Mutta katsopas tuota hauvaa

JOURNALISTI
27.2.2020

Pekka Virolainen

Kirjoittaja on freelance-taloustoimittaja ja Suomen ulkomaantoimittajien yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Ensimmäisenä Pekka Virolaisen mieleen tullut small talk -lause ei välttämättä ollut paras.

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläänä vuosina 2009 – 2015 toiminut Bruce Oreck oli ennen suurlähettilään uraansa toiminut Yhdysvalloissa kiinteistöbisneksessä. Hänen aikanaan USA:n suurlähetystö Helsingin Kaivopuistossa uudistui, ja rakennuksista tuli hyvin energiatehokkaita.

Eräänä aamuna saavuin sovitusti haastattelemaan Oreckia Kaivopuistoon. Teimme juttua valokuvaaja Pekka Mustosen kanssa kaupunkisuunnittelun ja kiinteistösijoitusalan Locus-lehteen.

Nykyisin Aalto-yliopistossa opettava Oreck oli tuolloin Suomessa tunnettu kehonrakennusharrastuksestaan – eli muskeleistaan – sekä jättimäisestä 40-kiloisesta koirastaan. Minusta valkoinen pörröinen villakoira muistutti kylpyhuoneen mattoa.

Kun otimme kahvikupit mukaamme ja menimme suurlähettilään kanssa hissiin, koira itseoikeutetusti seurasi isäntäänsä. Ensimmäisenä mieleeni tuli small talk -lause:

”That could make a nice carpet!”

Mustosen Pekka yskäisi hätkähtäen ja oli läikyttää kahvinsa. Suurlähettiläs tuijotti minua koko hissimatkan ja sanoi sitten:

”This could be a short interview!”

Onneksi Mustonen ja Oreck kävivät samalla kuntosalilla ja olivat siksi hyviä tuttuja keskenään. Hieman kömpelö avaukseni ymmärrettiin lopulta yhdessä huumoriksi.

Haastattelusta tuli hyvä, juttua suomalaisen kiinteistöalan epäkohdista piisasi ja kuvia otettiin paljon – koiran kanssa ja ilman.

Nyt viitisen vuotta myöhemmin ymmärrän paremmin, että olisin voinut keksiä jonkun muun avauslauseen. Meillä kun on kotona pieni pörröinen koiranpentu.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta