Finlandssvensk buskvegetation

JOURNALISTI
27.2.2020

Dan Lolax

dan.lolax@kuntaliitto.fi

Twitter: @danlolax

Redaktionschef på Kommuntorget

Mediehusen i Svenskfinland har två alternativ, skiver Dan Lolax – vara relevanta eller tyna bort.

Mediebolaget Sanomas beslut att köpa 15 dagstidningar av Alma Media är tecken på en utveckling som inte verkar omfatta de finlandssvenska dagstidningarna.

Om affären godkänns blir Sanomas andel av mediemarknaden nästan 37 procent. Andelen behövs med tanke på att Google och Facebook mutat in över hälften av den finländska digitala annonsmarknaden.

Men det handlar om mera än annonser. Det handlar om att vara relevant för nyhetskonsumenter som överger papperstidningen i snabbare takt än vad de övergår till digitala prenumerationer. Det handlar om att fånga upp unga läsare med hjälp av kvalitetsjournalistik på plattformar som ständigt utvecklas.

Det här kräver intelligens och muskler. Muskler kommer Sanoma att ha i form av 600 000 prenumeranter och 1 000 anställda, varav 600 är journalister. Intelligensen testas dagligen, men som Kaius Niemi, Helsingin Sanomats chefredaktör, skriver om affären: För att rädda journalistiken krävs konkreta åtgärder som avspeglar framtiden.

Det finns farhågor om att affären likriktar mediefältet. Jag ser ändå Sanomas expandering som insikten att kvalitetsjournalistik på digitala ytor kostar. Kvalitet kräver mångfald men ansvaret för denna är inte enbart journalisternas. De måste backas upp av visioner som omsätts i åtgärder.

 

Vilket för oss till de finlandssvenska dagstidningarna. Fjolåret var relativt lugnt och såg till och med en handfull nyrekryteringar – låt vara för att täcka pensioneringar och uppsägningar. Men det finlandssvenska mediefältet är inte i harmoni med utvecklingen.

Förutom ovannämnda trender kan tidningarna inte, i en allt mer tvåspråkig vardag, räkna med att prenumerationerna går från generation till generation, speciellt inte om det finskspråkiga alternativet känns mer relevant.

Det är möjligt att de finlandssvenska tidningarna hankar sig fram ett tag till tack vare en hård kärna av lojala läsare. Men tidningarnas relevans för samhället i övrigt kommer att tyna bort eftersom resurserna för kvalitetsjournalistik äts upp av den dagliga kampen för överlevnad.

 

Mediehusen i Svenskfinland har två alternativ. Genom en ordentlig konsolidering kan de stärka de enskilda tidningarnas särdrag och skapa förutsättningar för kvalitetsjournalistik och digital utveckling.

Eller så kan de fortsätta som förut och förpassas till buskvegetationen i det mediala ekosystemet, där tidskrifter görs av och för eldsjälar och bildar en diversitet som är viktig men ack så förbisedd.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta