Toimittaja ei aina ole taivutuksen airut

JOURNALISTI
27.2.2020

Twitter: @ville_eloranta

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

Suosituksista tulee helposti museotavaraa, jos ne eivät lainkaan mukaudu kielenkäyttäjien todellisuuteen.

Vitsillä sisään: pidän susta, sanoi hiihtäjä.

Vitsi ei ole hyvä, mutta se vaatii hitusen kielitietoutta. Suksi-sanasta on joskus käytetty susta-partitiivia samaan tapaan kuin veitsi taipuu veistä.

Kielessä on läpi vuosituhansien jyllännyt analogia eli sanan tai muodon mukautuminen toiseen. Muutos on usein yksinkertaistava. Esimerkiksi kasvit helpi ja alpi ovat monelle niin vieraita, että muotojen helven, helpeä ja alven, alpea rinnalle hyväksyttiin 1990-luvulla muodot helpin, helpiä ja alpin, alpia.

Analogian imu on sitä vahvempi, mitä vähemmän sanaa tai muotoa käytetään. Harvalla on ongelmia esimerkiksi sanan kilpi (kilven, kilpeä) kanssa.

Ylpeä kirjoittaja haluaa usein esitellä sanavarastoaan. Tällöin tekstiin voivat päätyä vaikkapa hieman juhlavat airut, paasi ja soppi. Taivutuksessa tapahtuu kuitenkin välillä kummia. Lukijapalautetta on tullut muun muassa muodoista ”airueet”, ”paasin” ja ”soppeja”, jotka ovat oikeaoppisesti airuet, paaden ja soppia. Airut taipuu siis kuin olut, paasi kuin vuosi ja soppi kuin happi.

Myös budjettiriihi tuottaa välillä vaikeuksia. Helsingin Sanomien arkistohaun mukaan budjettiriihtä lipsahtaa lähes joka kymmenes kerta lehteen muodossa ”budjettiriiheä”. Evätä-verbin astevaihtelu osataan vielä heikommin – korrekti epäsi-muoto voittaa ”eväsi”-muodon vain 6 – 4. Monelle on ilmeisen epäselvää, että evätä taipuu kuin levätä. Sanakirja on näissäkin asioissa ystävä.

Kuten helpi ja alpi osoittavat, suosituksista tulee helposti museotavaraa, jos ne eivät lainkaan mukaudu kielenkäyttäjien todellisuuteen. Ennen lopullista muutosta taas ollaan vedenjakajalla: jotkut inhoavat yhä toimea-partitiivia, joka hyväksyttiin vuosikymmeniä sitten tointa-muodon rinnalle. Heidänkin ilmeensä voisi olla näkemisen arvoinen, jos kesän matkakohteeksi suosittelisi Särkännientä.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta