Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

JOURNALISTI
26.3.2020

Ville Eloranta
Twitter: @ville_eloranta
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Viime aikoina uutisia hallinneesta koronaviruksesta on tullut toimituksissa niin tuttu aihe, että sille on käynyt kuten usealle aiemmalle tapaukselle: teksteissä on näkynyt lyhyttä muotoa korona.

Moni ei välttämättä enää edes muista, että ebola on koko nimeltään ebolavirus. Zikavirusta ei saksittu ihan yhtä ahkerasti, mutta uusissa yhdyssanoissa loppuosa putosi pois helpommin: zikatartunnat, zikatapaukset.

Yhdyssanojen alku- eli määriteosien pois jättäminen on hyvä keino vähentää tekstistä jankutusta ja raskaita rakenteita. Jos jutussa käsitellään vaikkapa Maahanmuuttovirastoa tai hallinto-oikeutta eikä sekaannuksen vaaraa ole, välillä voi käyttää pelkkää loppu- eli perusosaa: virasto, oikeus. Ei tosin aina – Poliisihallitusta ei tavata ainakaan median kielessä kutsua ”hallitukseksi” eikä kolmiloikkaa ”loikaksi”.

Perusosasta luopuminen taas on usein kyseenalaista, ehkä jopa mahdotonta. Esimerkiksi kaalipiirakkaa olisi varsin outoa kutsua ”kaaliksi”, eivätkä sika- ja lintuinfluenssat tiivistyneet ”siaksi” ja ”linnuksi”.

Houkutus perusosan poistoon kasvaa, kun määriteosassa on jotain kyllin omaleimaista. Kauppakorkeakoulusta tulee sujuvammin kauppakorkea kuin korkeakoulusta ”korkea”. Myös ammattislangi saattaa vaikuttaa: hovioikeudesta puhutaan monesti pelkkänä hovina, vaikka hovi-sanalla on yleiskielessä aivan eri merkityksiä.

Napakkuus on toki valttia muun muassa otsikoissa. Etenkin paperilehtien otsikkotila on toistuvasti kortilla, eivätkä lehtien mobiiliversiotkaan tyypillisesti sulata holtittoman mittaisia otsikkosanoja. Perusosista luopuminen voi kuitenkin tuoda teksteihin tahatonta arkityylin tuntua ja pahimmillaan monitulkintaisuutta.

Vaikka ”koronan uhrien” ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta