Mutta katsopas tuota hauvaa

JOURNALISTI
27.2.2020

Pekka Virolainen

Kirjoittaja on freelance-taloustoimittaja ja Suomen ulkomaantoimittajien yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Ensimmäisenä Pekka Virolaisen mieleen tullut small talk -lause ei välttämättä ollut paras.

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläänä vuosina 2009 – 2015 toiminut Bruce Oreck oli ennen suurlähettilään uraansa toiminut Yhdysvalloissa kiinteistöbisneksessä. Hänen aikanaan USA:n suurlähetystö Helsingin Kaivopuistossa uudistui, ja rakennuksista tuli hyvin energiatehokkaita.

Eräänä aamuna saavuin sovitusti haastattelemaan Oreckia Kaivopuistoon. Teimme juttua valokuvaaja Pekka Mustosen kanssa kaupunkisuunnittelun ja kiinteistösijoitusalan Locus-lehteen.

Nykyisin Aalto-yliopistossa opettava Oreck oli tuolloin Suomessa tunnettu kehonrakennusharrastuksestaan – eli muskeleistaan – sekä jättimäisestä 40-kiloisesta koirastaan. Minusta valkoinen pörröinen villakoira muistutti kylpyhuoneen mattoa.

Kun otimme kahvikupit mukaamme ja menimme suurlähettilään kanssa hissiin, koira itseoikeutetusti seurasi isäntäänsä. Ensimmäisenä mieleeni tuli small talk -lause:

”That could make a nice carpet!”

Mustosen Pekka yskäisi hätkähtäen ja oli läikyttää kahvinsa. Suurlähettiläs tuijotti minua koko hissimatkan ja sanoi sitten:

”This could be a short interview!”

Onneksi Mustonen ja Oreck kävivät samalla kuntosalilla ja olivat siksi hyviä tuttuja keskenään. Hieman kömpelö avaukseni ymmärrettiin lopulta yhdessä huumoriksi.

Haastattelusta tuli hyvä, juttua suomalaisen kiinteistöalan epäkohdista piisasi ja kuvia otettiin paljon – koiran kanssa ja ilman.

Nyt viitisen vuotta myöhemmin ymmärrän paremmin, että olisin voinut keksiä jonkun muun avauslauseen. Meillä kun on kotona pieni pörröinen koiranpentu.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta