Moguli muisteli pahalla

JOURNALISTI
23.4.2020


Työskentelin kahdeksan vuotta sitten Keski-Uusimaassa toimittajana. Kirjoitin lehteen jutun kiinteistöjen omistuksista Keravalla, ja nimitin silloista kustantajaani Eero Lehteä ”kiinteistömoguliksi”.

Lehti käytti tuolloin suurta poliittista ja taloudellista valtaa pienessä Keravan kaupungissa: hän oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Keravan suurin yksityinen kiinteistönomistaja – sekä sanomalehti Keski-Uusimaan ja Suomen Lehtiyhtymän suurin omistaja.

Lehti ei ollut tottunut toimintansa kriittiseen tarkasteluun. Hän soitti toimitukseen heti aamulla ja purki kiukkuaan sekä minulle että silloiselle päätoimittajalle.

Vastasin Lehdelle, että sanakirjan mukaan moguli on henkilö, jolla on merkittävää valtaa jollakin tietyllä alalla. Sanan määrittely ei auttanut. Lehti ilmoitti, ettei anna minulle enää ikinä haastatteluja ja paiskasi luurin korvaani.

Hiljattain lainasin kirjastosta viime vuonna ilmestyneen Lehden elämäkerran. Siinä hän muistelee, kuinka suuttui omistamansa lehden nimettömäksi jäävälle toimittajalle:

Keskarin toimituksen pitkäaikaisella pääluottamusmiehellä, joka ymmärtääkseni oli taistolainen tai ainakin entinen sellainen, oli jotakin mua vastaan.”

Taistolaiseksi en itseäni tunnistanut, mutta Keski-Uusimaan pitkäaikaiseksi pääluottamusmieheksi kyllä.

Lehden mukaan päätoimittaja olisi antanut tapauksesta varoituksenkin. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaikka päätoimittajan kanssa moguli-sanasta keskustelinkin.

Myöhemmin, toisessa jutussa, määrittelin Eero Lehteä ”lehtimoguliksi”.

Siitä hän ei ollut moksiskaan.

Veijo Eronen

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja Keski-Uusimaan toimituksen entinen pääluottamusmies.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta