Mutta katsopas tuota hauvaa

JOURNALISTI
27.2.2020

Pekka Virolainen

Kirjoittaja on freelance-taloustoimittaja ja Suomen ulkomaantoimittajien yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Ensimmäisenä Pekka Virolaisen mieleen tullut small talk -lause ei välttämättä ollut paras.

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläänä vuosina 2009 – 2015 toiminut Bruce Oreck oli ennen suurlähettilään uraansa toiminut Yhdysvalloissa kiinteistöbisneksessä. Hänen aikanaan USA:n suurlähetystö Helsingin Kaivopuistossa uudistui, ja rakennuksista tuli hyvin energiatehokkaita.

Eräänä aamuna saavuin sovitusti haastattelemaan Oreckia Kaivopuistoon. Teimme juttua valokuvaaja Pekka Mustosen kanssa kaupunkisuunnittelun ja kiinteistösijoitusalan Locus-lehteen.

Nykyisin Aalto-yliopistossa opettava Oreck oli tuolloin Suomessa tunnettu kehonrakennusharrastuksestaan – eli muskeleistaan – sekä jättimäisestä 40-kiloisesta koirastaan. Minusta valkoinen pörröinen villakoira muistutti kylpyhuoneen mattoa.

Kun otimme kahvikupit mukaamme ja menimme suurlähettilään kanssa hissiin, koira itseoikeutetusti seurasi isäntäänsä. Ensimmäisenä mieleeni tuli small talk -lause:

”That could make a nice carpet!”

Mustosen Pekka yskäisi hätkähtäen ja oli läikyttää kahvinsa. Suurlähettiläs tuijotti minua koko hissimatkan ja sanoi sitten:

”This could be a short interview!”

Onneksi Mustonen ja Oreck kävivät samalla kuntosalilla ja olivat siksi hyviä tuttuja keskenään. Hieman kömpelö avaukseni ymmärrettiin lopulta yhdessä huumoriksi.

Haastattelusta tuli hyvä, juttua suomalaisen kiinteistöalan epäkohdista piisasi ja kuvia otettiin paljon – koiran kanssa ja ilman.

Nyt viitisen vuotta myöhemmin ymmärrän paremmin, että olisin voinut keksiä jonkun muun avauslauseen. Meillä kun on kotona pieni pörröinen koiranpentu.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta