaa, mutta silloinkin omat ennalta valmiit jutut pelastavat. Yleensä aamun lähetyksen tekeminen on siis alkanut jo paria päivää aiemmin. Toinen hankaluus on tulla töihin puoli viideksi. Harvalle sellainen rytmi oikeasti sopii!”

Margit Alasalmi, 60

 

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Tampereen yliopistosta

Työskennellyt Yleisradiossa vuodesta 1984, ensin Uudenmaan alueradiossa.

Vuodesta 1989 pääsääntöisesti radiouutisissa.

Yle uutisten radiotoimittaja, uutistenlukija ja tuottaja

Elina Järvisen ja Vappu Kaarenojan valinta

Suomen Kuvalehden toimittajat Elina Järvinen ja Vappu Kaarenoja valitsivat suositeltavakseen Yleisradion kello kahdeksan radiouutiset. Kahdeksan uutiset kuullaan vuoden jokaisena päivänä. Arkisin lähetys on kymmenen minuutin ja viikonloppuisin viiden minuutin mittainen.

”Ylen aamukahdeksan radiouutiset haluaa kuunnella joka päivä. Sanomalehdissä on entistä enemmän lifestyle-sisältöjä ja hätäisesti tehtyä featurea. On myös paljon kommentoivia juttuja, kuten uutisanalyyseja. Usein huomaa, että hädin tuskin tietää, mitä on tapahtunut, kun tapahtunutta jo ’analysoidaan’. Kunnon uutiskattausta on vaikea löytää. Kahdeksan uutiset on täydellinen! Lähetys on asiallinen, mutkaton ja juuri oikean mittainen.”6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta