Kiitos tuli, rahaa ei – sitten juristi puuttui peliin

JOURNALISTI
27.2.2020

Hannu Hallamaa

Kirjoittaja on Journalistiliiton juristi.

”Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan”, kirjoittaa Hannu Hallamaa.

Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan: Freelancer on tehnyt asiakkaan tilaaman työn moitteettomasti, asiakas on aineiston käyttänyt ja jopa kiittänyt hyvästä työstä. Laskun lähettämisen jälkeen rahat eivät kuitenkaan kilahda freen tilille, ja asiakas antaa maksamattomuudelleen selityksen toisensa perään, kunnes lopulta ei enää vastaa viesteihin.

Tässä vaiheessa jäsen yleensä kääntyy minun puoleeni. Työhöni kuuluu auttaa jäseniä perimään saatavia maksuhaluttomilta tai maksukyvyttömiltä asiakkailta.

Näin kävi tälläkin kertaa. Jäsen vaikutti jo luopuneen toivosta, sillä asiakas ei ollut tehnyt elettäkään maksaakseen laskunsa. Totesin, että koska asia on selvä, hankimme käräjäoikeudesta velkomustuomion ja laitamme jäsenen saatavat ulosottoon. Ihmettelin jäsenelle, miksei yritys, joka vaikuttaa päällisin puolin toimivan normaalisti, viitsi maksaa velkojaan.

Yksipuolinen tuomio tuli, asia siirtyi ulosottomiehen leveille harteille, ja virkakoneiston rattaat pyörivät. Puolitoista vuotta myöhemmin ulosottomies tilitti jäsenen saatavan viivästyskorkoinen.

Saatavan jo henkisesti luottotappioksi kirjannut jäsen oli erittäin iloinen, kuten minäkin.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta