Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

JOURNALISTI
26.3.2020

Tommi Lempinen, Juha Taskinen ja Päivi Kapiainen-Heiskanen
Kirjoittajat ovat Matti Markkasen pitkäaikaisia ystäviä ja kollegoita.

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

Ylellä pitkän urana leikkaajana ja ohjaajana tehnyt Matti Markkanen oli leppoisa ystävä ja työkaveri, jolla oli aina jotain kannustavaa sanottavaa. Hän oli kuollessaan 74-vuotias.

Yle-vuosien jälkeen Markkanen kehitti kotikaupungissaan Mikkelissä Nettiradio Mikaelin verkkovideotuotantoa. Mikaelin tiimi teki myös pitkiä tv-ohjelmia Yle Teemalle sekä versioi nettivideoita televisioon.

Kun Mikaeli lopetettiin 2005, sen sivuilta löytyi satoja Markkasen ohjauksessa tehtyjä videoita. Nettiradion eri-ikäisistä ihmisistä koostuneesta tiimistä tuli Markkaselle tärkeä kaveriporukka.

Markkanen ja JuhaNorppaTaskinen kehittivät yhteistyökump-paneineen tavan striimata suoraa videokuvaa norppien vedenalaisista puuhista, kalasääsken pesältä tai Saimaan saaresta erakon hoivaaman huuhkajan talvipuuhista. He tekivät myös luontoelokuvia.

Markkanen teki vuosia yhteistyötä animaattori ja elokuvaohjaaja Heikki Prepulan kanssa. Hän editoi useita elokuvia, kuten Kolme pukkia ja Kössi Kenguru -animaatioita. Ne kuuluvat suomalaiseen tv-historiaan.

Markkanen oli vaatimaton, eikä pitänyt meteliä tekemisistään. Hän jätti siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – pysyvän jäljen meihin, jotka saimme hänet tuntea.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta