Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Päivi Anttikoski, 49

Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja 2018 alkaen.

Valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 1997.

Helsingin Sanomien päätoimittaja 2014 – 2017.

Eri tehtävissä MTV:n Uutisissa 1998 – 2014, viimeksi uutispäätoimittajana.

Mediapoolin sisältöryhmän ja Turvallisuuskomitean jäsen sekä Viranomaisten informaatiovaikuttamisverkoston puheenjohtaja.

Haki Aamulehden päätoimittajaksi 2017, mutta ei tullut valituksi. Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta syytettiin tapauksessa työsyrjinnästä. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteet.

JOURNALISTI
26.3.2020

Manu Marttinen, teksti
Juuso Westerlund, kuva

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Viihdyt paremmin poliitikkojen viestintäjohtajana kuin kyynisten toimittajien pomona.
Ehdottomasti viihdyn. Jos olisin tiennyt, miten kivaa on olla virkamies, olisin siirtynyt tälle pimeälle puolelle paljon aikaisemmin. Täällä hoidetaan asioita, eikä vaan spekuloida – ja ollaan paljon vähemmän kyynisiä kuin toimituksissa. Rakastan olla virkamies.

Jokaisen toimittajan kannattaisi jossain vaiheessa uraansa olla viestintäjohtaja.
Suosittelen sitä lämpimästi. Moni toimittaja oppisi täällä paljon. Täällä oppii näkemään, miten asiat ovat, eikä tarvitse kuvitella ja kolumnoida siitä, miten asiat ehkä ovat.

Kun lähdit Helsingin Sanomista, sanoit downshiftaavasi. Nykyinen työsi on juuri sitä.
Joo, teen enää vain 16-tuntisia työpäiviä! Kun lähdin, olin oikeasti 10 kuukautta pois töistä ja mietin, mitä teen seuraavaksi. Sinä aikana keksin, mitä haluan oikeasti tehdä. Nyt olen sillä paikalla, jossa minun olisi pitänyt olla jo paljon aikaisemmin.

Kyllästyit Helsingin Sanomissa päätoimittaja Kaius Niemen mikromanageeraukseen.
Ei, vaan kyllästyin Kaiuksen haitarin soittoon bileissä! Kaius tosiaan on mikromanageeraaja, mutta en osaisi kuvitella mitään hällä-väliä-Kaiusta johtamassa Hesaria. Hän on syntynyt mikromanageroijaksi ja on erinomainen siinä.

Sanoit haastattelussa, ettei lähtöösi Hesarista liity dramatiikkaa. Niin kriisiviestintäoppien mukaan kuuluu aina sanoa.
Voi kun keksisin siitä jotain dramatiikkaa. Se tuntuu olevan monelle muulle dramaattista, kun lähtee siltä paikalta, eikä ole uutta työtä odottamassa.

Toimittajat suuttuivat, kun järjestit uuden hallituksen ensimmäisen tiedotustilaisuuden koko kansalle, etkä vain heille.
Suuttuivatko he tosiaan? Sain vain parilta toimittaja palautetta siitä, kun kansa pääsi kysymään ennen heitä. Minusta se oli todella kivaa, ja sellaisia pitää järjestää enemmän. Ihmiset ensiksi, sitten toimittajat!

Sinulla on entisten kollegoidesi mukaan hyvä huumorintaju. Se oli vakavasti koetuksella Juha Sipilän ollessa esimiehesi.
Luulen, että Juha Sipilän huumorintaju oli vakavammin koetuksella, kun joutui olemaan minun kanssani tekemisissä. Hänellä on tunnettua parempi huumorintaju ja on muutenkin oletettua leppoisampi äijä.

Huokaisit helpotuksesta, kun sammakoita suustaan syytänyt Antti Rinne vaihtui selkeämmin viestivään Sanna Mariniin.
Miten te [toimittajat] voitte puhua Antti Rinteestä noin rumasti? Rinne oli hyvin avoin viestijä. Hän oli valmis kaikkeen ja tekevälle sitten välillä sattuu. Ehkä suurin huokaisu tuli viime vuonna siitä, kun meillä oli Suomessa kolme eri hallitusta.

Sinulla on kotonasi Kai Telanne -voodoo-nukke.
En harrasta voodoo-nukkeja, vaan minulla on teemaan liittyvä tikkataulu.

Neuvottelet säännöllisesti ystäväsi ja entisen kollegasi Merja Ylä-Anttilan kanssa siitä, miten Yle voisi parantaa hallitusuutisointiaan.
Kyllä, ehdottomasti. Merja tosin sanoo aina minulle, että minun pitäisi puhua Jouko Jokisen kanssa, joka kuulemma vastaa Ylen journalismista.

Ennen tärkeät poliittiset päätökset tehtiin miesten saunailloissa, nyt sinun ja entisten kollegoidesi eli skumppasiskojen kokoontumisissa.
Me emme tee poliittisia päätöksiä, vaan ajamme tärkeäksi katsomiamme yhteiskunnallisia päätöksiä, mutta vain jos juoruilulta jää aikaa. Tuloksiakin tulee, katso vaikka meidän nykyistä hallitustamme.

Miestoimittajat ovat suhtautuneet nihkeästi naisvetoiseen hallitukseen. Tämä ei yllätä sinua.
Minusta kaikki toimittajat ovat suhtautuneet todella asiallisesti nykyiseen hallitukseen, eikä se yllätä minua. Stereotyyppinen miestoimittajien nihkeily on ollut vähäistä. Nostan hattua kaikille toimittajille ja jopa [IS:n] Timo Haapala saa synninpäästön.

Olet pidetty ja rento pomo. Korostat rentoa vaikutelmaa ottamalla itsestäsi usein peili-selfieitä tennarit jalassa.
Sinulla on väärää tietoa, minulla on lenkkarit jalassa. Ne ovat parhaat kengät, sillä pyörin päivittäin ympäri tätä linnaa. Askelia kertyy, joten on pakko olla ne jalassa.

Käytät kaulakorua, jossa lukee päivästä riippuen joko ”Take No Shit” tai ”Good Day Sunshine”.
Kyllä. Good Day Sunshine -korua käytän noin 363 päivää vuodessa. Minulle vain tulee hyvä fiilis, kun pidän tätä korua. Jos on tulossa huttua niskaan, laitan Take No Shitin. Sitä käytin viimeksi Telanne-käräjillä.

Edeltäjäsi Markku Mantila lähti päätoimittajaksi Pohjanmaalle. Tähtäät samaan, kun nykyinen pestisi päättyy.
En minä koko ajan voi peesata Markkua, ja häntä on vaikea syrjäyttää. Muutenkin tuntuu, että nämä maakuntalehdet on minun osaltani jo nähty.

Olet tämän haastattelun aikana jo useasti miettinyt, miten lapsesi pärjää, kun et ole hoitamassa häntä.
Sitä mietin koko ajan ja on todella vaikea keskittyä töihin. Sitä paitsi minulla ei ole mieheni lupaa ansiotyöhön. Onneksi täällä kukaan ei ole kertaakaan kysynyt, että miten lapsi nyt pärjää.


Näinkö on -juttusarjassa esitetään kohtuuttomia väitteitä. Päivi Anttikosken haastattelu tehtiin ennen koronavirusepidemian puhkeamista Suomessa. Sarjan aiemmat osat voit lukea täältä.

Päivi Anttikoski, 49

Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja 2018 alkaen.

Valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 1997.

Helsingin Sanomien päätoimittaja 2014 – 2017.

Eri tehtävissä MTV:n Uutisissa 1998 – 2014, viimeksi uutispäätoimittajana.

Mediapoolin sisältöryhmän ja Turvallisuuskomitean jäsen sekä Viranomaisten informaatiovaikuttamisverkoston puheenjohtaja.

Haki Aamulehden päätoimittajaksi 2017, mutta ei tullut valituksi. Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta syytettiin tapauksessa työsyrjinnästä. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteet.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta