Virusläget förändrar sportjournalistiken

JOURNALISTI
26.3.2020

Jeanette Björkqvist

Coronavirusets effekter har känts av på landets redaktioner och det gäller också sportjournalisterna som fått se ligor på paus och stora sportevenemang ställas in.

Men den pågående krisen är, anser Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén, inte nödvändigtvis en dålig sak ur journalistisk synvinkel. Åtminstone inte på sikt.

”Personligen gillar jag utmaningar och att vi måste tänka om. Det kan leda till en större kreativitet och att vi i längden utvecklas.”

En nypa nytänk behövs med tanke på matcher som spelas för tomma läktare eller kanske inte spelas alls. Det betyder inte att det inte finns mängder av jobb som måste göras.

”Till en början finns det mycket att rapportera om då serier stängs ner och mästerskap ställs in. Helt vanligt nyhetsarbete. Sedan kommer vi att jobba med att höra hur idrottare påverkas av situationen, hur föreningar drabbas och coronavirusets andra effekter.”

Ett förskjutet fokus kan vändas till någonting bra, anser Saxén.

”Det här innebär nya möjligheter till fördjupning och att göra helheter som det annars inte finns tid för.”

Vid Svenska Yle är sportchef Johan Portin inne på samma linje. De närmaste veckorna tarvar aktivt nyhetsarbete och efter det följer behovet av att följa upp den egna branschens läge. En fråga är hur viruset konkret kan drabba idrottare.

”Många idrottare är måna om att inte bli smittade, så fast man nu kunde tänka att det finns bra med tid för att göra personporträtt och liknande så ställer idrottarna knappast upp på live-intervjuer, vilket ju är viktigt för tv.”

Precis som Saxén ser även han möjligheter.

”Jag tror och hoppas att det här speciella läget för med sig nya former av journalistiskt berättande. I synnerhet när det gäller tv-produktion är läget förändrat. Tidigare har vi fått bra bilder då vi har träffat en idrottare på en träning. Nu står vi inför en situation där vi inte kan träffa idrottaren och idrottaren inte heller vet när följande tävling är.”

Men Portin hyser också en oro.

”I och med att det är svårt att veta hur de kommande månaderna ser ut är det omöjligt att veta vad vi på Yle Sporten kommer att göra. Det värsta scenariot är väl att virusets påverkan är förödande på samhället och då kan det ju hända att vi jobbar med annan journalistik än sport.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta