Muutosjohtaja Satu Takala siirtyi Ylelle ja opettelee seuraavaksi radio- ja tv-työtä

Satu Takala, 46, aloitti maaliskuun lopulla Yle Pohjanmaan päällikkönä. Hän oli Ilkan päätoimittaja vuodet 2012 – 2019. Sitä ennen hän työskenteli Ilkan ja Pohjalaisen yhteistoimituksessa toimituspäällikkönä. Takala siirtyi Yle Pohjanmaahan jo vuoden alussa, ensin verkkotuottajaksi. Takala on filosofian maisteri.

JOURNALISTI
26.3.2020

Manu Haapalainen

Mitkä ovat Yle Pohjanmaan vahvuudet?

”Yle on Suomen suurin uutistalo, ja se näkyy monessa asiassa. Talosta löytyy tosi monen alan erikoisasiantuntijuutta. Olen iloinen, että saan olla osa tätä. Ylessä journalismi on ykkönen, sitä arvostetaan. Puhumme koko ajan siitä, miten pystyisimme mahdollisimman hyvin palvelemaan ihmisiä tällä alueella, varsinkin nyt korona-aikoina.”

Millaisena näet alueellisen Ylen roolin kriisitilanteissa?

”On tärkeää pystyä kertomaan alueen ihmisille, mitä täällä tapahtuu, miten koronatilanne täällä etenee ja miten se vaikuttaa esimerkiksi kuntien toimintaan. Kaupallisella medialla täytyykin olla maksumuurit, sehän on ihan elinehto. Mutta Ylen rooli on tärkeä ihan lähidemokratiammekin kannalta. Tietoa täytyy tarjota niillekin, joilla ei ole mahdollisuutta siitä maksaa.”

Mitä ajattelit Yle Pohjanmaasta Ilkan aikoinasi?

”Ajattelin Yleä isojen projektien yhteistyökumppanina. Teimme yhdessä muun muassa laajan kuntavaalikiertueen vuonna 2017. Pohjalaisessa vallitsi selkeä kilpailutilanne kadun toisella puolella sijainneen Vasabladetin kanssa, mutta Ylen ja Ilkan kohdalla en nähnyt enkä näe vastaavaa asetelmaa. Maakuntalehteä kohtaan yleisön paine on vielä kovempi. Joskus hyvinkin pienistä asioista pitäisi saada maakuntalehteen juttua.”

Mitä vahvuuksia tuot Ilkasta Ylelle?

”Olen vetänyt isoja muutosprosesseja viime vuosina, kuten Ilkan ja Pohjalaisen toimitusten yhdistämisen, maksumuurin käyttöönoton ja lehden formaattimuutoksen. Uskon, että minut valittiin tehtävään tämän muutosjohtajuuden kokemukseni vuoksi. Eri paikkoihin hajautetusta toimituksesta minulla on myös kokemusta. Sunnuntaisuomalaisen toimitus oli eri puolilla Suomea, ja Ylelläkin on ihmisiä Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa. Radio- ja tv-työt taas ovat niitä, joita alan opetella.”

Olet tehnyt työurasi Pohjanmaalla. Mistä pohjalaisuuden vahvoista puolista saat voimaa?

”Läheiset ovat tärkeitä, samoin tutut paikat ja tietyllä tavalla identiteettini totta kai on rakentunut täällä. Usein puhutaan stereotyyppisestä pohjalaisuudesta tai stereotyyppisistä pohjalaisista. En pidä sellaisesta puheesta. Täällä ollaan ihan tavallisia ihmisiä!”

Mitä tavoitteita haluaisit Yle Pohjanmaan lähiaikoina saavuttavan?

”Haluaisin vahvistaa verkkotekemistämme, ja olla vielä hieman enemmän läsnä alueen ihmisten päivittäisessä mediankäytössä. En ole ollut täällä vielä kauaa, mutta täytyy sanoa, että toimitus tekee koko ajan hienoa työtä koronauutisoinnissa.”

Satu Takala, 46, aloitti maaliskuun lopulla Yle Pohjanmaan päällikkönä. Hän oli Ilkan päätoimittaja vuodet 2012 – 2019. Sitä ennen hän työskenteli Ilkan ja Pohjalaisen yhteistoimituksessa toimituspäällikkönä. Takala siirtyi Yle Pohjanmaahan jo vuoden alussa, ensin verkkotuottajaksi. Takala on filosofian maisteri.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta