Ylen pääluottamushenkilö Anu Kähkönen kertoo pätkätyöläisiä käsitelleen Journalistin jutun vauhdittaneen kirjausta, joka lupaa luottamushenkilöille paremmin tietoa työvoiman käytöstä.

Ylen pätkätyöläisten asema kohenee, Maikkarilla iloitaan palkankorotuksista

JOURNALISTI
26.3.2020

Tommy Pohjola, teksti
Heli Saarela, kuva

Ylen ja MTV:n uudet työehtosopimukset tuovat parannuksia journalistien ja sisällöntekijöiden arkeen. Yleisradiossa varsinkin pätkätyötä tekevien asema paranee, kun työnantajan on kerrottava jatkosta viimeistään kaksi viikkoa ennen uuden työsopimuksen voimaantuloa.

Journalisti kertoi numerossa 2/2020, että varsinkin Svenska Ylellä työsopimuksia ketjutetaan tavalla, joka syö toimittajien luottamusta Yleen.

”Juttu Svenskan pätkätyöntekijöistä vauhditti tessiin kirjattua määräystä työnantajan velvollisuudesta toimittaa pääluottamushenkilölle selvityksiä työvoiman käytöstä. Nyt se toteutetaan mahdollisimman pikaisesti. Työnantajan kanssa käydään myös yhdessä läpi nimenomaan määräaikaiset ja tuntityöläiset yksiköittäin, alkaen Svenskasta”, Ylen pääluottamusmies Anu Kähkönen sanoo.

”Tämä koronahässäkkä tosin vaikuttaa yhtiön toimintaan varsin voimallisesti, joten katsotaan, milloin selvitys saadaan alkuun.”

Ylen palkat nousevat huhtikuussa 2020 yhteensä 1,7 prosenttia ja kesäkuussa 2021 yhteensä 1,6 prosenttia. Lisäksi vuorolisiin tulee korotuksia. Myös kilpailukykysopimuksen eli kikyn aiheuttamat lisätunnit poistuvat.

 

Maikkarillakin on syytä tyytyväisyyteen.

”Tunnelmat ovat rauhalliset. Lakon välttäminen oli helpotus ja lakko vältettiin juuri siksi, että saimme ihan kohtuullisen sopimuksen. Ja nyt kun maailmantilanne on tämä, niin ihmisten aika menee töissä tämän viheliäisen viruksen uutisointiin”, Media- ja ohjelmatyöntekijät MOT ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Pyrhönen sanoo.

”Meille neuvottelijoille oli hienoa, että saimme jäsenistön tuen niin lakkovaroituksen jättämiselle kuin neuvotteluille sovittelijan luona.”

Pyrhösen mukaan sopimus ei muuta olennaisesti mitään, ei ainakaan huonompaan suuntaan.

”115 tunnin työaika kolmeviikkoisjaksossa jäi. Sen lyhentäminen olisi tullut kohtuuttoman kalliiksi, toisin sanoen olisimme joutuneet leikkaamaan työaikaperusteisia lisiä.”

Pyrhösen mukaan hyvää on se, että kuuden viikon jaksossa maksetaan nyt heti ylityökorvaus.

Media- ja ohjelmatyöntekijät MOT ry esitti työehtosopimuksen pidentämistä kolmella kuukaudella, helmikuun 2022 loppuun. Työntekijät esittivät, että palkankorotuksen tulee olla isompi kuin yleisen linjan mukainen 3,3 prosenttia. Korotusprosentiksi tulikin 3,7.

”Tämä oli merkittävä periaatteellinen voitto. Vääntö oli pitkä ja rankka maraton. Nyt voin kuitenkin todeta, että me pääsimme Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa lopulta sopimukseen keskenämme. Emme sovittelijan pakottamana”, Pyrhönen sanoo.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta