Ylen pääluottamushenkilö Anu Kähkönen kertoo pätkätyöläisiä käsitelleen Journalistin jutun vauhdittaneen kirjausta, joka lupaa luottamushenkilöille paremmin tietoa työvoiman käytöstä.

Ylen pätkätyöläisten asema kohenee, Maikkarilla iloitaan palkankorotuksista

JOURNALISTI
26.3.2020

Tommy Pohjola, teksti
Heli Saarela, kuva

Ylen ja MTV:n uudet työehtosopimukset tuovat parannuksia journalistien ja sisällöntekijöiden arkeen. Yleisradiossa varsinkin pätkätyötä tekevien asema paranee, kun työnantajan on kerrottava jatkosta viimeistään kaksi viikkoa ennen uuden työsopimuksen voimaantuloa.

Journalisti kertoi numerossa 2/2020, että varsinkin Svenska Ylellä työsopimuksia ketjutetaan tavalla, joka syö toimittajien luottamusta Yleen.

”Juttu Svenskan pätkätyöntekijöistä vauhditti tessiin kirjattua määräystä työnantajan velvollisuudesta toimittaa pääluottamushenkilölle selvityksiä työvoiman käytöstä. Nyt se toteutetaan mahdollisimman pikaisesti. Työnantajan kanssa käydään myös yhdessä läpi nimenomaan määräaikaiset ja tuntityöläiset yksiköittäin, alkaen Svenskasta”, Ylen pääluottamusmies Anu Kähkönen sanoo.

”Tämä koronahässäkkä tosin vaikuttaa yhtiön toimintaan varsin voimallisesti, joten katsotaan, milloin selvitys saadaan alkuun.”

Ylen palkat nousevat huhtikuussa 2020 yhteensä 1,7 prosenttia ja kesäkuussa 2021 yhteensä 1,6 prosenttia. Lisäksi vuorolisiin tulee korotuksia. Myös kilpailukykysopimuksen eli kikyn aiheuttamat lisätunnit poistuvat.

 

Maikkarillakin on syytä tyytyväisyyteen.

”Tunnelmat ovat rauhalliset. Lakon välttäminen oli helpotus ja lakko vältettiin juuri siksi, että saimme ihan kohtuullisen sopimuksen. Ja nyt kun maailmantilanne on tämä, niin ihmisten aika menee töissä tämän viheliäisen viruksen uutisointiin”, Media- ja ohjelmatyöntekijät MOT ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Pyrhönen sanoo.

”Meille neuvottelijoille oli hienoa, että saimme jäsenistön tuen niin lakkovaroituksen jättämiselle kuin neuvotteluille sovittelijan luona.”

Pyrhösen mukaan sopimus ei muuta olennaisesti mitään, ei ainakaan huonompaan suuntaan.

”115 tunnin työaika kolmeviikkoisjaksossa jäi. Sen lyhentäminen olisi tullut kohtuuttoman kalliiksi, toisin sanoen olisimme joutuneet leikkaamaan työaikaperusteisia lisiä.”

Pyrhösen mukaan hyvää on se, että kuuden viikon jaksossa maksetaan nyt heti ylityökorvaus.

Media- ja ohjelmatyöntekijät MOT ry esitti työehtosopimuksen pidentämistä kolmella kuukaudella, helmikuun 2022 loppuun. Työntekijät esittivät, että palkankorotuksen tulee olla isompi kuin yleisen linjan mukainen 3,3 prosenttia. Korotusprosentiksi tulikin 3,7.

”Tämä oli merkittävä periaatteellinen voitto. Vääntö oli pitkä ja rankka maraton. Nyt voin kuitenkin todeta, että me pääsimme Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa lopulta sopimukseen keskenämme. Emme sovittelijan pakottamana”, Pyrhönen sanoo.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta