Toimittaja ei aina ole taivutuksen airut

JOURNALISTI
27.2.2020

Twitter: @ville_eloranta

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

Suosituksista tulee helposti museotavaraa, jos ne eivät lainkaan mukaudu kielenkäyttäjien todellisuuteen.

Vitsillä sisään: pidän susta, sanoi hiihtäjä.

Vitsi ei ole hyvä, mutta se vaatii hitusen kielitietoutta. Suksi-sanasta on joskus käytetty susta-partitiivia samaan tapaan kuin veitsi taipuu veistä.

Kielessä on läpi vuosituhansien jyllännyt analogia eli sanan tai muodon mukautuminen toiseen. Muutos on usein yksinkertaistava. Esimerkiksi kasvit helpi ja alpi ovat monelle niin vieraita, että muotojen helven, helpeä ja alven, alpea rinnalle hyväksyttiin 1990-luvulla muodot helpin, helpiä ja alpin, alpia.

Analogian imu on sitä vahvempi, mitä vähemmän sanaa tai muotoa käytetään. Harvalla on ongelmia esimerkiksi sanan kilpi (kilven, kilpeä) kanssa.

Ylpeä kirjoittaja haluaa usein esitellä sanavarastoaan. Tällöin tekstiin voivat päätyä vaikkapa hieman juhlavat airut, paasi ja soppi. Taivutuksessa tapahtuu kuitenkin välillä kummia. Lukijapalautetta on tullut muun muassa muodoista ”airueet”, ”paasin” ja ”soppeja”, jotka ovat oikeaoppisesti airuet, paaden ja soppia. Airut taipuu siis kuin olut, paasi kuin vuosi ja soppi kuin happi.

Myös budjettiriihi tuottaa välillä vaikeuksia. Helsingin Sanomien arkistohaun mukaan budjettiriihtä lipsahtaa lähes joka kymmenes kerta lehteen muodossa ”budjettiriiheä”. Evätä-verbin astevaihtelu osataan vielä heikommin – korrekti epäsi-muoto voittaa ”eväsi”-muodon vain 6 – 4. Monelle on ilmeisen epäselvää, että evätä taipuu kuin levätä. Sanakirja on näissäkin asioissa ystävä.

Kuten helpi ja alpi osoittavat, suosituksista tulee helposti museotavaraa, jos ne eivät lainkaan mukaudu kielenkäyttäjien todellisuuteen. Ennen lopullista muutosta taas ollaan vedenjakajalla: jotkut inhoavat yhä toimea-partitiivia, joka hyväksyttiin vuosikymmeniä sitten tointa-muodon rinnalle. Heidänkin ilmeensä voisi olla näkemisen arvoinen, jos kesän matkakohteeksi suosittelisi Särkännientä.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta