Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

JOURNALISTI
26.3.2020

Terhi Tarvainen, teksti
Kirjoittaja on Journalistiliiton työehtoasiamies.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Käräjäoikeuden näkemys yt-neuvottelujen toteuttamisesta on merkittävä. Se totesi, että neuvottelut pitää käydä yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi. Tuloksia ei voi päättää ennakkoon.

Laki edellyttää, että työnantaja antaa ajoissa tiedot aiottujen toimenpiteiden perusteista. Oppilaitos suunnitteli opetuslinjojen lopettamista, mutta ei perustellut suunnitelmaansa. Se ei antanut linjojen kannattavuustietoja eikä pyydettäessä työntekijöille lisätietoja.

Vaihtoehtoja suunnitelmien kohteena olevien työntekijöiden määrän rajoittamiseksi ja seurausten lieventämiseksi ei käsitelty. Niitä olisivat voineet olla esimerkiksi kouluttaminen, uudelleensijoittaminen, työ- ja työaika- ja vapaajärjestelyt sekä eläkeratkaisut.

Neuvotteluihin oli kutsuttu vain osa työntekijöistä, vaikka suunnitelmat vaikuttivat muihinkin. Oikeuden mielestä tämä kertoi siitä, että ratkaisut oli tehty jo ennen neuvotteluja.

Oikeuden mukaan työnantaja oli toiminut yt-lain vastaisesti vähintään huolimattomuuttaan. Kaikki kantajan vaatimukset tuomittiin hänen hyväkseen, ja irtisanottu opettaja sai roiman hyvityksen.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta