Virusläget förändrar sportjournalistiken

JOURNALISTI
26.3.2020

Jeanette Björkqvist

Coronavirusets effekter har känts av på landets redaktioner och det gäller också sportjournalisterna som fått se ligor på paus och stora sportevenemang ställas in.

Men den pågående krisen är, anser Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén, inte nödvändigtvis en dålig sak ur journalistisk synvinkel. Åtminstone inte på sikt.

”Personligen gillar jag utmaningar och att vi måste tänka om. Det kan leda till en större kreativitet och att vi i längden utvecklas.”

En nypa nytänk behövs med tanke på matcher som spelas för tomma läktare eller kanske inte spelas alls. Det betyder inte att det inte finns mängder av jobb som måste göras.

”Till en början finns det mycket att rapportera om då serier stängs ner och mästerskap ställs in. Helt vanligt nyhetsarbete. Sedan kommer vi att jobba med att höra hur idrottare påverkas av situationen, hur föreningar drabbas och coronavirusets andra effekter.”

Ett förskjutet fokus kan vändas till någonting bra, anser Saxén.

”Det här innebär nya möjligheter till fördjupning och att göra helheter som det annars inte finns tid för.”

Vid Svenska Yle är sportchef Johan Portin inne på samma linje. De närmaste veckorna tarvar aktivt nyhetsarbete och efter det följer behovet av att följa upp den egna branschens läge. En fråga är hur viruset konkret kan drabba idrottare.

”Många idrottare är måna om att inte bli smittade, så fast man nu kunde tänka att det finns bra med tid för att göra personporträtt och liknande så ställer idrottarna knappast upp på live-intervjuer, vilket ju är viktigt för tv.”

Precis som Saxén ser även han möjligheter.

”Jag tror och hoppas att det här speciella läget för med sig nya former av journalistiskt berättande. I synnerhet när det gäller tv-produktion är läget förändrat. Tidigare har vi fått bra bilder då vi har träffat en idrottare på en träning. Nu står vi inför en situation där vi inte kan träffa idrottaren och idrottaren inte heller vet när följande tävling är.”

Men Portin hyser också en oro.

”I och med att det är svårt att veta hur de kommande månaderna ser ut är det omöjligt att veta vad vi på Yle Sporten kommer att göra. Det värsta scenariot är väl att virusets påverkan är förödande på samhället och då kan det ju hända att vi jobbar med annan journalistik än sport.”3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta