Muutosjohtaja Satu Takala siirtyi Ylelle ja opettelee seuraavaksi radio- ja tv-työtä

Satu Takala, 46, aloitti maaliskuun lopulla Yle Pohjanmaan päällikkönä. Hän oli Ilkan päätoimittaja vuodet 2012 – 2019. Sitä ennen hän työskenteli Ilkan ja Pohjalaisen yhteistoimituksessa toimituspäällikkönä. Takala siirtyi Yle Pohjanmaahan jo vuoden alussa, ensin verkkotuottajaksi. Takala on filosofian maisteri.

JOURNALISTI
26.3.2020

Manu Haapalainen

Mitkä ovat Yle Pohjanmaan vahvuudet?

”Yle on Suomen suurin uutistalo, ja se näkyy monessa asiassa. Talosta löytyy tosi monen alan erikoisasiantuntijuutta. Olen iloinen, että saan olla osa tätä. Ylessä journalismi on ykkönen, sitä arvostetaan. Puhumme koko ajan siitä, miten pystyisimme mahdollisimman hyvin palvelemaan ihmisiä tällä alueella, varsinkin nyt korona-aikoina.”

Millaisena näet alueellisen Ylen roolin kriisitilanteissa?

”On tärkeää pystyä kertomaan alueen ihmisille, mitä täällä tapahtuu, miten koronatilanne täällä etenee ja miten se vaikuttaa esimerkiksi kuntien toimintaan. Kaupallisella medialla täytyykin olla maksumuurit, sehän on ihan elinehto. Mutta Ylen rooli on tärkeä ihan lähidemokratiammekin kannalta. Tietoa täytyy tarjota niillekin, joilla ei ole mahdollisuutta siitä maksaa.”

Mitä ajattelit Yle Pohjanmaasta Ilkan aikoinasi?

”Ajattelin Yleä isojen projektien yhteistyökumppanina. Teimme yhdessä muun muassa laajan kuntavaalikiertueen vuonna 2017. Pohjalaisessa vallitsi selkeä kilpailutilanne kadun toisella puolella sijainneen Vasabladetin kanssa, mutta Ylen ja Ilkan kohdalla en nähnyt enkä näe vastaavaa asetelmaa. Maakuntalehteä kohtaan yleisön paine on vielä kovempi. Joskus hyvinkin pienistä asioista pitäisi saada maakuntalehteen juttua.”

Mitä vahvuuksia tuot Ilkasta Ylelle?

”Olen vetänyt isoja muutosprosesseja viime vuosina, kuten Ilkan ja Pohjalaisen toimitusten yhdistämisen, maksumuurin käyttöönoton ja lehden formaattimuutoksen. Uskon, että minut valittiin tehtävään tämän muutosjohtajuuden kokemukseni vuoksi. Eri paikkoihin hajautetusta toimituksesta minulla on myös kokemusta. Sunnuntaisuomalaisen toimitus oli eri puolilla Suomea, ja Ylelläkin on ihmisiä Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa. Radio- ja tv-työt taas ovat niitä, joita alan opetella.”

Olet tehnyt työurasi Pohjanmaalla. Mistä pohjalaisuuden vahvoista puolista saat voimaa?

”Läheiset ovat tärkeitä, samoin tutut paikat ja tietyllä tavalla identiteettini totta kai on rakentunut täällä. Usein puhutaan stereotyyppisestä pohjalaisuudesta tai stereotyyppisistä pohjalaisista. En pidä sellaisesta puheesta. Täällä ollaan ihan tavallisia ihmisiä!”

Mitä tavoitteita haluaisit Yle Pohjanmaan lähiaikoina saavuttavan?

”Haluaisin vahvistaa verkkotekemistämme, ja olla vielä hieman enemmän läsnä alueen ihmisten päivittäisessä mediankäytössä. En ole ollut täällä vielä kauaa, mutta täytyy sanoa, että toimitus tekee koko ajan hienoa työtä koronauutisoinnissa.”

Satu Takala, 46, aloitti maaliskuun lopulla Yle Pohjanmaan päällikkönä. Hän oli Ilkan päätoimittaja vuodet 2012 – 2019. Sitä ennen hän työskenteli Ilkan ja Pohjalaisen yhteistoimituksessa toimituspäällikkönä. Takala siirtyi Yle Pohjanmaahan jo vuoden alussa, ensin verkkotuottajaksi. Takala on filosofian maisteri.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta