Haastattelu lähti halvalla

JOURNALISTI
26.3.2020


Kun Neuvostoliitto oli kaatunut, ryhdyttiin itänaapurissamme harrastamaan bisnestä. Aloitteleva venäläinen liike-elämä oli toimittajille täynnä herkullisia jutunaiheita.

Ajattelin, että Leningradin maineikkaan DLT -tavaratalon ensiaskeleet markkinataloudessa olisivat jutun väärti. Ryhdyin siis tavoittelemaan tavaratalon johtajan haastattelua, ja sainkin sen.

Kun marssin sovittuun aikaan johtajan huoneeseen, havaitsin heti, että haastateltavani oli omituisen varautunut. Hän oli kyllä kohtelias, mutta vastaili kysymyksiini jotenkin empien, ikään kuin häntä olisi vaivannut joku asia.

Vihdoin johtajaa arveluttanut asia selvisi. Vastattuaan muutamaan kysymykseen hän rohkaistui utelemaan varovasti:

”Eh, tuota, saisinko minä vuorostani kysyä, mitä tämä meille maksaa?”

Nyt oli minun vuoroni hämmästyä.

Pian tavaratalon ylin johtaja täsmensi kysymystään. Hän halusi tietää, kuinka paljon hänen pitäisi maksaa haastattelun julkaisemisesta suomalaislehdessä.

Ymmärsin, mistä oli kysymys. Venäläiset toimittajat käyttivät tuolloin, 1990-luvun alussa, surutta asemaansa hyväkseen. He tarjosivat yrityksille mahdollisuutta saada lehdestä palstatilaa isompaa tai pienempää korvausta vastaan. Aloitteleva yritys sai mainosta ja toimittaja vähän lisää kehnoihin palkkoihinsa.

Johtajan ilme kirkastui kun juhlallisesti ilmoitin, että tämä haastattelu ei maksa hänelle kopeekkaakaan.

Esa Tuominen

Kirjoittaja on Venäjään erikoistunut freelancetoimittaja.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta