Marjaana Malkamäki kuvasi itsensä kotonaan Tampereella. Hän hoitaa samalla yrityksensä juoksevia asioita ja Ukkoa, 4, Mimmiä, 2, ja Aamosta, 6, yhdessä kuvittajapuolisonsa kanssa.

Freet yrittävät löytää uusia tapoja tehdä töitä pandemian aikana

Ohjeita freelancereille

Mitä teen, jos sairastun?

Soita terveyskeskukseen ja hanki lääkärintodistus saamiesi ohjeiden mukaisesti. Hae Kelan verkkopalvelusta sairauspäivärahaa. Koronavirukseen sairastuvat hakevat tartuntatautipäivärahaa, jossa ei ole omavastuuta. Se korvaa ansionmenetyksen sataprosenttisesti. Terveyskeskusten puhelimissa on nyt valtava ruuhka, mistä syystä soittamista ei suositella. Tartuntatautipäivärahaa ei kuitenkaan voi saada ilman lääkärintodistusta, joten THL kehottaa hankkimaan sen puhelimitse.

Voinko saada työttömyysetuuksia? Hallitus on päättänyt, että myös yrittäjät voivat nyt saada työttömyysturvaa. Yritystoimintaa ei tarvitse ajaa alas. Samoin sivutoimisella yrittäjällä on tähän mahdollisuus. Osuuskunnan lukuun toimiva voi myös ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.

Voinko saada palkkioita perutuista töistä? Vetoa alan kauppatapasopimukseen. Sopimus löytyy SFJ:n sivuilta. Sinulla voi olla mahdollisuus saada korvaus ainakin jo kertyneistä kuluista.

Mistä saan tietoa? Kela, TE-keskukset, Journalistiliitto ja SFJ.

JOURNALISTI
26.3.2020

Johanna Vehkoo, teksti
Marjaana Malkamäki, kuva

Ei konferensseja, ei seminaareja, ei kulttuuritilaisuuksia tai urheilutapahtumia. Kaikki peruttu. Haastateltavatkaan eivät halua tavata naamatusten.

Lukuisilta freelancereilta katosivat työkeikat yhdessä yössä, kun koronavirustilanteen vakavuus valkeni Suomessa. Sovitut keikat, tilaisuudet ja työmatkat joko peruttiin kokonaan tai siirrettiin tulevaisuuteen. Epävarmuutta lisää se, ettei kukaan tiedä, milloin Suomi palaa normaalitilaan.

”Normaalistikin tiedän keikkani aika lyhyellä aikavälillä, ehkä viikon, kaksi eteenpäin. Epävarmuus kuuluu työhöni. Mutta yleensä tämä vuodenaika on vilkasta”, sanoo tamperelainen freelance-kuvaaja Marjaana Malkamäki.

Hän on toiminut freelancerina yli kymmenen vuotta. Sinä aikana hän on oppinut odottamaan hiljaisia aikoja lähinnä joulun tienoilla ja kesä-heinäkuussa.

Malkamäellä on yhteinen yritys kuvittajapuolisonsa kanssa. Nyt Malkamäki on saanut terveyskeskuksesta kahdeksi viikoksi sairauslomatodistuksen nuhan ja yskän takia.

”Se helpotti, että pystyin hakemaan Kelasta sentään sairauspäivärahaa.”

Kotilepo ei kuitenkaan onnistu, sillä Malkamäki on kotona kolmen alle kouluikäisen lapsensa kanssa.

”Kyllähän tässä täytyy myös hoitaa paperityöt ja yrityksen asioita. Yritän nyt ainakin madaltaa ennakkoveroja ja muutenkin karsia kuluja mahdollisimman pieniksi. Teen laskelman, mitä menoja on ja kuinka paljon pitäisi saada rahaa kasaan ja mistä voi säästää.”

Malkamäki toivoisi freelancereille napakkaa tietopakettia haettavissa olevista tuista ja helpotuksista, tulivat ne sitten Kelalta, verottajalta, työnantajilta tai säätiöiltä.

”Toivottavasti tukien hakemisesta ei synny mitään hillitöntä paperisotaa. Se ei saisi tässä tilanteessa olla liian byrokraattista.”

 

Freet kaipaavat nyt selkeitä toimintaohjeita ja tietoa oikeuksistaan. Keikkoja on peruttu huomattavia määriä ilman minkäänlaista korvausta. Journalistiliitto katsoo, että tilaajan tulisi lähtökohtaisesti korvata keikan peruminen. Näkemys perustuu freetyöstä työnantajaliiton kanssa sovittuun kauppatapasopimukseen.

Kaiken kattavaa ohjetta asiasta ei kuitenkaan voi antaa, koska joillakin työn ostajilla voi olla käytössään niin sanottuja force majeure -ehtoja (ylivoimainen este). Journalistiliitto kehottaa freelancereita olemaan yhteydessä liittoon, mikäli korvausten maksamisesta syntyy erimielisyyttä.

Tieto freelancereiden ahdingosta on levinnyt nopeasti ja esimerkiksi kulttuurialalla perustettiin välittömästi työryhmiä pohtimaan ratkaisuja tilanteeseen. Luovien alojen työntekijät etsivät uusia työn tekemisen ja tukemisen muotoja myös varten vasten perustetuissa Facebook-ryhmissä.

Hallitus ilmoitti turvaavansa yrittäjien ja freelancereiden toimeentuloa yritysmuodosta riippumatta. Työttömyysturvaa voivat nyt hakea kaikki, joilla on siihen tarvetta.

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokes avasi pika-aikataululla freelancereille tarkoitetun apurahahaun. Jokes myöntää 30 apurahaa vapaiden toimittajien, kuvittajien ja graafikoiden luoviin projekteihin. Apurahasumma on 5 800 euroa.

Kuvaajat voivat puolestaan hakea apurahaa Lehtikuvaajarahastosta ja Patricia Seppälän säätiöstä.

Myös verottaja tarjoaa apuaan pienyrittäjille. Esimerkiksi alv-ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä. Veroilmoituksen jättämiseen voi pyytää lisäaikaa.

 

Valokuvaaja Marjaana Malkamäki uskoo, että mikäli tilanne pitkittyy, luovat ihmiset keksivät pakon edessä uusia tapoja tehdä työtään.

”Kyllähän kuvatakin voi turvallisesti matkan päästä teleobjektiivilla.”

Häntä helpottaa tietää, ettei ole tilanteessa yksin. Freelancereiden yhteisöissä on tarjolla vertaistukea.

”Ihmisillä on valtava tiedonjano. Luulisi, että medialla ja lehdillä menee nyt hyvin. Toivoisin, että tällaisessa tilanteessa perinteiset mediat käyttäisivät mahdollisimman paljon freelancereiden palveluja.”

Koronavirusuutisoinnilla on saatu paljon lukijoita, mutta on epäselvää, millaisia taloudellisia vaikutuksia kiinnostuksella on. Moni lehti on poistanut koronajutuilta maksumuurin. Ilmoitusmyynti sen sijaan on kärsinyt epidemiasta.

Ohjeita freelancereille

Mitä teen, jos sairastun?

Soita terveyskeskukseen ja hanki lääkärintodistus saamiesi ohjeiden mukaisesti. Hae Kelan verkkopalvelusta sairauspäivärahaa. Koronavirukseen sairastuvat hakevat tartuntatautipäivärahaa, jossa ei ole omavastuuta. Se korvaa ansionmenetyksen sataprosenttisesti. Terveyskeskusten puhelimissa on nyt valtava ruuhka, mistä syystä soittamista ei suositella. Tartuntatautipäivärahaa ei kuitenkaan voi saada ilman lääkärintodistusta, joten THL kehottaa hankkimaan sen puhelimitse.

Voinko saada työttömyysetuuksia? Hallitus on päättänyt, että myös yrittäjät voivat nyt saada työttömyysturvaa. Yritystoimintaa ei tarvitse ajaa alas. Samoin sivutoimisella yrittäjällä on tähän mahdollisuus. Osuuskunnan lukuun toimiva voi myös ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.

Voinko saada palkkioita perutuista töistä? Vetoa alan kauppatapasopimukseen. Sopimus löytyy SFJ:n sivuilta. Sinulla voi olla mahdollisuus saada korvaus ainakin jo kertyneistä kuluista.

Mistä saan tietoa? Kela, TE-keskukset, Journalistiliitto ja SFJ.1 2021
Arkisto

Journalismin seuraavat sata vuotta

Journalistiliitto täyttää maaliskuussa 100 vuotta. Vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: olemme saaneet esimerkiksi radion, television, internetin ja sosiaalisen median, mutta myös journalismin ansaintamallien kriisin. On aika kuvitella, miltä tulevat vuosikymmenet voisivat näyttää. Journalisti pyysi ennusteita kymmeneltä ajattelijalta.

Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

Journalisti analysoi kuuden tunnetun politiikan toimittajan kolumnit, näkökulma-artikkelit ja muut mielipiteelliset tekstit.

Tähtäät isona kansanedustajaksi, Hanne Aho

Sata vuotta täyttävän Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho haluaa tulla tasapainoiseksi ihmiseksi ja haaveilee tes-neuvotteluiden aikana paluusta Suomen Kuvalehden graafikoksi.

Toimittajat, persuuntuneita vai vihervasemmistoa?

”Suomessa perussuomalaisten pelikirjasta tuttu ikävän journalismin esittäminen puoluepolitiikkana vaikuttaa hiljalleen saavan suosiota useamman poliittisen liikkeen piirissä”, kirjoittaa Janne Zareff.

Toimittajan tasapuolisuus ei auta, jos luottamus on menetetty

Yksikään ihminen ei tee työtään arvotyhjiössä. Onneksi juuri kukaan journalisti ei kuvittele olevansa täydellisen objektiivinen yli-ihminen, johon arvot tai elämäntilanne eivät vaikuta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Korona sävytti median vuotta 2020

Korona muutti työtavat ja kiihdytti media-alan murrosta ja Yhdysvalloissa käytiin vaalit. Tapahtuiko media-alalla muutakin? Kokosimme yhteen vuoden 2020 keskeiset journalismiuutiset.

Päivi Lehtomurto vaihtoi nuorten median työterveysaiheisiin

Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.

Etusivu uusiksi

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Journalistiliiton uuden ilmeen suunnitteli Tuija Tarkiainen ja uuden logon piirsi Camilla Pentti. ”Perinteinen leijona haluttiin säilyttää, mutta uusi leijona on modernimpi ja vähemmän kulmikas”, Tarkiainen kertoo.

Journalistiliitto saa uuden ilmeen

Tunnusvärit ja -fontit vaihtuvat, viestintämateriaalit muuttuvat ja logo päivitetään.

Ole korrekti, älä hyperkorrekti

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Sanomalehtimiehen näytenumero huhtikuussa 1924.

Lehti harrastuksen avuksi

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto tarvitsi oman lehden, koska sisäinen tiedotus hoitui ”helpoimmin painokoneen kautta”.

Avarakatseinen humanisti

Toimittaja Jussi Kentala 24. 7. 1946 Veteli – 23. 11. 2020 Kauhava

Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Henkilökuvauksen lordi ja velho 

Valokuvaaja Kari Kaipainen 28. 9. 1952 Mikkeli – 2. 11. 2020 Espoo

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta