Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

JOURNALISTI
26.3.2020


Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Maija-Liisa Tuominen (o.s. Lohi) syntyi Kokemäellä 1926. Hän kuoli 93-vuotiaana.

Tuomisen isä Lauri Lohi oli Länsi-Suomen päätoimittaja 1930luvulla. Myös tytär hakeutui Yhteiskunnallisen korkeakoulun sanomalehtimieslinjalle. Se oli 1940luvulla räväkkä valinta nuorelta naiselta.

Tuominen aloitti vuonna 1948 Länsi-Suomen ainoana naistoimittajana. Hän ehti tehdä 42-vuotisen toimittajauran, joka huipentui uutispäällikön tehtävään. Hänelle myönnettiin valtion ylimääräinen sanomalehtimieseläke.

Aluksi naistoimittajalle osuivat usein taidenäyttelyiden ja lausuntailtojen arvostelut. Hän oli myös lentävä reportteri, joka tikkasi polkupyörällään keikoille pitkiäkin matkoja. Raskain komennus oli vuonna 1964, kun tehtäväksi tuli kiertää Rauman merionnettomuudessa menehtyneitten nuorten naisten surukodeissa pyytämässä uhrien valokuvia.

Myöhemmin Tuominen seurasi kunnallispolitiikkaa, johti toimituksen päivittäistä työtä ja kirjoitti pakinoita Priska-nimimerkillä.

Maija-Liisa Tuominen koki toimittajan työn valtavana rikkautena. Rauma, yhteiskunnalliset kysymykset ja päivän politiikka olivat hänelle tärkeitä. Hän nautti vilskeestä ja vuorovaikutuksesta.

Raikuva nauru ja osanoton kyyneleet olivat molemmat Liisalla herkässä. Joustavuus, empatia ja huumori tekivät hänestä pidetyn uutispäällikön.

Tero Tuominen

Kirjoittaja on Maija-Liisa Tuomisen poika.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta