Ylen pääluottamushenkilö Anu Kähkönen kertoo pätkätyöläisiä käsitelleen Journalistin jutun vauhdittaneen kirjausta, joka lupaa luottamushenkilöille paremmin tietoa työvoiman käytöstä.

Ylen pätkätyöläisten asema kohenee, Maikkarilla iloitaan palkankorotuksista

JOURNALISTI
26.3.2020

Tommy Pohjola, teksti
Heli Saarela, kuva

Ylen ja MTV:n uudet työehtosopimukset tuovat parannuksia journalistien ja sisällöntekijöiden arkeen. Yleisradiossa varsinkin pätkätyötä tekevien asema paranee, kun työnantajan on kerrottava jatkosta viimeistään kaksi viikkoa ennen uuden työsopimuksen voimaantuloa.

Journalisti kertoi numerossa 2/2020, että varsinkin Svenska Ylellä työsopimuksia ketjutetaan tavalla, joka syö toimittajien luottamusta Yleen.

”Juttu Svenskan pätkätyöntekijöistä vauhditti tessiin kirjattua määräystä työnantajan velvollisuudesta toimittaa pääluottamushenkilölle selvityksiä työvoiman käytöstä. Nyt se toteutetaan mahdollisimman pikaisesti. Työnantajan kanssa käydään myös yhdessä läpi nimenomaan määräaikaiset ja tuntityöläiset yksiköittäin, alkaen Svenskasta”, Ylen pääluottamusmies Anu Kähkönen sanoo.

”Tämä koronahässäkkä tosin vaikuttaa yhtiön toimintaan varsin voimallisesti, joten katsotaan, milloin selvitys saadaan alkuun.”

Ylen palkat nousevat huhtikuussa 2020 yhteensä 1,7 prosenttia ja kesäkuussa 2021 yhteensä 1,6 prosenttia. Lisäksi vuorolisiin tulee korotuksia. Myös kilpailukykysopimuksen eli kikyn aiheuttamat lisätunnit poistuvat.

 

Maikkarillakin on syytä tyytyväisyyteen.

”Tunnelmat ovat rauhalliset. Lakon välttäminen oli helpotus ja lakko vältettiin juuri siksi, että saimme ihan kohtuullisen sopimuksen. Ja nyt kun maailmantilanne on tämä, niin ihmisten aika menee töissä tämän viheliäisen viruksen uutisointiin”, Media- ja ohjelmatyöntekijät MOT ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Pyrhönen sanoo.

”Meille neuvottelijoille oli hienoa, että saimme jäsenistön tuen niin lakkovaroituksen jättämiselle kuin neuvotteluille sovittelijan luona.”

Pyrhösen mukaan sopimus ei muuta olennaisesti mitään, ei ainakaan huonompaan suuntaan.

”115 tunnin työaika kolmeviikkoisjaksossa jäi. Sen lyhentäminen olisi tullut kohtuuttoman kalliiksi, toisin sanoen olisimme joutuneet leikkaamaan työaikaperusteisia lisiä.”

Pyrhösen mukaan hyvää on se, että kuuden viikon jaksossa maksetaan nyt heti ylityökorvaus.

Media- ja ohjelmatyöntekijät MOT ry esitti työehtosopimuksen pidentämistä kolmella kuukaudella, helmikuun 2022 loppuun. Työntekijät esittivät, että palkankorotuksen tulee olla isompi kuin yleisen linjan mukainen 3,3 prosenttia. Korotusprosentiksi tulikin 3,7.

”Tämä oli merkittävä periaatteellinen voitto. Vääntö oli pitkä ja rankka maraton. Nyt voin kuitenkin todeta, että me pääsimme Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa lopulta sopimukseen keskenämme. Emme sovittelijan pakottamana”, Pyrhönen sanoo.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta