Kiitos tuli, rahaa ei – sitten juristi puuttui peliin

JOURNALISTI
27.2.2020

Hannu Hallamaa

Kirjoittaja on Journalistiliiton juristi.

”Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan”, kirjoittaa Hannu Hallamaa.

Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan: Freelancer on tehnyt asiakkaan tilaaman työn moitteettomasti, asiakas on aineiston käyttänyt ja jopa kiittänyt hyvästä työstä. Laskun lähettämisen jälkeen rahat eivät kuitenkaan kilahda freen tilille, ja asiakas antaa maksamattomuudelleen selityksen toisensa perään, kunnes lopulta ei enää vastaa viesteihin.

Tässä vaiheessa jäsen yleensä kääntyy minun puoleeni. Työhöni kuuluu auttaa jäseniä perimään saatavia maksuhaluttomilta tai maksukyvyttömiltä asiakkailta.

Näin kävi tälläkin kertaa. Jäsen vaikutti jo luopuneen toivosta, sillä asiakas ei ollut tehnyt elettäkään maksaakseen laskunsa. Totesin, että koska asia on selvä, hankimme käräjäoikeudesta velkomustuomion ja laitamme jäsenen saatavat ulosottoon. Ihmettelin jäsenelle, miksei yritys, joka vaikuttaa päällisin puolin toimivan normaalisti, viitsi maksaa velkojaan.

Yksipuolinen tuomio tuli, asia siirtyi ulosottomiehen leveille harteille, ja virkakoneiston rattaat pyörivät. Puolitoista vuotta myöhemmin ulosottomies tilitti jäsenen saatavan viivästyskorkoinen.

Saatavan jo henkisesti luottotappioksi kirjannut jäsen oli erittäin iloinen, kuten minäkin.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta