Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

JOURNALISTI
26.3.2020

Terhi Tarvainen, teksti
Kirjoittaja on Journalistiliiton työehtoasiamies.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Käräjäoikeuden näkemys yt-neuvottelujen toteuttamisesta on merkittävä. Se totesi, että neuvottelut pitää käydä yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi. Tuloksia ei voi päättää ennakkoon.

Laki edellyttää, että työnantaja antaa ajoissa tiedot aiottujen toimenpiteiden perusteista. Oppilaitos suunnitteli opetuslinjojen lopettamista, mutta ei perustellut suunnitelmaansa. Se ei antanut linjojen kannattavuustietoja eikä pyydettäessä työntekijöille lisätietoja.

Vaihtoehtoja suunnitelmien kohteena olevien työntekijöiden määrän rajoittamiseksi ja seurausten lieventämiseksi ei käsitelty. Niitä olisivat voineet olla esimerkiksi kouluttaminen, uudelleensijoittaminen, työ- ja työaika- ja vapaajärjestelyt sekä eläkeratkaisut.

Neuvotteluihin oli kutsuttu vain osa työntekijöistä, vaikka suunnitelmat vaikuttivat muihinkin. Oikeuden mielestä tämä kertoi siitä, että ratkaisut oli tehty jo ennen neuvotteluja.

Oikeuden mukaan työnantaja oli toiminut yt-lain vastaisesti vähintään huolimattomuuttaan. Kaikki kantajan vaatimukset tuomittiin hänen hyväkseen, ja irtisanottu opettaja sai roiman hyvityksen.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta