Virusläget förändrar sportjournalistiken

JOURNALISTI
26.3.2020

Jeanette Björkqvist

Coronavirusets effekter har känts av på landets redaktioner och det gäller också sportjournalisterna som fått se ligor på paus och stora sportevenemang ställas in.

Men den pågående krisen är, anser Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén, inte nödvändigtvis en dålig sak ur journalistisk synvinkel. Åtminstone inte på sikt.

”Personligen gillar jag utmaningar och att vi måste tänka om. Det kan leda till en större kreativitet och att vi i längden utvecklas.”

En nypa nytänk behövs med tanke på matcher som spelas för tomma läktare eller kanske inte spelas alls. Det betyder inte att det inte finns mängder av jobb som måste göras.

”Till en början finns det mycket att rapportera om då serier stängs ner och mästerskap ställs in. Helt vanligt nyhetsarbete. Sedan kommer vi att jobba med att höra hur idrottare påverkas av situationen, hur föreningar drabbas och coronavirusets andra effekter.”

Ett förskjutet fokus kan vändas till någonting bra, anser Saxén.

”Det här innebär nya möjligheter till fördjupning och att göra helheter som det annars inte finns tid för.”

Vid Svenska Yle är sportchef Johan Portin inne på samma linje. De närmaste veckorna tarvar aktivt nyhetsarbete och efter det följer behovet av att följa upp den egna branschens läge. En fråga är hur viruset konkret kan drabba idrottare.

”Många idrottare är måna om att inte bli smittade, så fast man nu kunde tänka att det finns bra med tid för att göra personporträtt och liknande så ställer idrottarna knappast upp på live-intervjuer, vilket ju är viktigt för tv.”

Precis som Saxén ser även han möjligheter.

”Jag tror och hoppas att det här speciella läget för med sig nya former av journalistiskt berättande. I synnerhet när det gäller tv-produktion är läget förändrat. Tidigare har vi fått bra bilder då vi har träffat en idrottare på en träning. Nu står vi inför en situation där vi inte kan träffa idrottaren och idrottaren inte heller vet när följande tävling är.”

Men Portin hyser också en oro.

”I och med att det är svårt att veta hur de kommande månaderna ser ut är det omöjligt att veta vad vi på Yle Sporten kommer att göra. Det värsta scenariot är väl att virusets påverkan är förödande på samhället och då kan det ju hända att vi jobbar med annan journalistik än sport.”6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta