Uusi Suomi tuskin palaa paperiin, sanoo uusi päätoimittaja Jenni Tamminen

Jenni Tamminen, 36, aloitti helmikuussa uutis- ja blogipalvelu Uuden Suomen päätoimittajana. Hän työskenteli aiemmin sen uutispäällikkönä. Tamminen aloitti US:ssa vuonna 2008. Sitä ennen hän työskenteli Arvopaperi-lehdessä ja TIVI:ssä talous- ja IT-toimittajana. Hän on koulutukseltaan medianomi.

JOURNALISTI
27.2.2020

Tommy Pohjola, teksti

Mikä on Uuden Suomen vahvuus?

”Jos yhdellä sanalla pitää sanoa, niin asenne. Toimitus on pieni, mutta saamme aikaan paljon. Olemme ketteriä. Olemme avoimia, sitoutumattomia ja tasapuolisia. Samalla pyrimme vähän ravistelemaan.”

Aloitit uudessa työssäsi 3. helmikuuta eli tämän haastattelun tekopäivänä. Miltä nyt tuntuu?

”Aloitin Uudessa Suomessa samalla päivämäärällä vuonna 2008. Olin aikaisemmin uutispäällikkö, ja pienessä toimituksessa kirjoitin koko ajan. Tänäänkin kirjoitin jo yhden analyysin, mutta varmaan keskityn jatkossa enemmän suuriin linjoihin ja lehden kehittämiseen. En vielä tarkkaan tiedä, millaiseksi työni muodostuu.”

Edeltäjäsi Markku Huusko jatkaa Uudessa Suomessa toimittajana. Miten asetelma toimii?

”Hyvin. Olimme työkavereita jo Arvopaperi-lehdessä. Päädyin sieltä Markku Huuskon ja Niklas Herlinin uuteen projektiin, ja olen viihtynyt hyvin. Olen saanut olla kehittämässä lehteä alusta asti. Se on varmaan yksi tärkeä syy siihen, että ei ole käynyt aika pitkäksi.”

Mistä Uuden Suomen jutusta olet erityisen ylpeä?

”Haastattelemme kaikki 200 kansanedustajaa. Se on juttusarja, joka on saanut huomiota julkisuudessa. Tarkoitus on nostaa esiin myös ne edustajat, jotka eivät muuten jatkuvasti ole otsikoissa.”

Sanomalehti Uusi Suomi lakkasi ilmestymästä vuonna 1991. Verkkomedia aloitti toimintansa 2007. Mitä pitää tapahtua, jotta US nousisi mullista paperilehtenä?

”Varmaan pitäisi olla jokin iso muutos, mutta sellaista ei ole näköpiirissä. Digiin panostetaan.”

Uusi Suomi on myös vahva ja vilkas blogialusta. Miten ohjaat blogien kirjoituksia?

”Päätoimittajana vastaan tietysti kaikesta sisällöstä. Blogin voi perustaa kuka tahansa, kunhan kirjoittaa omalla nimellä ja kuvalla. Blogipalvelulla on säännöt, joiden noudattamista valvomme. Säännöt koskevat sekä blogikirjoituksia että niiden kommentointia. Ne eivät periaatteiltaan juuri eroa Journalistin ohjeista, mutta kuitenkin nuo säännöt ovat ne, joiden perusteella voimme esimerkiksi antaa kirjoituskieltoja.”

Mitä haluat lehdessä edelleen kehittää?

”Ajattelin, että maksumuurista tulisi paljon äkäistä palautetta. Ei ole tullut. Ihmiset varmaan osaavat ajatella, että journalismi maksaa. Uutta Suomea voi siis myös tilata – jotkut ovat tätä kaivanneet ja nyt se on mahdollista. Tilaajana saa uniikkia sisältöä, esimerkiksi juttusarjan 200 kansanedustajasta.”

Mikä on parasta työssäsi?

”Olen intohimoisen kiinnostunut politiikasta ja yhteiskunnasta. Aina ei ole helppoa, mutta ei ole tylsääkään. Työyhteisömme on iso syy siihen, että olen viihtynyt samassa paikassa kauan.”

Jenni Tamminen, 36, aloitti helmikuussa uutis- ja blogipalvelu Uuden Suomen päätoimittajana. Hän työskenteli aiemmin sen uutispäällikkönä. Tamminen aloitti US:ssa vuonna 2008. Sitä ennen hän työskenteli Arvopaperi-lehdessä ja TIVI:ssä talous- ja IT-toimittajana. Hän on koulutukseltaan medianomi.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta